Miten löydän oikean tullinimikkeen?
Voit selvittää tavaran tullinimikkeen Fintaric-palvelusta. Tullinimikkeet perustuvat nimikkeistöihin, joiden tulkintaa ohjaavat tulkintasäännöt. Tältä sivulta voit lukea ohjeita nimikkeistön tulkitsemiseen. Tarvittaessa voit myös kysyä apua Tullineuvonnasta.
Selvitä ensin tavaran tiedot
Ennen kuin alat selvittää tavaran tullinimikettä, tarvitset tavarasta esimerkiksi seuraavat tiedot:
- Mikä tavara on kyseessä?
- Mikä on sen fyysinen muoto ja koostumus?
- Miten se toimii?
- Mitä ominaisuuksia tavaralla on?
- Miten tavara on valmistettu?
Tullinimike selvitetään nimikkeistöstä. Nimikkeistöä tutkimalla selviää, mitä tietoja mistäkin tavarasta tarvitaan. Jos luokittelet esimerkiksi nimikkeen 6006 puuvillasta valmistettua neulosta, sinun pitää tietää, onko kangas valkaisematon, valkaistu, värjätty, erivärisistä langoista neulottu vai painettu. Nämä vaihtoehdot selviävät alanimikkeiden teksteistä.
Tarvitset yksityiskohtaiset tiedot tavarasta myös silloin, kun kysyt nimikeapua Tullineuvonnasta.
Selvitä nimike Fintaric-tullinimikepalvelusta
Lue ohjeet, miten Fintaric-palvelua käytetään
Miten nimikkeistöä luetaan?
Tutustu ensin yleisiin tulkintasääntöihin ennen kuin alat luokitella tavaraa.
Yleiset tulkintasäännöt ohjaavat, miten nimikkeistöä tulkitaan.
Tavaran luokittelussa nimikkeistössä on sovellettava tiettyjä sääntöjä, joita kutsutaan yleisiksi tulkintasäännöiksi. Sääntöjä on kuusi, joista osassa on myös alakohtia. Sääntöjä käytetään maailmanlaajuisesti.
Tulkintasäännöt toimivat seuraavasti:
- Noin 90 % tavaroista pystytään luokittelemaan tulkintasäännön 1 mukaisesti eli nimiketekstin ja siihen liittyvien huomautustekstien mukaisesti.
- Tulkintasäännön 1 lisäksi sovelletaan myös aina tulkintasääntöä 6 eli luokittelu alanimikkeeseen. Sääntö kertoo, miten alanimikkeitä on esimerkiksi luettava tai verrattava.
- Tulkintasäännöt 2–4 otetaan käyttöön, jos tavaraa ei pystytä luokittelemaan tulkintasäännön 1 mukaisesti.
Tulkintasääntöön 2 kuuluvat epätäydelliset, viimeistelemättömät tai osiin puretut tavarat sekä seokset ja niiden yhdistelmät. Tulkintasäännössä 3 kerrotaan, miten tavarat luokitellaan, jos niillä olisi useampi vaihtoehto valittavana. Tavarat, joita ei voida luokitella sääntöjen 1–3 mukaisesti, luokitellaan lähinnä samankaltaisten tavaroiden nimikkeeseen tulkintasäännön 4 perusteella.
- Tulkintasääntö 5 ohjaa tiettyjen säilytysesineiden ja pakkauspäällysten luokittelussa.
HS-selitykset, osa 1. Harmonoidun järjestelmän yleiset tulkintasäännöt. Tulkintasäännöt alkavat sivulta sivulta 11.
- Valitse ensin, mikä jakso tai ryhmä vastaa tuotetta.
- Tutki, vaikuttaako jokin huomautus luokitteluun. Löydät huomautukset Fintaric-palvelusta.
- Tutki päänimiketeksteistä (4-numeroiset), mikä päänimike vastaa tuotetta.
- Tutki valitsemasi päänimikkeen mahdollisista yksiviivaisista alanimiketeksteistä, mikä yksiviivainen nimike vastaa tuotetta. Jos valitsemasi yksiviivainen alanimike on jaettu kaksiviivaisiin alanimikkeisiin, jatka valintaa niihin ja tarvittaessa yhä edelleen.
- Nimiketekstin edessä oleva viivojen lukumäärä kasvaa, mitä tarkempaan nimikkeeseen mennään. Jos nimike jakautuu tarkemmiksi alanimikkeiksi, valitse alanimikkeistä sopivin.
- Tutki, onko valitsemaasi nimikettä koskevaa HS- tai CN-selitystä.
- HS- ja CN-selitykset tarkentavat nimikkeen tuotekatetta ja avaavat terminologiaa. CN-selitykset täydentävät HS-selityksiä. Huomioi, että nimikeselitysten lisäksi jakso- ja ryhmätasolla voi olla yleisohjeita.
- Tutki luokittelupäätöskokoelmasta tai komission STT-konsultaatiosta, onko vastaavasta tuotteesta annettu luokitteluasetusta tai -suositusta tai sitovaa tariffitietoa.
Lisätietoa komission sivuilta
- Product classification, Access2Markets (englanniksi)
- Classification guides for key products, Access2Markets (englanniksi)
Apua Tullineuvonnasta
Jos nimikettä ei löydy Fintaric-tullinimikepalvelusta, kysy apua Tullineuvonnasta. Muista selvittää tavaran yksityiskohtaiset tiedot ennen yhteydenottoa, niin asian käsittely nopeutuu.