Hyppää sisältöön

Ohjelmistokehittäjälle

Tällä sivulla on koostetusti sanoma-asioinnin sanomakuvaukset, XML-skeemat sekä API-palveluihin liittyvää teknistä ohjeistusta. Sanoma-asioinnin oppaat löytyvät sivulta Näin haet sanoma-asiakkaaksi.

Sanomakuvaukset

Tuonti ja tullivarastointi

  • Tuonnin 3.0 vaiheen sanomakuvaukset (otettu käyttöön kaikissa tuonnin ilmoituksissa: erityismenettelyjen, yksinkertaistettujen ja vapaaseen liikkeeseen luovutuksen ilmoituksissa sekä tullivarastoinnin ilmoituksissa 2.9.2023)

  • Tuonnin 2.1 vaiheen sanomakuvaukset (otettu käyttöön kaikissa tuonnin ilmoituksissa: erityismenettelyjen, yksinkertaistettujen ja vapaaseen liikkeeseen luovutuksen ilmoituksissa sekä tullivarastoinnin ilmoituksissa syksyllä 2022)

Saapuminen

Vienti

Passitus

Vakuuskysely

XML-skeemat 

Muu rajapinta-asiointi

Tullin tarjoama Fintaric-jakelupalvelu sisältää EU:n Taric-tiedot sekä kansalliset lisäykset koneluettavassa muodossa. Jakelupalvelu on kaikille avoin, ja ohjelmistokehittäjät voivat hyödyntää sitä tarjotessaan asiakkailleen tullinimikkeistöön ja tulli-ilmoittamiseen liittyviä palveluita.

Fintaric-jakelupalvelua voi käyttää Suomi.fi-palveluväylän tai Tullin tarjoaman rajapinnan kautta.

Vaihtoehto 1: Käyttö Suomi.fi-palveluväylän kautta

Pääset käyttämään Fintaric-jakelupalvelua Suomi.fi-palveluväylän kautta. Aloita käyttöönotto tekemällä käyttölupahakemus Digi- ja väestötietovirastolle. Katso tarkempi ohjeistus Digi- ja vääestötietoviraston sivulta Palveluväylä. Kuvaus Fintaric-jakelupalvelusta on palveluväylän liityntäkatalogissa: Tulli-Fintaric-Service.

Vaihtoehto 2: Jakelupalvelun käyttö Tullin rajapinnan kautta

Fintaric-jakelupalvelua voi käyttää myös liittymättä Suomi.fi-palveluväylään. Rajapinnan käyttö vaatii, että yrityksellä on käytössä Digi- ja väestötietoviraston myöntämä palvelinvarmenne. Erillistä rekisteröintiä ei tarvita.

WSDL-kuvausten nouto:

Jakelupalvelun osoitteet:

Lisätietoja Tullin yritysneuvonnasta

Saapumistunnuskyselyn rajapintapalvelulla esitäytetty ilmoitus

Kuljetusliike voi helpottaa asiakkaansa tuonti-ilmoittamista saapumistunnuskyselyn (GoodsShipmentInfo, GSI) rajapintapalvelulla. Sen avulla asiakas saa täytettäväksi esitäytetyn ilmoituksen Tullin asiointipalvelussa. Esitäytetty tieto on esimerkiksi varaston tunnistenumero.

Asiakas saa tiedot ilmoitukseen saapumistunnuskyselyllä eli syöttämällä asiointipalvelussa lähetyksen saapumistunnuksen tai rahtikirjan numeron. Näiden avulla rajapintapalvelu hakee lähetyksen tietoja ilmoitukseen kuljetusliikkeen tietojärjestelmästä.

Rajapintapalvelun käyttöönoton ohjeet

Kuljetusliike toteuttaa palvelun omaan järjestelmäänsä Tullin määrittelyn mukaan ja hakee Tullilta luvan  rajapintapalvelun kytkemiseksi Tullin järjestelmään. Rajapinnan toimivuus on testattava Tullin kanssa.

Lupa haetaan Sanoma-asioinnin luvan hakeminen -palvelussa, jossa hakulomakkeen kohdassa ”Ilmoitukset, joihin lupaa haetaan” valitaan ”Yritykseni haluaa toimittaa Tullille ennakkotietoja tuonti-ilmoitusta varten (GoodsShipmentInfo)”.

Lisätietoja Tullin yritysneuvonnasta