Hyppää sisältöön

Näin tullaat muuttotavarat

Muuttotavaroiden tullaaminen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa

Jos kuljetusyritys tuo muuttotavarasi, voit tullata ne Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa (25.5.2024 alkaen).

Huomioi, että Henkilöasiakkaan tuontitullauspalveluun ei voi tunnistautua ulkomaan kansalaisille tarkoitetulla Finnish Authenticator -tunnistuspalvelulla.

Huomioi, että Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa voi tullata ainoastaan muuttotavaroita, jotka kuljetusyritys tuo EU:n ulkopuolelta.

Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ei voi tullata muuttotavaroita, jotka

Muuttotavaroiden tullaaminen muilla tavoilla

Jos kuljetusyritys tuo muuttotavarasi, voit tullata ne vaihtoehtoisesti jollakin seuraavista tavoista:

Jos tuot muuttotavarasi itse, tullaa ne

Lue, miten voit tullata muuttotavarat, jotka tuodaan jo ennen muuttoa.

Muuttotavaroiden tullauksen liitteet

Tarvitset muuttotavaroiden tullausta varten seuraavat liitteet:

 • Lista muuttotavaroista (esim. sänky, televisio, vaatteita 3 kg, astioita, kirjoja jne.).
 • Kopio tai kuva passista.
 • Työtodistus tai muu todiste ulkomailla asumisesta.
 • Täytetty lomake 45. Huomioi, että et tarvitse lomaketta 45, jos tullaat muuttotavarasi Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa tai lomakkeella 1161.

Voit tarvita muuttotavaroiden tullausta varten myös seuraavat liitteet tai lisätiedot:

Muuta huomioitavaa

Huomioi, että joitakin tavaroita ei voi tullata verottomina muuttotavaroina. Tämä tarkoittaa sitä, että näistä tavaroista täytyy aina maksaa maahantuontiveroja, kun muutat. 

Et voi tullata maahantuontiverottomina muuttotavaroina

 • alkoholia
 • tupakkatuotteita
 • muuttotavaroita, joille täytyy olla poikkeuslupa, jos sinulla ei ole lupaa
 • hyötykuljetusvälineitä eli esimerkiksi ajoneuvoja, joita käytetään muussa kuin henkilökohtaisessa käytössä, kuten bussia, taksia tai kuorma-autoa.
 • ammattikäyttöön tarkoitettuja tavaroita, paitsi kannettavia työvälineitä, joita käytetään teknisissä ja vapaissa ammateissa.

Huomioi nämä, jos tullaat näitä tavaroita Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa:

 • Jos osa muuttotavaroistasi on näitä tavaroita, et voi tullata muuttotavaroita Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa.
 • Jos kaikki muuttotavarasi ovat näitä tavaroita, älä valitse, että haluat tullata "muuttotavaroita", vaan valitse "ostetun tavaran". 

Voit tullata tavarat, joita ei voi tullata maahantuontiverottomina muuttotavaroina, esimerkiksi jollakin seuraavista tavoista:

Lue lisää, miten tullaat tavarat.

Voit tietyissä tilanteissa saada Tullilta poikkeusluvan, vaikka muuttotavaroiden tullittoman ja verottoman tuonnin edellytykset eivät täyttyisi. Jos saat poikkeusluvan, voit tuoda muuttotavarasi Suomeen tullitta ja arvonlisäverotta.

Tulli voi myöntää poikkeusluvan vain sellaisissa poikkeuksellisissa olosuhteissa, joita et ole voinut ennakoida ja joihin et ole itse voinut vaikuttaa. Taloudelliset syyt eivät ole tällaisia poikkeuksellisia olosuhteita.

Missä tilanteissa voit saada poikkeusluvan?

 • Tavarat ovat olleet hallinnassasi alle 6 kuukautta, ja muutat Suomeen pakottavasta syystä
 • Olet asunut EU:n ulkopuolella alle 12 kuukautta, ja muutat Suomeen pakottavasta syystä
 • Muutostasi Suomeen on kulunut yli 12 kuukautta. Muuttotavaroiden tuontia viivästyttäneet syyt ovat olleet ennalta arvaamattomia, sinusta riippumattomia etkä ole voinut itse vaikuttaa niihin.

