Hoppa till innehåll

EU:s 13:e sanktionspaket mot Ryssland har publicerats

Utgivningsdatum 23.2.2024 20.42 | Publicerad på svenska 26.2.2024 kl. 11.45
Pressmeddelande

Europeiska unionens 13:e sanktionspaket mot Ryssland träder i kraft på den andra årsdagen av Rysslands fullskaliga anfallskrig i Ukraina. Det nya sanktionspaketet utökar sanktionerna mot individer och organisationer. Nya exportsanktioner har särskilt införts på komponenter som används vid utveckling och framställning av drönare.

Europeiska unionens 13:e sanktionspaket mot Ryssland träder i kraft på den andra årsdagen av Rysslands fullskaliga anfallskrig i Ukraina. I det nya sanktionspaketet betonas särskilt sanktionerna mot individer och organisationer. På sanktionslistorna har sådana aktörer lagts till vars verksamhet har ansetts stöda Rysslands anfallskrig.

I fråga om exportsanktionerna har sanktionslistan utökats med nya produkter som kan främja Rysslands militära och tekniska förmåga eller utveckla den ryska försvars- och säkerhetssektorn. Sanktionerna utvidgas särskilt till att omfatta komponenter som används vid utveckling och framställning av obemannade luftfartyg, dvs. drönare. Listan med exportsanktioner har också utökats med produkter som skulle kunna öka Rysslands industriella förmåga. Nya sanktionsbelagda produkter är t.ex. olika halvledarkomponenter, elektroniska integrerade kretsar; vissa kameror och optiska apparater, vissa apparater avsedda för elstyrning samt elektroniska komponenter.

De nya sanktionerna har publicerats i EU:s officiella tidning 23.2.2024.

Utrikesministeriets meddelande (23.2.2024): EU inför omfattande individuella och sektorspecifika sanktioner på den andra årsdagen av Rysslands fullskaliga anfallskrig

Tullens meddelande (21.2.2024): Två år av krig i Ukraina – Tullen har inlett mer än 740 förundersökningar med anknytning till brott mot sanktioner 

Mediemeddelande ukraina