Hyppää sisältöön

Yhteiskunnan suojaaminen

Kohdennamme valvontaa ja rikostorjuntaa toimintaympäristössämme tapahtuvien jatkuvien muutosten mukaisesti. Turvallisuusviranomaisena meillä on yhä laajempi vastuu yhteiskunnan ja sen kaikkien kansalaisten turvallisuudesta. Valvomme tavara- ja henkilöliikennettä EU:n ja Schengenin ulko- ja sisärajoilla ministeriöiden ja muiden virastojen puolesta. Kun estämme rajoitusten alaisten tai kiellettyjen aineiden pääsyn maahan, ehkäisemme niiden aiheuttamia sosiaalisia ja taloudellisia haittavaikutuksia. Lisäksi edistämme terveyttä, ympäristönsuojelua ja ihmisoikeuksien toteutumista. Häiriöttömän ulkomaankaupan varmistaminen tukee fiskaalista turvallisuutta sekä auttaa ylläpitämään kansallista huoltovarmuutta.

Torjumme rajat ylittävää rikollisuutta tiiviissä yhteistyössä muiden lainvalvontaviranomaisten kanssa. Vaikuttamalla rikollisten taloudellisiin toimintaedellytyksiin vaikeutamme järjestäytyneen rikollisuuden toimintamahdollisuuksia ja toisaalta edistämme laillisen liiketoiminnan tasapuolisia kilpailuedellytyksiä.

Pakotevalvonnalla varmistamme, että Euroopan unionin yhteiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset toimenpiteet ovat vaikuttavia kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä sekä rauhan edistämisessä. Tämä on edellyttänyt meiltä laaja-alaista osaamista niin riskiperusteisessa tunnistamisessa, tavaroiden luokittelussa kuin poikkeaviin kuljetuksiin puuttumisessakin.

Valvomme tuoteväärennösten maahantuontia ja kauppaa. Näin suojelemme kuluttajia, turvaamme valtion verotuloja ja oikeudenhaltijoiden taloudellisia intressejä sekä torjumme pakko- ja lapsityövoiman käyttöä, rahanpesua ja muun rikollisuuden rahoittamista.

Vastuullisuustekomme

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen seurauksena asetetut pakotteet Venäjää kohtaan työllistivät Tullia merkittävästi vuonna 2024.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24.2.2022. Tämän jälkeen EU alkoi nopeaan tahtiin tiukentaa Venäjään kohdistuvia pakotteita. Pakotteita on siitä lähtien laajennettu ja tiukennettu useita kertoja. Vuonna 2022 julkaistiin yhteensä yhdeksän pakotepakettia, vuonna 2023 kolme pakotepakettia ja vuonna 2024 kolme pakotepakettia, joista viimeisin eli 15. paketti tuli voimaan 17.12.2024

Pakotteiden valvonta

EU:n pakotteet Venäjälle vaikuttavat laajasti talouden ja yhteiskunnan eri sektoreihin. Pakotteet koskevat muun muassa tavaroiden liikkumista, palveluiden ja osaamisen vientiä, pankki-, rahoitus- ja vakuutustoimintaa, liikennöintiä, henkilöiden liikkumista sekä unionin varoja. Tullin tehtävänä on valvoa tavaroiden liikkumista sekä joiltain osin liikennöintiä ja henkilöiden liikkumista. 

Pääosa Tullin Venäjän vastaisten pakotteiden valvonnasta on kuitenkin ollut tavaroiden tuonti- ja vientipakotteiden valvontaa eli Tullin tehtävien ydinaluetta. Tavarapakotteet ovat olleet mukana jokaisessa EU:n pakotepaketissa, ja mukaan on jatkuvasti tullut uusia tavaroita. Tuontikiellon piiriin kuuluu esimerkiksi rauta- ja terästuotteita, hiili ja muut kiinteät fossiiliset polttoaineet, raakaöljy ja öljytuotteet, kulta sekä tavaroita, jotka tuottavat Venäjälle suuria tuloja (esim. puutavara ja autonrenkaat). Vientikielto taas koskee muun muassa puolustustarvikkeita, ampuma-aseita ja -tarvikkeita, kaksikäyttötuotteita, öljynetsintä-, öljyntuotanto- ja öljynjalostusteknologiaa, korkeaa teknologiaa, ilmailu- ja avaruusteollisuuden tavaroita, EU-jäsenvaltioiden virallisten valuuttojen seteleitä, merenkulussa käytettäviä tuotteita ja teknologiaa, ylellisyystuotteita (esim. elektroniikka ja kodinkoneet) sekä Venäjän teollisia valmiuksia edistäviä tavaroita (esim. maalit, lakat ja voiteluvalmisteet). 

