Helpotamme tulliasiointia ja vähennämme liikkumisen tarvetta digitaalisten palvelujen avulla.
Edistämme saavutettavuutta ja esteettömyyttä, jotta kaikki asiakkaamme voivat itsenäisesti käyttää asiointipalveluitamme verkossa tai asioida palvelupisteissämme.
Teemme säännöllistä ja tiivistä yhteistyötä eri alojen asiakasyhteistyöryhmien ja verkostojen kautta.
Kerromme etupainotteisella neuvonnalla palveluistamme ja toimintamme muutoksista sekä ohjaamme toimimaan kerralla oikein, jolloin säästetään aikaa, kustannuksia ja vältytään jälkiselvittelyiltä.
Tarjoamme yrityksille sujuvampaa tulliasiointia lupien avulla. Nämä toimijat tukevat omalla toiminnallaan toimitusketjun turvallisuutta.
Tuemme yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä, varmistamme tulliselvityksen oikeellisuutta ja paljastamme veropetoksia valvonnan avulla.
Keräämme EU:lle tilitettävät tullit sekä valtiolle tuloutettavat verot ja muut maksut oikeamääräisesti.
Laadimme ja julkaisemme viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta tietopohjaisen päätöksenteon tueksi.
Tullin kokonaiskanto ja yritys- ja asiakirjatarkastuksista seuraavat jälkikannot (milj.€)
Verojäämä vuonna 2024 oli 0,32 %. Tavoiteverojäämä oli enintään 1 %.
Asiakasneuvonnan luvut
Asiakastiedotteita
97 kpl
Asiakasohjeita
271 kpl
Yrityskohtaista neuvontaa
134 kpl
Sähköpostitse vastattuja kysymyksiä
18 704 kpl
Puheluita tullineuvonnassa ja tulli-ilmoittamisen tuessa
65 875 kpl
Chat-keskusteluja
5 431 kpl
2
Tekomme:
Torjumme rajat ylittävää rikollisuutta tiiviissä yhteistyössä muiden lainvalvontaviranomaisten kanssa.
Estämme rajoitusten alaisten tai kiellettyjen aineiden pääsyä maahan ja ehkäisemme näin niiden aiheuttamia sosiaalisia ja taloudellisia haittavaikutuksia.
Varmistamme monipuolisella rikostorjunnalla laaja-alaisesti yhteiskunnan turvallisuutta sekä suojelemme kansalaisten terveyttä ja ympäristöä.
Palauttamalla rikoshyödyn takaisin valtiolle vaikeuttamme tehokkaasti ammattimaisen ja järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa.
Torjumme harmaata taloutta ja edistämme sitä kautta laillisten toimijoiden tasapuolisia kilpailuedellytyksiä, lisäämme valtion verokertymää sekä estämme muuta rikollisuutta.
Valvomme tuoteväärennösten maahantuontia ja kauppaa. Tällä suojelemme kuluttajia, turvaamme valtion verotuloja ja oikeudenhaltijoiden taloudellisia intressejä sekä torjumme pakko- ja lapsityövoiman käyttöä, rahanpesua ja muun rikollisuuden rahoittamista.
Valvomme pakotteita ja varmistamme sitä kautta, että Euroopan unionin yhteiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset toimenpiteet ovat vaikuttavia kansainvälisessä yhteistyössä ja rauhan edistämisessä.
Mittarit:
Rikostorjunnan vaikuttavuus (milj. €)
Tullin tietoon tulleet rikokset
5 527 kpl
Rikosten selvitysprosentti
79
Rikosten selvitystaso mittaa ilmoitettujen rikosten ja selvitettyjen rikosten välistä suhdetta tietyltä raportointiajanjaksolta. Selvitystason lasku edelliseen vuoteen verrattuna kuvastaa sitä, että vuoden 2024 aikana on uusia epäiltyjä tullirikoksia koskevia esitutkintoja aloitettu noin 21 prosenttia enemmän kuin on saatu rikoksia selvitettyä ja esitutkintoja päätettyä samana ajanjaksona. Rikostutkinta on siis ruuhkautunut.
3
Tekomme:
Suojaamme kuluttajia terveyshaitoilta estämällä määräysten vastaisten elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden pääsyä markkinoille. Torjumme valvonnalla myös elintarvikepetoksia ja edistämme yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä.
Valvomme vaarallisten aineiden, jätteiden ja kemikaalien kuljetusta ja varmistamme sillä tavoin, etteivät ne aiheuta vahinkoa luonnolle ja kansalaisille.
Valvomme ajoneuvojen liikennekuntoisuutta ja näin estämme epäkuntoisten, ylikuormattujen sekä väärin lastattujen ajoneuvojen pääsyä Suomen liikennevirtaan.
Ehkäisemme valvonnalla kasvi- ja eläinperäisten tautien leviämisen. Tällä turvaamme luonnon monimuotoisuutta, metsäelinkeinon toimintaedellytyksiä, elintarviketeollisuutta ja ruuan tuotantoa monitahoisessa viranomaisyhteistyössä.
Tullilla on uusi rooli EU:n hiilirajamekanismin kansallisena viranomaisena. Mekanismilla ehkäistään päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle, mikä kannustaa globaalisti ekologisesti kestävään toimintaan.
