Hyppää sisältöön

Johdanto

Tullin uusi strategia vuosille 2025–2029 hyväksyttiin vuoden 2024 lopulla, ja sen myötä olemme entistä vahvemmin turvallisuusviranomainen. Tullin tehtävien hoidon sekä toiminnan tuloksellisuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden varmistamiseksi toimimme tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten, kumppaniemme sekä asiakkaidemme kanssa. Tullin valvontasektoriin vahvasti vaikuttava PTR-yhteistyö sai myös uuden strategian loppuvuodesta. Vuoden 2025 alusta voimaan tullut strategia tiivistää entisestään valvonnan sekä lainvalvonnan tärkeää yhteistyötä.

Turvallisuustoimintaympäristön muutosten lisäksi maailmankauppa on murroksessa ja tietovirtojen kasvu on ollut räjähdysmäistä. Voimakkaasti kasvanut kansainvälinen verkkokauppa haastaa nykymuotoisen tulliselvityksen ja muut tullitoimet osana EU:n tulliliiton toimintaa. Kiristyvä globaali kauppapolitiikka lisää ennakoimattomuutta kauppavirroissa ja kuljetusreiteissä. Tullin rooli laillisen ulkomaankaupan turvaajana ja sujuvuuden mahdollistajana sekä logistiikkaketjujen tuntijana on tässä muuttuvassa toimintaympäristössä entistä merkittävämpi. Myös sisäisen turvallisuusympäristön muutokset sekä valtiontalouden haastava tilanne ovat realisoituneet.

Valmiutta ja varautumista vaikeasti ennakoitaviin tapahtumiin on nostettu, ja kaikessa toiminnassamme korostuu jatkossa turvallisuus ja vaarattomuus, unohtamatta kuitenkaan Suomen ja EU:n kilpailukykyä, laillisen tavarakaupan sujuvuutta sekä yritysten tasapuolisten kilpailuedellytysten ja sujuvien tullipalveluiden varmistamista. Meille turvallisuus on valvonnan ja rikosten torjunnan lisäksi myös tuotteiden turvallisuuden turvaamista, arjen ja ympäristön suojaamista sekä fiskaalista turvallisuutta.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja Tullien rooli

Suomen tulli on mukana edistämässä vastuullisuutta lisääviä toimia myös kansainvälisesti. Olemme mukana Euroopan unionin jäsenmaiden yhteisissä toimissa kestävän kehityksen periaatteiden edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Maailman tullijärjestön (World Customs Organisation, WCO) jäsenenä edistämme muiden maailman tullihallintojen kanssa kansainvälisen kaupan kuljetusten ja tulliprosessien hoitamista vastuullisesti ja ympäristön kannalta kestävästi. Maailman tullijärjestö on myös tunnistanut tullien roolin YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämisessä.

Olemme tunnistaneet kuusi kestävän kehityksen tavoitetta, joihin vaikutamme toiminnallamme eniten:

Agenda 2030 -tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia   Agenda 2030 -tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua   Agenda 2030 -tavoite 9: Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja   Agenda 2030 -tavoite 12: Vastuullista kuluttamista   Agenda 2030 -tavoite 15: Maanpäällinen elämä   Agenda 2030 -tavoite 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

Nämä tavoitteet ovat samat kuin vuosien 2023, 2022 ja 2021 vastuullisuusraportoinnissa.

Tullin vastuullisuusteot

Tässä vuoden 2024 vastuullisuusraportissa kuvaamme, miten olemme käytännön teoillamme kasvattaneet kädenjälkeämme eli positiivisia vaikutuksia sekä pienentäneet jalanjälkeämme eli negatiivisia vaikutuksia toimintaympäristöömme.

Teot, joilla edistämme tavoitteitamme, on jaettu neljään kokonaisuuteen: 
Teko 1: Sujuvaa asiointia ja tasapuolisia kilpailuedellytyksiä
Teko 2: Yhteiskunnan suojaaminen
Teko 3: Terveyden ja ympäristön suojelua
Teko 4: Vastuullinen ja luotettava Tulli.

Lisäksi luvussa ”Työarjen tukeminen ja Tullin ympäristöjalanjälki” käsittelemme toiminnastamme aiheutuvien ekologisten ja sosiaalisten seurausten vähentämistä eli jalanjälkemme pienentämistä.

Kerromme vastuullisuusraportissa tarkemmin teoistamme Tullin eri tehtäväalueilla. Tervetuloa tutustumaan monien käytännön esimerkkien kautta Tullin monipuolisiin vastuullisuustekoihin.

Lue lisää

Sujuvuutta ja turvallisuutta – tiedolla ja teknologialla
Tullin vastuullisuusraportti 2023
Tullin vastuullisuusraportti 2022
Tullin vastuullisuusraportti 2021