Vientivalvonta on nyt entistä tärkeämpi osa Euroopan unionin Venäjän vastaisten pakotteiden tehokasta toimeenpanoa. Tässä yhteydessä vientivalvonnalla tarkoitetaan laajasti kaikkien strategisten tuotteiden viennin valvontaa. Strategisia tuotteita ovat kaikki puolustustarvikkeet sekä niin sanotut kaksikäyttötuotteet, jotka nimensä mukaisesti soveltuvat sekä siviilikäyttöön että sotilaallisiin tarkoituksiin tai käytettäväksi esimerkiksi joukkotuhoaseiden kehitystyössä. Tehokkaalla vientivalvonnalla Tulli varmistaa omalta osaltaan, että Euroopan unionin yhteiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset toimenpiteet ovat vaikuttavia ja niille asetetut tavoitteet saavutetaan täysimääräisesti. Pakotteiden valvonta on työllistänyt Tullissa suuren määrän henkilöstöä ja toimintoja yli organisaatiorajojen.  

Pakotteita kierretään yhä monimutkaisemmin keinoin

Euroopan unionin Venäjä-pakotteet ja niiden tutkinta ovat työllistäneet Tullia runsaasti. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen Tulli on havainnut tavaraliikenteessä lähes 30 000 poikkeamaa, joista 3 700 kuljetukseen on kohdennettu tarkastus. Tulli on aloittanut esitutkinnan pakotteiden kiertämisestä yhteensä 900 tapauksessa. 

Itärajan sulkemisen jälkeen lievien säännöstelyrikosten määrä on laskenut merkittävästi. Pakotteita edeltävään aikaan verrattuna Suomen ja Venäjän välinen tavaraliikenne itärajan toimipaikoilla oli jo supistunut noin 90 prosentilla. Lisäksi itärajan rajanylityspaikat olivat suljettuina koko vuoden 2024 ajan. Ainoastaan Vainikkalan rautatieliikenteen rajanylityspaikka oli avoimena tavaraliikenteelle.   

Perusmuotoisten ja törkeiden säännöstelyrikosten määrät ovat sen sijaan pysyneet korkeina. Vuonna 2024 Tulli kirjasi lähes 100 pakotteiden rikkomiseen liittyvää säännöstelyrikosta, joista 35 tutkittiin törkeinä rikoksina. Oikeusistuimissa tuomioita on annettu useista kymmenistä rikoksista.

Pakotteista saatavilla tietoa asiakkaille

Tulli pyrkii ohjeistamaan asiakkaitaan ennakkoon mahdollisimman laadukkaasti ja oikea-aikaisesti. Venäjän vastaisista pakotteista julkaistiin Tullin verkkosivuilla oma sivu. Tulli ylläpitää ja päivittää verkkosivua suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Lisäksi Tulli neuvoo asiakkaita pakotteisiin liittyvissä kysymyksissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös matkailijoiden tarpeisiin on tehty kattavat ohjeet. Niissä vastataan asiakkaiden usein esitettyihin kysymyksiin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Lue lisää

EU:n uusilla Valko-Venäjä-pakotteilla pyritään puuttumaan pakotteiden kiertämiseen
Suomi ja muut EU:n ulkorajavaltiot vahvistavat yhteistyötään pakotteiden kiertämisen estämiseksi
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Tulli paljasti törkeän säännöstelyrikoksen – ulkomaisista verkkokaupoista ostettua elektroniikkaa yritettiin viedä välivarastoinnin 
kautta Venäjälle

Tullin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä kasvoi merkittävästi edellisvuosiin verrattuna. Tulli paljasti vuonna 2024 yhteensä 5 527 rikosta, joista huumausainerikoksia oli 2 055. Isojen huumerikostapausten määrä kasvoi, ja törkeitä huumausainerikoksia kirjattiin enemmän kuin koskaan aiemmin, 562 kappaletta. Törkeän tekomuodon raja ylittyi erityisesti marihuana-, kokaiini- ja amfetamiinitakavarikoissa. Myös perusmuotoisia huumausainerikoksia tuli ilmi enemmän kuin edellisinä vuosina. Niitä paljastuu pääosin postiliikenteestä.

Tullin merkittävimmät huumerikostutkinnat osoittavat, että Suomessa vaikuttava vakava ja järjestäytynyt huumerikollisuus on muuttunut yhä ammattimaisemmaksi ja kansainvälisemmäksi. Huumeiden salakuljetuksesta ja kaupasta vastaavat monikansalliset rikollisverkostot, jotka hyödyntävät luottohenkilöitä ja palveluntarjoajia eri puolilla maailmaa. Tekijöiden ja rikoshyödyn peittelemiseen käytetään anonymiteettiä lisääviä keinoja, kuten vahvasti salattuja viestintäkanavia ja kryptovaluuttoja. Kansainvälistyneessä toiminnassa käytetään aiempaa enemmän väkivaltaa. 