Mittarit:
Ajoneuvo- ja kuljetusvälinetarkastusten osuvuus, %
Itärajan rajanylityspaikkojen ollessa kiinni, merkittävä määrä raskaan kuljetusvälineiden tarkastusinfrasta ei ole käytettävissä. Tämä vaikuttaa niin tarkastusten määriin kuin myös tuloksellisuuteen, kun esimerkiksi varsinaisia raskaan liikenteen tarkastustiloja ei ole sisärajoilla käytettävissä.
Matkustajatarkastusten osuvuus, %
Matkustajatarkastusten osuvuuden kasvu on heijastetta tarkastusten onnistuneesta kohdentamisesta sisärajan ylittävässä matkustajaliikenteessä itärajan ollessa kiinni. Tullilla on käytössä enemmän matkustajia koskevaa etukäteistietoa riskianalyysin hyödyntämiseksi sisärajaliikenteessä kuin itärajalla.
Tavaraan kohdistuvien tarkastusten osuvuus, %
Elintarvike- ja kulutustavaravalvonnan osuvuus, %
Tavoite alitettiin, sillä resurssien vajauksesta johtuen valvontaa ei kohdennettu tuotteiden lieviin virheisiin.
EU:n Safety Gate järjestelmään ilmoitetut vaaralliset kulutustavarat vuonna 2024
Vuonna 2024 Safety Gate -järjestelmään tehtiin ilmoituksia yhteensä 4 131 kpl. Suomi teki 90 ilmoitusta, joista Tullin tekemiä oli 47 kpl.
RASFF -järjestelmään ilmoitetut vakavaa vaaraa aiheuttavat elintarvikkeet ja elintarvikekontaktimateriaalit
Vuonna 2024 RASFF-järjestelmään tehtiin ilmoituksia yhteensä 5 364 kpl. Suomi teki ilmoituksia 66 kpl, joista Tullin tekemiä oli 45 kpl.
Tullin tuoteturvallisuuden valvomia tuotteita
4 633 kpl
Joista huomautettuja ja hylättyjä
996 kpl
Osuvuus
21,5
4
Tekomme:
Toimintaamme ohjaavat Tullin arvot ja eettiset periaatteet. Toteutamme tehtävämme monikulttuurisessa toimintaympäristössä vastuullisesti ja vaikuttavasti mahdollisuuksia hyödyntäen ja uhkiin varautuen.
Seuraamme Tullin maineen kehitystä vuosittain Luottamus&Maine-tutkimuksella.
Arvostamme monimuotoisuutta ja rohkaisemme rekrytoinnissa erilaisista taustoista olevia henkilöitä hakeutumaan Tulliin. Tämä tuodaan esille hakuilmoituksissa, joissa toivotaan hakijoiksi eri-ikäisiä ja eri sukupuolta olevia henkilöitä sekä kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä.
Koulutamme henkilöstöä erilaisista taustoista tulevien henkilöiden kohtaamiseen sekä vahvistamme henkilöstön osaamista tasa-arvo- ja yhdenvertaisuudesta, jotta voimme varmistaa syrjimättömyyden palvelutilanteissa.
Teemme proaktiivista koulutusyhteistyötä, tarjoamme mahdollisuuksia työharjoitteluun ja näymme aktiivisesti messuilla ja mediassa. Näin edistämme työelämätaitojen kehittymistä ja lisäämme tietoisuutta mahdollisista työpaikoista jo opiskeluaikana.
Kannustamme tullilaisia työarjen ja tulliasioinnin kehittämiseen osallistamalla henkilöstöä, aloitetoiminnalla ja vahvistamalla kehittämisosaamista.
Toimintaympäristömme muuttuu jatkuvasti, ja siksi arvioimme aktiivisesti, mitä osaamista meillä jo on, miten sitä kehitetään tai miten puuttuvaa osaamista hankitaan. Lisäksi tuemme talon ulkopuolista omaehtoista opiskelua.
Tullissa toteutetaan vuosittain valtion VM Baro-henkilöstötutkimus, jonka tuloksia hyödynnämme työhyvinvointisuunnitelmassa tullilaisten työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Tullilla on sertifioitu ympäristöjärjestelmä, jonka avulla hallitsemme ympäristövaikutuksiamme.
Pyrimme vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia kehittämällä työympäristöjämme ja hankintojen vastuullisuutta sekä hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja virka- ja työmatkojen sijasta aina, kun se on tarkoituksenmukaista.
Virkamatkustuksessa tavoitteena on lisätä julkisten kulkuvälineiden käyttöä ja vastaavasti vähentää sekä lentämistä että autojen käyttöä.
Tehostamme tilankäyttöämme valtion ja Tullin toimitilastrategian mukaisesti sekä huomioimme ympäristövastuullisuusasiat toimitilahankkeissamme ja toiminnassamme.
Mittarit:
Työtyytyväisyys (VMBaron kokonaisindeksi Y, asteikko 1–5)
Koulutuspäivien lukumäärä henkilötyövuotta kohden
Matkustusmenot ja virkamatkapäivät henkilötyövuotta kohden
Virkamatkustaminen (tuhatta km)
Virka-autoja koskevaa tilastoa ei voitu tänä vuonna julkaista järjestelmähäiriön vuoksi.