Polkumyyntitullien, tasoitustullien ja suojatullien ilmoittaminen
Tuotaviin tavaroihin voi kohdistua nimikkeen mukaisen yleisen kolmannen maan tullin (erga omnes) lisäksi myös muita tulleja. Jos tuotavaan tavaran kohdistuu suojatulli, polkumyyntitulli tai tasoitustulli, nämä eivät vaikuta mahdollisen yleisen kolmannen maan tullin kantamiseen.
Voit tarkastaa Fintaric-palvelusta ennen tuontia tavaroihin kohdistuvat polkumyyntitullit, tasoitustullit tai suojatullit. Voit valita tuotava päivämäärän myös tulevaisuudesta, jolloin suodatus perustuu valittuun päivämäärään. Tulevaisuuden tuontipäivän valinnassa pitää huomioida, että tuonnin tullit kannetaan kuitenkin aina veronmääräytymispäivän mukaisesti. Asetuksella voimaan tulevat tullit näkyvät vasta asetuksen julkaisun jälkeen. Tullit-välilehdellä voit tarkastella kaikkia tavaran alkuperämaahan kohdistuvia tulleja. Huomioi, että nimikehaku avautuu automaattisesti Tullit-välilehdelle vain, jos rajoitustietoja ei ole.
Huomioi ennen tuontia
Jos tuotaviin tavaroihin kohdistuu esimerkiksi polkumyyntitulli ja suojatulli, etuuskohtelun valinnalla voi olla vaikutusta kannettaviin tulleihin.
Etuuskohtelun hakeminen tulliliittosopimuksen tai tavaran alkuperän perusteella vaikuttaa yleisen kolmannen maan tullin kantamiseen. Tulliliittosopimuksen tai alkuperän perusteella etuuskohtelun hakeminen ei kuitenkaan yleensä vaikuta tuotaviin tavaroihin kohdistuvan polkumyyntitullin, tasoitustullin tai suojatullin kantamiseen. Voit katsoa valitun etuuskohtelun vaikutuksen tullien kantamiseen esimerkiksi Fintaric-laskentapalvelusta.
Tulli-ilmoituksessa voi ilmoittaa vain yhden etuuskohtelukoodin. Huomioi ilmoittamisessa seuraavat asiat:
- Esimerkiksi tariffikiintiöön hakeminen voi vapauttaa suojatullista. Kun haet tulli-ilmoituksessa tavaroita WTO-tariffikiintiöön, ilmoita etuuskohtelukoodi ”120”. Kun olet hakenut WTO-tariffikiintiöön, et voi samassa tulli-ilmoituksessa hakea esimerkiksi alkuperän perusteella myönnettävää etuuskohtelua, jonka etuuskohtelukoodi on ”300”.
- Jos haluat hakea tavaroita tariffikiintiöön, lue lisää tariffikiintiöstä ja tariffikiintiöön ilmoittamisesta.
- Jos haluat hakea tavaroille etuuskohtelua, lue lisää alkuperän ilmoittamisesta ja etuuskohtelun hakemisesta.
Jos tuotaviin tavaroihin kohdistuu suojatullin lisäksi polkumyynti- ja tasoitustulli, tavaroista kannetaan polkumyynti- ja tasoitustullia yleensä ainoastaan siitä määrästä, joka ylittää suojatullista kannettavan määrän.
Tavaroista kannettavan suojatullin määrä on kiinteä ja se kohdistuu tavaran valmistusmaahan. Useimmiten suojatulli kohdistuu kaikkiin EU:n ulkopuolisiin maihin, ellei valmistusmaata ole erikseen vapautettu suojatullista.
Voit hakea tavaroita suojatullista vapauttavaan tariffikiintiöön, jos tariffikiintiössä on tilaa. Tariffikiintiöön haetaan tulli-ilmoituksella. Lue lisätietoa tariffikiintiöön hakemisesta. Jos tavarat eivät mahdu haettuun tariffikiintiöön tai hakemusta tariffikiintiöön ei ole tehty, tavaroista kannetaan nimikkeen mukainen suojatulli.
