Olen lähdössä Suomesta ulkomaille

Voit yleensä ottaa matkalle mukaan tarvitsemasi resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Toimi näin

  • Ota mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä.
  • Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa käsimatkatavaroissa. Jos käytät dosettia, ota mukaan myös lääkepakkaus, pakkausseloste ja mahdollinen läpipainopakkaus.

Voit kuljettaa vain omia lääkkeitäsi, jotka on määrätty sinulle.

Useimmilla mailla on lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. Tulli ei tunne muiden maiden määräyksiä, joten selvitä ne etukäteen esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta.

Jos mukanasi on huumaavia ja keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, selvitä kohdemaasta, saatko kuljettaa niitä mukanasi maahan.

Saatat myös tarvita lääkkeistäsi Schengen-todistuksen. Todistus tarvitaan, jos

  • matkustat Schengen-maahan ja
  • sinulla on mukanasi tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV), psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä.

Todistuksen saa apteekista. Jos et tiedä, tarvitseeko lääkkeelle todistuksen, varmista asia apteekista. 

Schengen-maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

Lue lisää Schengen-todistuksesta (Fimea).

Saavun Suomeen ulkomailta

Lääkkeiden tuontiin vaikuttaa se, saavutko Suomeen Eta-maasta vai Eta-alueen ulkopuolelta. Eta-maita ovat kaikki EU-maat sekä Norja, Islanti ja Liechtenstein. Tarkista, onko maa Eta-maa. 

Jos saavut Suomeen EU- tai Eta-maasta, voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan käyttöösi enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän. 

Jos saavut Suomeen EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta, voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan käyttöösi enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Jos tuot Suomeen reseptilääkkeitä, sinulla täytyy olla niihin resepti. 

Eta-alueen ulkopuolelta et voi tuoda sellaisia homeopaattisia valmisteita, joita ei ole rekisteröity Suomessa. Lue lisää kasvirohdoslääkkeistä ja homeopaattisista valmisteista Fimean sivuilta.

Huumausaineiksi luokiteltavat lääkkeet ovat poikkeus, ja niissä on tiukemmat rajoitukset. Lue huumausaineita koskevat ohjeet Fimean sivuilta. 

Eri maiden välillä on eroja

Huomioi, että jokainen maa määrittelee itse, mitkä valmisteet ovat siellä lääkkeitä. Vaikka lääkettä olisi matkakohteessa vapaasti saatavilla, se saattaa Suomessa vaatia reseptin tai olla luokiteltu huumaavaksi aineeksi.

Varmista aina etukäteen, onko lääke sallittu Suomessa ja vaatiiko se reseptin. Voit varmistaa asian Fimean lääkehausta tai ottamalla Fimeaan yhteyttä lomakkeella.

Toimi näin

  • Ota mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä.
  • Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa käsimatkatavaroissa. Jos käytät dosettia, ota mukaan vähintään lääkepakkaus.

Voit kuljettaa vain omia lääkkeitäsi, jotka on määrätty sinulle.

Kun palaat Suomeen, tarkista, onko sinulle määrätty lääkevalmiste varmasti luokiteltu Suomessa lääkkeeksi eikä esimerkiksi huumausaineeksi. Pyydä lääkäriltä myös potilasohje ja resepti englannin kielellä.

Tarkista lääke Fimean lääkehausta tai ottamalla Fimeaan yhteyttä lomakkeella.