Matkalla lemmikin kanssa
Tämän sivun ohjeet koskevat tilannetta, jossa tulet käymään Suomessa tai lähdet matkalle oman lemmikkisi kanssa. Lue erikseen ohjeet tilanteeseen, jossa ostat ulkomailta eläimen ja tuot sen ensimmäistä kertaa Suomeen.
On tärkeää, että selvität lemmikkien kanssa matkustamisen vaatimukset jo ennen kuin lähdet matkalle.
Huomioi muutokset, kun lemmikki saapuu Venäjältä
Venäjältä ja Valko-Venäjältä saapuvilla koirilla ja kissoilla täytyy olla raivotaudin vasta-ainetodistus 16.9.2024 alkaen. Vaatimus koskee myös Suomeen palaavia lemmikkejä, joiden vasta-ainetodistus täytyy hankkia jo ennen matkaa. Lue lisää tiedotteestamme suomeksi tai venäjäksi.
Tulen käymään Suomessa ulkomailta
Tulen käymään toisesta EU-maasta
- Selvitä hyvissä ajoin Ruokaviraston hakukoneesta, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on.
- Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille eikä sitä tarvitse tullata. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat.
Tämä koskee myös lemmikkejä, jotka tuodaan Norjasta suoraan Suomeen maata pitkin.
Tulen käymään EU:n ulkopuolelta
- Selvitä hyvissä ajoin Ruokaviraston sivuilta, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on.
-
Kun saavut Suomeen, valitse tullissa punainen kaista. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat Tullille.
Huom.! Jos saavut Suomeen lentämällä jonkin toisen EU-maan kautta ja lemmikkisi matkustaa käsimatkatavarana, lemmikki ja sen asiakirjat täytyy tarkastaa siinä maassa, jossa teette välilaskun. Jos siis saavut esimerkiksi Yhdysvalloista ja sinulla on koneen vaihto Brysselissä, lemmikki täytyy tarkastaa Brysselissä. Tarkastusta ei välttämättä aina tarjota, mutta sinun täytyy huolehtia, että se tehdään. Kun saavut välilaskun jälkeen Suomeen, sinulla täytyy olla lemmikin EU-mallinen terveystodistus leimattuna.
Jos lemmikki saapuu ruumassa tai rahtina, eläin tarkastetaan yleensä vasta Suomessa.
Huomioi, että sinun ja lemmikkisi täytyy matkustaa Suomeen hyväksytyn maahantulopaikan kautta.
Lentämällä
Helsinki-Vantaan lentoasema
Maantietä, rautatietä tai Saimaan kanavaa pitkin
Itärajan toimipaikkoja on suljettu väliaikaisesti. Varmista toimipaikkojen aukiolo etukäteen.
- Imatra
- Kuusamo
- Niirala
- Nuijamaa
- Raja-Jooseppi
- Salla
- Vaalimaa
- Vainikkala
- Vartius
Meritien kautta
- Helsinki
- Hamina
- Hanko
- Inkoo
- Kotka
- Loviisa
- Maarianhamina
- Porvoo
- Turku
Poikkeukset
Vaikka Norja ei kuulu EU:hun, siihen pätevät samat ohjeet kuin EU-maihin. Oman lemmikin kanssa voi siis matkustaa Norjasta Suomeen minkä tahansa maahantulopaikan kautta, esimerkiksi Norjan ja Suomen rajalta. Myös muut ohjeet ovat samat kuin EU:n sisällä.
Sama poikkeus koskee seuraavia EU:n ulkopuolisia maita: Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Sveitsi ja Vatikaanivaltio.
Lähden Suomesta ulkomaanmatkalle
Kun lähdet Suomesta ulkomaille lemmikin kanssa, sinun täytyy huomioida kahdet vaatimukset: kohdemaan vaatimukset ja Suomen omat vaatimukset lemmikin paluulle.
Kohdemaan vaatimukset
Eri maiden vaatimukset vaihtelevat, eikä Suomen tulli tiedä muiden maiden rajoituksia. Tällä sivulla kerrotaan vain Suomen vaatimuksista. Varmista matkasi kohdemaan rajoitukset ja vaatimukset esimerkiksi maan viranomaisilta. On tärkeää, että selvität vaatimukset jo ennen kuin lähdet matkalle.
Suomen vaatimukset, kun palaat matkalta
Selvitä hyvissä ajoin Ruokaviraston sivuilta, mitä vaatimuksia eläimen paluulle Suomeen on.
- Ruokaviraston hakukone koirille ja kissoille (valitse kohdasta Lähtömaa se maa, josta tulet Suomeen)
- Ruokaviraston sivuilla muista eläimistä
Jos matkustat koiran kanssa, se tarvitsee useimmista maista Suomeen saapuessaan ekinokokkoosilääkityksen. Jos siis käyt koiran kanssa esimerkiksi Ruotsissa, Virossa tai Espanjassa, koiralla täytyy olla voimassa oleva ekinokokkoosilääkitys ennen kuin palaat Suomeen. Jos matkasi on lyhyt, ekinokokkoosilääkitystä ei ehditä antaa matkakohteessa, vaan se täytyy aloittaa jo Suomessa ennen kuin lähdet matkalle. Katso tarkemmat ohjeet Ruokaviraston sivuilta.
Jos palaat Suomeen korkean raivotautiriskin maasta, kuten Turkista tai Venäjältä, lemmikillä täytyy olla raivotaudin vasta-ainetodistus. Vasta-ainetodistus täytyy hankkia jo ennen kuin lähdet Suomesta, jotta Suomeen palaaminen on mahdollista ilman useiden kuukausien odotusaikaa kohdemaassa. Lue lisää raivotaudin vasta-ainetestistä Ruokaviraston sivuilta.
Myös eläinten ruokien tuonnissa on rajoituksia, jos saavut Suomeen EU:n ulkopuolelta.
Usein kysyttyä
Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies eli raivotauti, eivät pääse leviämään Suomessa eläimiin tai ihmisiin.
Jos lemmikin maahantulon vaatimukset eivät täyty, se joudutaan palauttamaan lähtömaahan. Lentokoneella tulleet eläimet palautetaan ruumassa kuljetuslaatikossa. Jos eläimellä ei ole kuljetuslaatikkoa valmiina, sille täytyy hankkia laatikko.
Jos eläimen palauttaminen ei onnistu, eläin joudutaan lopettamaan, koska Suomessa ei ole mahdollisuutta asettaa eläintä karanteeniin.
Omistajan pitää maksaa kulut, joita syntyy, jos maahantulon vaatimukset eivät täyty. Eläimen säilytys Tullin eläintiloissa ennen palautusta lähtömaahan on maksullista, samoin eläimen lopettaminen.
Alle kuuden kuukauden ikäistä koiranpentua ei saa tuoda Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa neljän kuukauden kuluessa tuonnista.
Itselle koiran- tai kissanpennun voi hankkia ulkomailta, mutta vain ulkomaalaiselta myyjältä. Myynti- tai luovutussopimuksen täytyy olla tehty Suomessa asuvan henkilön ja ulkomaalaisen tahon välillä ennen kuin eläin saapuu Suomeen. Sopimuksesta täytyy selvitä sopimuksen osapuolet sekä sopimuksen kohde. Lisäksi uuden omistajan tiedot täytyy olla kirjattu pennun EU-lemmikkieläinpassiin ja mahdolliseen terveystodistukseen.
Jos pentu tuodaan Suomeen säännösten vastaisesti, Tulli voi määrätä pennun palautettavaksi lähtömaahan. Lue lisää kohdasta Mitä tapahtuu, jos lemmikki ei täytä kaikkia vaatimuksia.