Huumausaineiden takavarikkomäärät kasvoivat rajusti

Vuonna 2024 Tulli takavarikoi huumausaineita yhteensä 2 052 kiloa, mikä oli lähes kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Erityisesti marihuanan, amfetamiinin ja kokaiinin takavarikkomäärät kasvoivat räjähdysmäisesti. Marihuanaa takavarikoitiin vuonna 2024 historian ylivoimaisesti suurin määrä, 1 321 kiloa. Kokaiinia takavarikoitiin yli kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna, yhteensä 53 kiloa. Tulli takavarikoi amfetamiinia moninkertaisesti edellisvuosia suuremman määrän, 237 kiloa.

Tulli takavarikoi myös hasista runsaasti, yhteensä 57 kiloa. Muista huumausaineista LSD:tä takavarikoitiin selvästi suurempi määrä kuin edellisenä vuonna, 4 300 käyttöyksikköä. Ekstaasia sen sijaan saatiin takavarikkoon huomattavasti aiempia vuosia vähemmän, 16 970 tablettia. Samoin khatia Tulli takavarikoi edellisvuotta pienemmän määrän, 350 kiloa. Heroiinitakavarikot ovat olleet viime vuosina vähäisiä. Vuonna 2024 heroiinia jäi Tullin takavarikkoon vain 20 grammaa.

Huumelääkkeitä takavarikkoon ennätysmäärä

Huumelääkkeitä saatiin vuonna 2024 takavarikkoon ennätysmäärä, yhteensä lähes 648 900 kappaletta, kun vuonna 2023 niitä takavarikoitiin reilut 430 000. Kokonaismäärää nosti yksittäinen tutkinta, jonka yhteydessä löydettiin 450 000 tablettia. 

Lue lisää

Tullirikostorjunnan tilastot 20202024
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Rikostilanteesta
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Kokaiinin salakuljetusmäärät jatkavat kasvuaan
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Marihuanaa takavarikkoon noin 20 miljoonan euron edestä

Tulli kehittää määrätietoisesti kykyään tunnistaa erilaisia uhkaa aiheuttavia tavaroita. Kansalaisiin kohdistuvaa uhkaa sekä arjen turvallisuutta vaarantavia tilanteita on pystyttävä torjumaan hyvin laaja-alaisesti. Siksi Tulli on nostanut osaamistasoaan myös CBRNE-uhkien suhteen.

CBRNE-kirjainyhdistelmällä tarkoitetaan kemiallisten aineiden (C), biologisten taudinaiheuttajien (B), radioaktiivisten aineiden (R), ydinaseiden (N) ja räjähteiden (E) väärinkäytöstä ja onnettomuuksista aiheutuvia uhkia.

Uhkaa aiheuttavien aineiden tunnistus kuuluu Tullin perustehtäviin

Tullin perustehtävänä on valvoa erilaisia kemiallisia aineita. Näihin kuuluvat esimerkiksi huumausaineet, dopingaineet, kuluttajamarkkinoilta kielletyt psykoaktiiviset aineet (KKP) tai maan rajan ylittävän tavaraliikenteen teollisuuskemikaalit. Tullin näkökulmasta kaikki tämä on kemikaalien valvontaa, johon voi liittyä tahallisia tai tahattomia uhkia yhteiskunnalle. 

Tullilaboratorioon saapuu analysoitavaksi vuosittain paljon tavaroita ja aineita, jotka ovat saapuneet Suomeen tai Suomen rajalle puutteellisilla merkinnöillä tai vailla merkintöjä. Tällaisiin aineisiin lukeutuvat esimerkiksi ihmisille, eläimille tai kasveille myrkylliset yhdisteet ja kaksoiskäyttökemikaalit, joista voi valmistaa myös räjähdeaineita tai huumausaineita. Vaarallisten aineiden oikeaoppinen merkintä, varastointi ja kuljettaminen ovat sellaisia toimia, joilla yksistään voidaan ennaltaehkäistä tahattomia CBRNE-uhkia.   

Uhkaa aiheuttavien aineiden ja tavaroiden todenmukainen ja oikea-aikainen tunnistaminen on edellytys sille, että pystymme ennaltaehkäisemään sekä kansalaisten arjen turvallisuutta uhkaavia tilanteita että muita CBRNE-onnettomuuksia.