Polkumyyntitullit ja tasoitustullit astuvat voimaan aina komission asetuksella. Polkumyynti- ja tasoitustullit määrätään yleensä tietyistä maista peräisin oleville tietyille tavaroille. Useimmiten polkumyynti- ja tasoitustulliasetuksissa mainitaan yritykset, joilta kannettavat tullit ovat alhaisemmat tai jotka on kokonaan vapautettu polkumyynti- tai tasoitustullista.
Huomioi, että tavaroihin voi kohdistua myös sellainen lisätulli, josta ei voi vapautua hakemalla tavaroita kiintiöön. Esimerkiksi tietyistä Yhdysvalloista EU:hun tuotavista tavaroista pitää maksaa ylimääräistä tuontitullia eli lisätullia. Näillä Yhdysvaltojen lisätulleihin vaikuttavat kaksi erillistä asetusta vuosilta 2005 ja 2018. Vuonna 2005 annettu asetuksen perusteella Euroopan komissio tarkastelee vuosittain, paljonko lisätullin määrä on ja mistä tavaroista sitä on maksettava. Viime vuosina tullin taso on ollut alhainen. Vuoden 2018 asetuksella otettiin käyttöön merkittävän suuret ja kattavat tullit. Lue lisää Yhdysvaltojen lisätulleista.
Lue lisää sivulta Polkumyynti- ja tasoitustullit sekä suojatullit eli lisätullit.
Huomioi tulli-ilmoittamisessa
Polkumyynti- ja tasoitustulliasetusten vaatimuksissa ja ohjeistuksissa on eroja. Muista tarkastaa aina ennen tuontia asetuksen mukaiset vaatimukset. Esimerkiksi pätevän kauppalaskun muotovaatimukset on ilmoitettu asetuksessa.
Alkuperäisessä asetuksessa mainittujen tuotteiden nimikkeisiin tai yrityskohtaisiin polkumyyntitulleihin voi tulla asetuksen julkaisemisen jälkeen muutoksia. Kun tarkastat asetuksesta tietoja, muista lukea asetuksen viimeisin ajan tasalla oleva versio. Jos Fintaricin tai komission Taric-palvelun alaviitteen kauppalaskun muotovaatimus eroaa asetuksen vaatimuksesta, laadi kauppalasku asetuksen ohjeistuksen mukaan. Polkumyynti- ja tasoitustulliasiakirjat on lueteltu Fintaric-palvelun koodiston asiakirjoissa.
Kun haet yrityskohtaista polkumyyntitullia tavaralle, ilmoita tulli-ilmoituksessa tullinimikkeen lisäksi yrityskohtainen Taric-lisäkoodi. Ilmoitetun Taric-lisäkoodin perusteella määritellään tuotavalle tavaralle oikea yrityskohtainen polkumyyntitulli. Huomioi, että yrityskohtaisen polkumyyntitullin hakeminen voi edellyttää myös esimerkiksi pätevän kauppalaskun ilmoittamista ja esittämistä.
Jos asetuksessa on mainittu, että yrityskohtaisen polkumyynti- tai tasoitustullin hakeminen edellyttää asetuksen mukaisten asiakirjojen esittämistä, et voi hakea yrityskohtaista polkumyynti- tai tasoitustullia ilman vaadittuja asiakirjoja.
Kun yrityskohtaisen polkumyyntitullin hakeminen edellyttää pätevän kauppalaskun ilmoittamista, ilmoita se myös tulli-ilmoituksessa. Huomioi kauppalaskun ilmoittamisessa seuraavat asiat:
- Pätevä kauppalasku ilmoitetaan tulli-ilmoituksessa useimmiten D-alkuisella liiteasiakirjakoodilla, esimerkiksi D008. Ilmoita koodin tunnisteena pätevän kauppalaskun numero tai muu yksilöintitieto. Tarkista nimikkeellä ilmoitettavan pätevän kauppalaskun liiteasiakirjakoodi esimerkiksi Fintaric-palvelusta.