Tulli ei voi hyväksyä näitä syitä poikkeusluvan perusteeksi:

 • Tavarat ovat olleet hallinnassasi alle 6 kuukauden ajan ennen muuttoasi, ja muutat Suomeen ilman pakottavaa syytä.
 • Olet asunut EU:n ulkopuolella alle 12 kuukautta, ja muutat Suomeen ilman pakottavaa syytä
 • Tuot muuttotavarasi Suomeen yli 12 kuukautta muuttosi jälkeen ilman pakottavaa syytä.
 • Et ole taloudellisista syistä voinut tuoda muuttotavaroitasi Suomeen 12 kuukauden määräaikana.
 • Sinulla ei ole vähintään vuodeksi myönnettyä oleskelulupaa (muu kuin opiskelua varten tai perheenjäsenen opiskelun perusteella myönnetty), jos tarvitset oleskeluluvan.

Esimerkkejä tilanteista, joissa Tulli ei voi myöntää poikkeuslupaa:

Esimerkki 1: Työskentelit EU:n ulkopuolella ja tiesit etukäteen, että asut siellä alle 12 kuukautta. Ostit ulkomailla tavaroita, jotka haluat tuoda muuttotavarana Suomeen.

Esimerkki 2: Muutit Suomeen vuonna 2021. Halusit jättää huonekaluja ja muita tavaroita EU:n ulkopuolella sijaitsevaan asuntoon, tai sinulla ei ollut taloudellisia mahdollisuuksia tuoda niitä aiemmin Suomeen. Myyt ulkomailla sijaitsevan asunnon vuonna 2024, ja haluat tuoda huonekalut ja muun irtaimiston muuttotavarana Suomeen.

Esimerkki 3: Asuit EU:n ulkopuolella ja ostit ulkomailla ajoneuvon, joka hajosi. Ostit tilalle uuden ajoneuvon, joka oli käytössäsi alle 6 kuukauden ajan ennen kuin muutit Suomeen. Haluat tuoda uuden ajoneuvon muuttotavarana Suomeen.

Näin haet poikkeuslupaa omille muuttotavaroille

Vinkki: Kun täytät ilmoitusta, voit painaa kenttien vieressä olevia kysymysmerkkejä. Näin saat näkyviin kenttäkohtaisia täyttöohjeita.

 • Kirjaudu Luvat ja päätökset -palveluun suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Valitse asiointitavaksi (Kenen puolesta haluat asioida) ”Itseni".
 • Valitse ”Tee uusi hakemus” ja valitse alasvetovalikosta ”Poikkeuslupa (TAP)”.
 • Täytä sivulla 1 ”Hakijan tiedot” hakemuksesta vastaavan yhteyshenkilön tiedot.
 • Valitse sivulla 2 ”Hakemuksen tiedot”, miksi haet poikkeuslupaa.
 • Ilmoita sivulla 3 ”Tavaran tiedot, tullittomuus” kohdassa ”Tullittomat tavarat” vähintään tavaran kuvaus, lähetysmaa, ja paljoustiedot.
  • Paljoustiedoissa ilmoitetaan esimerkiksi tavaran arvo (euroina) tai määrä (kilo, metri, kappale jne.). Jos ilmoitit tavaran määrän, voit sen jälkeen ilmoittaa tavaran arvon tai hinnan.
  • Ilmoita kohdassa ”Käyttöpaikka tai -paikat” osoite, jossa aiot käyttää tavaroita.
  • Ilmoita kohdassa ”Lisätietoja”, milloin olet hankkinut tavarat.
 • Liitä sivulla 4 ”Liitteet ja lisätiedot” hakemukseen tarvittavat liitteet.! Älä liitä tavaraluetteloa, vaan ilmoita tavarat sen sijaan kohdassa ”Tullittomat tavarat”. Liitä seuraavat liitteet:
  • todistus oleskelusta ulkomailla, esim. työnantajan todistus
  • vähintään vuodeksi myönnetty oleskelulupa (muu kuin opiskelua varten tai perheenjäsenen opiskelun perusteella myönnetty), jos tarvitset oleskeluluvan
  • kopio ajoneuvon rekisteriotteesta ja/tai ajoneuvon hankintaa koskeva asiakirja, jos muuttotavaroihin kuuluu ajoneuvo.
 • Lähetä hakemus Tulliin.

