Olen lähdössä Suomesta ulkomaille
Voit yleensä ottaa matkalle mukaan tarvitsemasi resepti- ja itsehoitolääkkeet.
Toimi näin
- Ota mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä.
- Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa käsimatkatavaroissa. Jos käytät dosettia, ota mukaan myös lääkepakkaus, pakkausseloste ja mahdollinen läpipainopakkaus.
Voit kuljettaa vain omia lääkkeitäsi, jotka on määrätty sinulle.
Useimmilla mailla on lääkkeiden maahantuonnista omat rajoituksensa. Tulli ei tunne muiden maiden määräyksiä, joten selvitä ne etukäteen esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta.
Jos mukanasi on huumaavia ja keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, selvitä kohdemaasta, saatko kuljettaa niitä mukanasi maahan.
Saatat myös tarvita lääkkeistäsi Schengen-todistuksen. Todistus tarvitaan, jos
- matkustat Schengen-maahan ja
- sinulla on mukanasi tiettyjä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä (PKV), psykotrooppisia aineita tai huumausaineita sisältäviä lääkkeitä.
Todistuksen saa apteekista. Jos et tiedä, tarvitseeko lääkkeelle todistuksen, varmista asia apteekista.
Schengen-maat ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.
Saavun Suomeen ulkomailta
Lääkkeiden tuontiin vaikuttaa se, saavutko Suomeen Eta-maasta vai Eta-alueen ulkopuolelta. Eta-maita ovat kaikki EU-maat sekä Norja, Islanti ja Liechtenstein. Tarkista, onko maa Eta-maa.
Jos saavut Suomeen EU- tai Eta-maasta, voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan käyttöösi enintään vuoden käyttöä vastaavan määrän.
Jos saavut Suomeen EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta, voit tuoda mukanasi lääkkeitä omaan käyttöösi enintään kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.
Jos tuot Suomeen reseptilääkkeitä, sinulla täytyy olla niihin resepti.
Eta-alueen ulkopuolelta et voi tuoda sellaisia homeopaattisia valmisteita, joita ei ole rekisteröity Suomessa. Lue lisää kasvirohdoslääkkeistä ja homeopaattisista valmisteista Fimean sivuilta.
Huumausaineiksi luokiteltavat lääkkeet ovat poikkeus, ja niissä on tiukemmat rajoitukset. Lue huumausaineita koskevat ohjeet Fimean sivuilta.
Eri maiden välillä on eroja
Huomioi, että jokainen maa määrittelee itse, mitkä valmisteet ovat siellä lääkkeitä. Vaikka lääkettä olisi matkakohteessa vapaasti saatavilla, se saattaa Suomessa vaatia reseptin tai olla luokiteltu huumaavaksi aineeksi.
Varmista aina etukäteen, onko lääke sallittu Suomessa ja vaatiiko se reseptin. Voit varmistaa asian Fimean lääkehausta tai ottamalla Fimeaan yhteyttä lomakkeella.
Toimi näin
- Ota mukaan reseptit, lääkärin tulostama potilasohje tai yhteenveto resepteistä.
- Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksessa käsimatkatavaroissa. Jos käytät dosettia, ota mukaan vähintään lääkepakkaus.
Voit kuljettaa vain omia lääkkeitäsi, jotka on määrätty sinulle.
Kun palaat Suomeen, tarkista, onko sinulle määrätty lääkevalmiste varmasti luokiteltu Suomessa lääkkeeksi eikä esimerkiksi huumausaineeksi. Pyydä lääkäriltä myös potilasohje ja resepti englannin kielellä.
Tarkista lääke Fimean lääkehausta tai ottamalla Fimeaan yhteyttä lomakkeella.
Usein kysyttyä
Eläinlääkkeitä saa tuoda Suomeen, jos lemmikki on mukana. Muista ottaa myös reseptit mukaan, jos lääke vaatii Suomessa reseptin.
Eläimen lääkkeitä ei saa tuoda Suomeen, jos lemmikki ei ole mukana. Eläinlääkkeitä ei saa tilata postitse.
Voit tuoda eläinten lääkkeitä vain kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Jos tuote on kaupasta ostettava valmiste, tarkista, että tuotteen ainesosiin ei kuulu biosidejä.
Jokainen maa määrittelee itse, mitkä aineet tarvitsevat reseptin. Siksi tuote, jonka saa ulkomailta ilman reseptiä, voi kuitenkin Suomessa vaatia reseptin.
Suomessa vastuuviranomainen on Fimea, joka määrittelee, onko aine tai valmiste lääke ja vaatiiko se reseptin. Luokittelussa huomioidaan aineen koostumus ja käyttötarkoitus, valmisteen markkinoinnissa esitetyt tiedot sekä tieteellistä tietoa.
Suomessa resepti hyväksytään suomen tai ruotsin kielellä. Jos sinulla on muunkielinen resepti, kun palaat matkalta, sinun täytyy tarvittaessa selvittää reseptin sisältö Tullille.
Jos matkustat ulkomaille, kannattaa resepti pyytää Suomessa englanninkielisenä. Pyydä resepti englanninkielisenä myös, jos sairastut ulkomaanmatkalla ja saat reseptin sairauden hoitoon.
Jos olet lähdössä matkalle EU- tai Eta-maahan tai Sveitsiin ja tiedät ostavasi sieltä lääkkeitä, lääkkeen määrääjä voi kirjoittaa sinulle reseptin ”Lääkemääräys ulkomailla ostoa varten”. Vastaava resepti kannattaa pyytää lääkäriltä myös, jos sairastut näissä maissa ja tarvitset siellä reseptin hoitoa varten. Määräys on englanninkielinen. Kysy tarkempia tietoja lääkäriltäsi.
Samaa valmistetta voidaan myydä joissain maissa ravintolisänä, kun taas toisissa maissa se onkin lääke. Suomessa Fimea päättää, luokitellaanko aine tai valmiste lääkkeeksi. Tuote, jota toisessa maassa tai verkossa mainostetaan ravintolisänä, voi siis Suomessa olla lääke.
Jos valmisteen vaikuttava aine löytyy jostakin alla olevista lähteistä, on valmiste todennäköisemmin lääke. Tarvittaessa lisätietoja luokituksista antaa lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Voit myös ottaa Fimeaan yhteyttä lomakkeella.
- Fimean päätös lääkeluettelosta (Finlex)
- Luettelo WHO:n suosittelemista lääkeaineiden yleisnimistä, ns. INN-lista (Fimea)
- WHO:n ylläpitämä lääkeaineiden luokitusjärjestelmä, ns. ATC-koodisto (WHO)
- Lääkehaku (FimeaWeb) (Fimea)
- Fimean tekemät luokittelupäätökset (Fimea)
- Kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet (Finlex)
Muita rajoituksia
- Dopingaineina pidettävät aineet, VnA 705/2002 (Finlex)
- Huumausaineina pidettävät aineet, VnA 543/2008 (Finlex)
Lue lisää
Tämän sivun pikaohjeiden on tarkoitus auttaa vain yleisimmissä kysymyksissä. Varmista aina myös tarkemmat ohjeet Fimean sivuilta.
- Lääkkeiden tuonti ulkomailta Suomeen (Fimea)
- Kasvirohdoslääkkeet ja homeopaattiset valmisteet (Fimea)
- Fimean lääkehaku
- Fimean yhteydenottolomake