- Nopeutat tulli-ilmoituksen käsittelyä liittämällä kauppalaskun valmiiksi tulli-ilmoitukseen. Pätevä kauppalasku on joka tapauksessa esitettävä Tullille pyydettäessä.
- Kauppalasku on oltava yrityksen antama vakuutus samassa muodossa kuin se on asetuksessa. Muotovaatimus on tarkka. Esimerkiksi jos vakuutuksen muotovaatimuksessa on mainittu ”Päiväys ja allekirjoitus”, ei pelkkä kauppalaskun päiväys riitä, vaan lisäksi vakuutuksessa on oltava myös allekirjoittamispäivä. Asetuksen mukainen vakuutus voi olla laskussa esimerkiksi suomeksi, englanniksi, ranskaksi tai saksaksi.
Kun yrityskohtaisen polkumyyntitullin hakeminen edellyttää hintasitoumuslaskun ilmoittamista, ilmoita se myös tulli-ilmoituksessa. Huomioi hintasitoumuslaskun ilmoittamisessa seuraavat asiat:
- Hintasitoumuslasku ilmoitetaan tulli-ilmoituksessa useimmiten D-alkuisella liiteasiakirjakoodilla, esimerkiksi D005. Ilmoita koodin tunnisteena hintasitoumuslaskun numero tai muu yksilöintitieto.
- Jos tulli-ilmoituksessa on ilmoitettava hintasitoumuslasku, nopeutat tulli-ilmoituksen käsittelyä liittämällä sen valmiiksi tulli-ilmoitukseen. Tarkista nimikkeellä ilmoitettavan hintasitoumuslaskun liiteasiakirjakoodi esimerkiksi Fintaric-palvelusta. Hintasitoumuslasku on joka tapauksessa esitettävä Tullille pyydettäessä.
- Hintasitoumuslaskussa on useita muotovaatimuksia ja sisältövaatimukset on tarkoin kerrottu asetuksessa. Asetuksen mukainen teksti voi olla laskussa esimerkiksi suomeksi, englanniksi, ranskaksi tai saksaksi.
Tämä muotovaatimusmalli on asetuksen (EU) 2022/2068 mukainen. Muotovaatimus on Fintaricin alaviitteestä CD711:
”Tälle yritykselle vahvistetun yksilöllisen tullin soveltaminen edellyttää pätevän kauppalaskun esittämistä jäsenvaltioiden tulliviranomaisille. Pätevään kauppalaskuun on liitettävä yrityksen työntekijän allekirjoittama vakuutus seuraavasti:
1) Kauppalaskun laatineen yksikön asiasta vastaavan henkilön nimi ja tehtävänimike.
2) Seuraava vakuutus: ’Allekirjoittanut vahvistaa, että tässä laskussa tarkoitetun, Euroopan unioniin vietäväksi myydyn (tarkasteltavana oleva tuote) (määrä) on valmistanut (yrityksen nimi ja osoite), (Taric-lisäkoodi), (asianomainen maa). Allekirjoittanut vakuuttaa, että tässä laskussa ilmoitetut tiedot ovat täydelliset ja paikkansapitävät.’
3) Päiväys ja allekirjoitus.”
Huomioi, että asetuksessa kerrotaan, kenen pitää antaa vakuutus ja kenen myöntämällä laskulla vakuutus pitää antaa. Esimerkiksi Fintaricin alaviittessä CD711 on vakuutuksen malli, jossa tavaran myyjä antaa vakuutuksen maahantuojalle omassa kauppalaskussaan, jolla hän samalla myy tavarat EU:n tullialueelle sijoittautuneelle maahantuojalle.
Fintaricin alaviitteessä CD541 on kerrottu, että tulliselvitettäväksi ilmoitetussa tuonnissa ei kanneta polkumyyntitulleja, jos Taric-lisäkoodissa mainittu yritys on tuottanut tavarat ja lähettänyt ne ensimmäiselle riippumattomalle asiakkaalle yhteisössä ja laskuttanut tätä niistä suoraan sekä edellyttäen, että tuotteiden mukana seuraa kauppalasku.