Kun olet lähettänyt hakemuksen Tulliin, voit tarvittaessa korjata hakemusta tai perua hakemuksen, jos Tulli ei vielä ole antanut sille päätöstä.

Jos hakemuksesi on hyväksytty, Tulli lähettää siitä tiedon turvaviestinä sähköpostiisi. Päätös löytyy myös palvelun kohdasta ”Päätökset”.

Jos Tulli ei hyväksy hakemustasi sellaisenaan, Tulli lähettää sinulle ensin hylkäävän päätösesityksen turvaviestinä sähköpostiisi. Sen jälkeen sinulla on 14 vuorokautta aikaa antaa vastine Tullille. Vastineessa voit perustella tai antaa lisätietoja hakemuksellesi. Jos et anna vastinetta, Tulli tekee päätöksen 14 vuorokauden määräajan jälkeen ja lähettää siitä tiedon turvaviestinä sähköpostiisi.

Toinen henkilö hakee poikkeuslupaa puolestasi sähköisesti

Huomioi, että myös toinen henkilö voi hakea poikkeuslupaa puolestasi Luvat ja päätökset -palvelussa, jos olet ensin valtuuttanut hänet Suomi.fi-palvelussa. Valtuutettu henkilö valitsee tällöin asiointitavaksi (Kenen puolesta haluat asioida) ”Toisen henkilön puolesta suomi.fi-valtuuksilla".

Esimerkki: Haluat, että Matti Meikäläinen hakee poikkeuslupaa puolestasi. Sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti, joilla pystyt kirjautumaan Suomi.fi-palveluun. Kirjaudu Suomi.fi-palveluun ja valtuuta Matti eli anna hänelle valtuus hakea lupaa sinun puolestasi. Valitse palvelussa valtuus ”Tullitoiminnan lupien hakeminen” ja ilmoita Matti valtuutetuksi henkilöksi. Tämän jälkeen Matilla on Suomi.fi-valtuus.

Näin haet poikkeuslupaa omille muuttotavaroille, jos et voi asioida sähköisesti

Jos et voi käyttää Luvat ja päätökset -palveluamme, koska sinulla esimerkiksi ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia, hae poikkeuslupaa lomakkeella ”Poikkeuslupahakemus” (1163).

Jos saat poikkeusluvan

Jos saat poikkeusluvan, voit tuoda muuttotavarasi Suomeen tullitta ja arvonlisäverotta. Muuttotavarat pitää kuitenkin tullata.

Jos tullaat muuttotavarat Tulliselvityspalvelussa, lue ilmoituksen täyttöhjeet (pdf). Ilmoita tulli-ilmoituksessa poikkeuslupa kohdassa ”Tavaraerät” liiteasiakirjakoodilla ”9TAP” ja anna koodin tunnisteeksi poikkeusluvan numero (muotoa FITAPL12345).

Jos et saa poikkeuslupaa

Jos et saa poikkeuslupaa, et voi tuoda muuttotavaraasi Suomeen tullimaksutta ja arvonlisäverotta. Kun muuttotavarat saapuvat Suomeen, sinun pitää tullata ne ja maksaa maahantuontiverot.

Jos et halua tullata muuttotavaroita, voit esimerkiksi varastoida ne tullivarastossa.

Teknisiä ammatteja ovat muun muassa insinöörin, kirurgin ja hopeasepän ammatit (työvälineitä esim. kirurgin veitsi, hopeasepän vasara). Vapaita ammatteja ovat muun muassa kirjailijan ja kuvataiteilijan ammatit (työvälineitä esim. kuvataiteilijan sivellin).

Teknisiä ammatteja ovat muun muassa insinöörin, kirurgin ja hopeasepän ammatit (työvälineitä esim. kirurgin veitsi, hopeasepän vasara). Vapaita ammatteja ovat muun muassa kirjailijan ja kuvataiteilijan ammatit (työvälineitä esim. kuvataiteilijan sivellin).