Jag reser från Finland till utlandet
Du kan vanligtvis ta med de recept- och egenvårdsläkemedel som du behöver på resan.
Gör så här
- Ta med dina recept, en patientanvisning utskriven av läkaren eller en sammanställning av recepten.
- Transportera läkemedlen i sin originalförpackning i ditt handbagage. Om du använder dosett, ta med också läkemedelsförpackningen, bipacksedeln samt en eventuell blisterförpackning.
Du kan endast föra med dig egna läkemedel som ordinerats till dig.
De flesta länder har egna begränsningar när det gäller införsel av läkemedel. Finska tullen är inte förtrogen med andra länders bestämmelser och därför ska du på förhand ta reda på dem, t.ex. hos destinationslandets myndigheter.
Om du har med dig narkotiska läkemedel som inverkar på det centrala nervsystemet, ta hos destinationslandets myndigheter reda på om du kan föra in dem till landet.
Du kan också behöva ett Schengenintyg för dina läkemedel. Intyget behövs om
- du reser till ett Schengen-land
- du tar med dig vissa HCI-läkemedel som inverkar på det centrala nervsystemet, psykotropiska ämnen eller läkemedel som innehåller narkotika.
Intyget kan fås på apotek. Om du inte vet om dina läkemedel kräver intyg, kontrollera det på apoteket.
Schengenländerna är Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
Jag kommer till Finland från utlandet
Införsel av läkemedel påverkas av om du kommer till Finland från ett EES-land eller från ett land utanför EES. Till EES-länderna hör EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein. Kontrollera om landet är ett EES-land.
Om du anländer till Finland från ett EU- eller EES-land, får du för eget bruk föra in läkemedel i en mängd som motsvarar högst ett års förbrukning.
Från länder utanför EU eller EES får du för eget bruk föra in läkemedel i en mängd som motsvarar högst tre månaders förbrukning.
Om du för in receptläkemedel till Finland ska du ha receptet med dig.
Från länder utanför EES kan du inte föra in homeopatiska preparat som inte registrerats i Finland. Läs mer om växtbaserade läkemedel och homeopatiska preparat på Fimeas webbplats.
Läkemedel som klassificeras som narkotika utgör undantag och omfattas av striktare begränsningar. Läs anvisningarna om narkotika på Fimeas webbplats.
Skillnader mellan olika länder
Beakta att varje land fastställer själv vilka preparat som anses vara läkemedel där. Fastän något läkemedel är fritt tillgängligt i resmålet, kan läkemedlet kräva recept i Finland eller vara klassificerat som narkotiskt ämne.
Kontrollera alltid på förhand om läkemedlet är tillåtet i Finland och om det kräver recept. Du kan säkerställa saken i Fimeas läkemedelssöktjänst eller genom att kontakta Fimea med en blankett.
Gör så här
- Ta med dina recept, en patientanvisning utskriven av läkaren eller en sammanställning av recepten.
- Transportera läkemedlen i sin originalförpackning i ditt handbagage. Om du använder dosett ska du åtminstone ha läkemedelsförpackningen med dig.
Du kan endast föra med dig egna läkemedel som ordinerats till dig.
Kontrollera när du återvänder till Finland att det ordinerade läkemedlet säkert klassificerats som ett läkemedel i Finland och inte t.ex. som narkotika. Be också läkaren om en patientanvisning och ett recept på engelska.
Kontrollera läkemedlet i Fimeas läkemedelssöktjänst eller genom att kontakta Fimea med en blankett.
Vanliga frågor
Veterinärmedicinska läkemedel får föras in till Finland, om sällskapsdjuret följer med. Kom ihåg att ha receptet med dig, om läkemedlet kräver recept i Finland.
Veterinärmedicinska läkemedel får inte föras in i landet om sällskapsdjuret inte följer med. Veterinärmedicinska läkemedel får inte beställas per post.
Du får endast föra in veterinärmedicinska läkemedel i en mängd som motsvarar en månads förbrukning. Om produkten går att köpa i en butik, kontrollera att den inte innehåller biocider.
Närmare anvisningar om veterinärmedicinska läkemedel finns på Fimeas webbplats.
Varje land fastställer själv vilka ämnen som kräver recept. Därför kan en produkt som går att köpa utomlands utan recept kräva recept i Finland.
I Finland är Fimea den ansvariga myndigheten som fastställer om ett ämne eller preparat är ett läkemedel och om det kräver recept. Vid klassificeringen tar man i beaktande ämnets sammansättning och användningsändamål, uppgifter som angetts vid marknadsföringen av preparatet samt vetenskapliga uppgifter.
I Finland godkänns recept som är på finska eller svenska. Om du vid återresan har med dig ett recept på något annat språk så måste du vid behov ge Tullen en redogörelse för innehållet i receptet.
Om du ska resa utomlands, lönar det sig att i Finland be om att få receptet på engelska. Be också om att få receptet på engelska om du insjuknar under en utlandsresa och ordineras ett recept för behandling av sjukdomen.
Om du ska resa till ett EU- eller EES-land eller Schweiz, och du vet att du kommer att köpa läkemedel där, kan den som ordinerar läkemedlet skriva ut ett recept till dig som heter ”Recept för inköp utomlands”. Det lönar sig också att be om ett motsvarande recept om du insjuknar i dessa länder och behöver där ett recept för behandling av sjukdomen. Receptet är på engelska. Be din läkare om närmare information.
Ett preparat som säljs i vissa länder som ett kosttillskott kan i andra länder klassificeras som ett läkemedel. I Finland är det Fimea som bestämmer om ett ämne eller preparat klassificeras som ett läkemedel. En produkt som i ett annat land eller på nätet marknadsförs som kosttillskott, kan alltså vara ett läkemedel i Finland.
Om det aktiva ämnet i preparatet nämns i någon av källorna nedan, är det sannolikt att preparatet är ett läkemedel. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) ger vid behov mera information om klassificeringen. Du kan också kontakta Fimea med en blankett.
- Fimeas beslut om läkemedelsförteckningen (Finlex)
- Förteckningen allmänna namn på läkemedelssubstanser som WHO rekommenderar, s.k. INN-lista (Fimea)
- WHO:s klassificeringssystem för läkemedelsubstanser, s.k. ATC-koderna (WHO)
- Läkemedelssöktjänsten (FimeaWeb) (Fimea)
- Fimeas beslut om klassificering (Fimea)
- Psykoaktiva ämnen som förbjudits för konsumentmarknaden (Finlex)
Andra restriktioner
Läs mer
Anvisningarna på denna sida är bara avsedda att hjälpa till i mera allmänna frågor. Kontrollera alltid också närmare anvisningar på Fimeas webbplats.
- Införsel av läkemedel från utlandet till Finland (Fimea)
- Växtbaserade läkemedel och homeopatiska preparat (Fimea)
- FIMEAs läkemedelssöktjänst
- Fimeas blankett för kontakter