Kauppalaskussa on ilmoitettava alaviitteen mukaan seuraavat tiedot, kun yritys myy hintasitoumuksen mukaisesti tavaraa EU:hun:
”1) Otsikko: ’SITOUMUKSEN MUKAISIA TAVAROITA KOSKEVA KAUPPALASKU’
2) Kauppalaskun antaneen yrityksen nimi, jonka pitää olla sama kuin Taric-lisäkoodissa mainittu yrityksen nimi.
3) Kauppalaskun numero.
4) Kauppalaskun antamispäivä.
5) Taric-lisäkoodi, johon luokiteltuina laskussa tarkoitetut tavarat aiotaan tullata yhteisön rajalla.
6) Tavaroiden tarkka kuvaus, jossa mainitaan:
- sitoumusta varten käytetty tuotekoodi (PCN, product code number)
- selkokielinen kuvaus asianomaista PCN-tuotekoodia vastaavista tuotteista
- yrityksen käyttämä tuotekoodi (company product code, CPC)
- Taric-koodi
- määrä (tonneina).
7) Myyntiehdot, joissa ilmoitetaan:
-hinta tonnilta,
-sovellettavat maksuehdot,
-sovellettavat toimitusehdot,
-kaikki alennukset ja hyvitykset.
8) Sen Euroopan unionissa tuojana toimivan yrityksen nimi, jolle viejäyritys on suoraan laatinut sitoumuksen mukaisten tavaroiden mukana seuraavan kauppalaskun.
9) Yrityksen työntekijä, joka on antanut kauppalaskun (työntekijän nimi), ja seuraava allekirjoitettu ilmoitus: ’Allekirjoittanut vakuuttaa, että tässä kauppalaskussa tarkoitettujen tavaroiden myynti suoraan Euroopan unioniin vietäviksi tapahtuu [YRITYKSEN NIMI] tarjoaman ja Euroopan komission täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2015/87 hyväksymän sitoumuksen soveltamisalan ja ehtojen mukaisesti. Allekirjoittanut vakuuttaa, että tässä laskussa ilmoitetut tiedot ovat täydelliset ja paikkansapitävät.’”
Kiinasta peräisin olevien keraamisten pöytä- ja keittiöesineiden polkumyyntitulli on asetettu tavaroille komission täytäntöönpanoasetuksessa EU 2019/2131. Polkumyyntitulliasetuksissa selvennetään ne CN-koodit, joihin polkumyyntitulli kohdistuu: ex 6911 10 00, ex 6912 00 21, ex 6912 00 23, ex 6912 00 25 ja ex 6912 00 29.
Esimerkiksi tällä hetkellä polkumyyntitullit kohdistuvat seuraavien Taric-koodien tavaroihin: 6911 10 00 90, 6912 00 21 11, 6912 00 21 91, 6912 00 23 10, 6912 00 25 10 ja 6912 00 29 10. Näiden tuotteiden asetukseen EU 2019/2131 on tullut useita muutoksia, joista Tulli on julkaissut asiakastiedotteita. Koska asetuksiin voi tulla myös jatkossa muutoksia, muista lukea aina tiedot viimeisimmästä ajan tasalla olevasta asetuksesta.
Yksilöllisen polkumyyntitullin soveltaminen edellyttää, että tulli-ilmoituksessa ilmoitetaan ja esitetään asetuksen mukainen pätevä kauppalasku. Tässä asetuksessa on huomioitu kaksi tavaroiden myyntitilannetta, jonka vuoksi asetuksessa on kaksi erilaista pätevän kauppalaskun mallia.
Myyntitilanteilla tarkoitetaan seuraavaa:
- Suorassa vientimyynnissä tuoja ostaa tavaran suoraan kiinalaiselta valmistajalta.
- Välillisessä vientimyynnissä tuoja ostaa tavaran muulta toimijalta kuin valmistajalta, esimerkiksi toiselta myyjältä tai välittäjän kautta. Kun tavara ostetaan välilliseltä myyjältä, myyjän kauppalaskussa tuojalle ei tarvitse olla myyjän vakuutusta. Valmistajan vakuutus pitää olla vain valmistajan ja myyjän välisessä kauppalaskussa.
