Hoppa till innehåll

Välkommen till tullmuseet på Sveaborg!

Tullens historia från svenska tiden till idag.

Museets öppettider

Tullmuseet är öppet från tisdag till söndag kl. 12.30–17.30.

Tullmuseets nya temautställning handlar om Tullens och bilfärjetrafikens historia. Det första fartyget som kunde klassificeras som en bilfärja avgick från Finland till utlandet från hamnen i Vasa 1958. Under de följande åren tillkom fler bilfärjor. Trafiken växte snabbt, rutterna ökade och fartygen blev större. Färjetrafikens viktigaste målländer har varit Sverige och Tyskland. På 1990- och 2000-talet inleddes även trafik till Tallinn.

Från första början var det också möjligt att transportera handelsvaror som krävde förtullning på färjorna. Alla minns Tullens passagerarkontroller, men Tullen har också haft många andra uppgifter i färjehamnarna. I takt med färjetrafikens snabba tillväxt övergick en stor del av Finlands utrikeshandel till bilfärjornas bildäck. Tullens uppgift har varit att övervaka otaliga varuspecifika bestämmelser.

Bilfärjetrafiken har blivit en alldaglig företeelse, rentav en självklarhet. Östersjöns bilfärjor förknippas med upplevelser, shopping och rekreation. Samtidigt har färjorna varit och är fortfarande av enorm betydelse för den finländska ekonomin och hela samhället. Utställningen visar föremål lånade från olika museers samlingar. Med finns också unika föremål med anknytning till Tullens verksamhet.

Stig in i Tullmuseet och ta del av bilfärjornas fascinerande historia!

Kontaktuppgifter

tfn. 040 332 6979 (under museets öppettider)
tfn. +358 40 332 2774
E-post: tullimuseo(at)tulli.fi

Instagram

 

Du kan beställa en guidad visning under museets öppettider antingen per telefon 040 332 6979 eller per e-post tullimuseo(at)tulli.fi. För att undvika överlappning kom gärna överens om dag och klockslag minst en vecka före besöket.

Guidade rundturer ordnas också utanför museets öppettider. Kom då överens om tidpunkt i god tid, senast två veckor innan.

De guidade visningarna är avgiftsfria. Eftersom utställningslokalen är liten kan vi inte ta emot fler än 25 personer åt gången. Detta för att säkerställa att alla ser och hör guiden. Större grupper kan delas i två på varandra följande guidningar. Rundturen tar en dryg timme.

Observera att Sveaborg är ett stort område och det tar tid att flytta sig från ett ställe till ett annat.

Tyvärr är vårt museum inte en tillgänglig lokal. Det finns trappor vid ingången och trösklar mellan rummen.

Museet ligger på Sveaborg

Vargön i Sveaborg, kurtinen Hamilton-Polhem, Sveaborg B 20 D (Google Maps).

Tidtabell för Sveaborgsfärjan (HRT),
Digital Sveaborg -guide (Förvaltningsnämnden för Sveaborg),