Pätevä kauppalasku ilmoitetaan eri tavoin sen mukaan, onko vientimyynti välillistä vai suoraa:
- Kun kyseessä on suora vientimyynti, ilmoita tulli-ilmoituksessa asiakirjakoodilla D008 asetuksen liitteen 2 mukainen kauppalasku (Valmistajan vakuutus: suora vientimyynti), jossa on asetuksen mukainen vakuutus. Ilmoita asiakirjan tunnisteena pätevän kauppalaskun numero tai muu yksilöintitieto.
- Kun kyseessä on välillinen vientimyynti, ilmoita tulli-ilmoituksessa asiakirjakoodilla D022 asetuksen liitteen 3 mukainen kauppalasku eli tavaran valmistajan kauppalasku (Valmistajan vakuutus: välillinen vientimyynti) tavaran myyjälle. Kauppalaskussa on asetuksen mukainen vakuutus tavaran valmistajalta. Ilmoita asiakirjan tunnisteena pätevän kauppalaskun numero tai muu yksilöintitieto.
- Välillisessä vientimyynnissä tavaran valmistaja on eri kuin tavaran myyjä, mutta asetuksen mukaisen vakuutuksen voi antaa vain tavaran valmistaja omalle kauppalaskulleen. Tämän vuoksi tuojan tai muun toimijan on pystyttävä esittämään kauppalaskujen ketjutus valmistajalta maahantuojalle välillisessä vientimyynnissä.
- Ilmoituksessa on annettava myös myyjän ja maahantuojan välinen lasku, jossa ei tarvitse olla myyjän antamaa asetuksen mukaista vakuutusta.
Voit tarkistaa pätevän kauppalaskun mallin myös nimikkeen alaviitteestä, joka on suorassa vientimyynnissä alaviitteen CD447 mukainen ja välillisessä vientimyynnissä alaviitteen CD449 mukainen.
Jos asiakas ei voi esittää valmistajan kauppalaskua, jossa on asetuksen mukainen vakuutus
Jos tulli-ilmoituksessa on ilmoitettu Taric-koodi ja asetuksen mukainen vakuutus, mutta asiakas ei pysty esittämään vaadittuja asiakirjoja, tulli-ilmoituksen käsittely keskeytetään, kunnes asiakas on esittänyt tar-vittavat asiakirjat.
Jos et voi itse esittää valmistajan kauppalaskua tai asetuksen mukaista vakuutusta tullauksen yhteydessä, voit käyttää myös välittäjää alkuperäisen kauppalaskun tai asetuksen mukaisen vakuutuksen toimittami-seen Tullille. Välittäjä voi olla esimerkiksi huolintaliike, joka toimittaa asiakirjat joko vapaamuotoisella yhtey-denotolla tai lähettämällä alkuperäiset asiakirjat postite osoitteeseen Tulli, Sähköinen palvelukeskus, Tulli-selvityksen tuki, PL 512, 00101 Helsinki. Postitse lähetettävän alkuperäisen kauppalaskun tai vakuutuksen mukana on oltava lisäksi tulli-ilmoituksen MRN-numero sekä vastanottajan osoite, johon Tulli palauttaa asiakirjat arkistointia varten.
Lue lisää
Polkupyörän osat
Tietyt Kiinasta peräisin olevat polkupyörän osat voidaan vapauttaa polkumyyntitullista. Tarkista tulli-ilmoittamisen ohjeet:
- Kiinasta peräisin olevien, tiettyjen perinteisten polkupyörän osien vapauttaminen polkumyyntitullista soveltamalla tietyn käyttötarkoituksen menettelyä
- Kiinasta peräisin olevien tiettyjen oleellisten polkupyörän osien vapauttaminen polkumyyntitullista, kun ne käytetään sähköpolkupyörän, sähköpotkulaudan tai potkulaudan kokoamiseen