Valvontalaitteet ja kouluttautuminen luovat perustan uhkatilanteiden ehkäisylle

Tullin henkilöstö ylläpitää CBRNE-osaamistaan muun muassa osallistumalla muiden viranomaisten ja Tullilaboratorion järjestämiin koulutuksiin. Tullin kyvykkyyttä ylläpidetään myös hankkimalla ja päivittämällä mittalaitteita, joilla pystytään vastaamaan kehittyviin CBRNE-uhkakuviin sekä kentällä että Tullilaboratoriossa. Tulli on esimerkiksi kehittänyt osaamistaan tunnistaa tiettyjä uhkaa aiheuttavia patogeeneja eli taudinaiheuttajia sekä biologisia lääkeaineita. Tätä varten on hankittu uutta teknologiaa EU:n CCEI-rahoituksella (Customs Control Equipment Instrument).

CBRNE-viranomaisyhteistyö on aktiivista 

Tullin henkilökunta osallistuu säännöllisesti kansallisten ja kansainvälisten viranomaisten järjestämiin yhteistyöharjoituksiin. Puolustusministeriön laatiman kansallisen CBRNE-strategian 2024 mukaisesti Tullin tehtäviin kuuluu yhteiskunnan suojaaminen esimerkiksi torjumalla vaarallisten esineiden ja aineiden tuontia, vientiä ja kauttakuljetusta. Tätä työtä Tulli tekee aktiivisesti muun muassa lupavalvonnan ja Tullilaboratorion tutkimien näytteiden kautta.

Lue lisää

Tullille myönnetty kansainvälinen rahoitus
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Tulli valvoo ja tunnistaa uhkaa aiheuttavia CBRNE-aineita

Tullin koiratoiminta tukee Tullin valvontahenkilöstön operatiivista työtä. Koiratoiminnassa pyritään varautumaan mahdollisiin turvallisuusympäristössämme tapahtuviin muutoksiin ja uhkiin. Tullikoirat ohjaajineen työskentelevät päivittäisissä matkustaja- ja tavaraliikennevirroissa tullivalvonnan ja tullirikostorjunnan tukena sekä rajapinnalla. Tullikoirien avulla estetään säännösten vastaista liikennettä aiheuttamatta kohtuutonta haittaa tai viivytystä säännösten mukaiselle liikenteelle. Tullikoirat ja erilaiset tekniset apuvälineet täydentävät toisiaan. Tässä yhteiskuntaa suojaavassa työssä Tullin virkakoirat ohjaajineen ovat osoittautuneet tehokkaiksi, tuottaviksi ja taloudellisiksi työpareiksi osana valvontahenkilöstöä.

Tullikoirat tunnistavat eri aineita huumeista elintarvikkeisiin 

Ensimmäiset tullikoirat koulutettiin huumeiden etsintään Suomessa jo vuonna 1969, ja valtaosa tullikoirista koulutetaan edelleen huumausaineiden etsintään. Vuosien varrella muutamia tullikoiria on koulutettu myös savukkeiden, käteisen rahan, aseiden, räjähteiden sekä elintarvikkeiden etsintään. Lisäksi koronapandemian yhteydessä selvitettiin virkatyönä tullikoirien herkkyyttä ja tarkkuutta osana yleisvaarallisen taudin torjuntaa ja virusjäljitystä.

Koirat tekivät noin 30 000 tarkastusta

Tullissa työskenteli vuonna 2024 yhteensä 45 tullikoiraa. Tullikoirien sijoittelussa tavoitellaan valvonnan painopistealueiden lisäksi maantieteellistä kattavuutta. Lukumäärissä, koulutuslinjoissa sekä sijoittelussa huomioidaan lisäksi se, että koirakkoja pystytään sujuvasti liikuttelemaan muuttuvissa matkustaja- ja tavaraliikennevirroissa sekä tullirikosten tutkinnan yhteydessä. 

Tullin koiratoiminnalle on asetettu määrällisiä sekä laadullisia tavoitteita. Tullikoirat ohjaajineen suorittivat menneen vuoden aikana yhteensä noin 30 000 tarkastusta. Tullikoirat olivat mukana paljastamassa rajat ylittäviä tuonti- ja vientirajoitusten tai -kieltojen alaisia tuotteita, joiden vaikuttavuus oli yhteensä yli 20 miljoonaa euroa. Tuotteista merkittävä osa oli huumausaineita.

Lue lisää

Tullikoirat turvaavat yhteiskuntaamme tehokkaasti – vuoden tullikoirana palkitaan savukekoira Jope
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Tullin nenätyöläiset ahkeroivat turvallisuutemme eteen

Poliisi, Tulli, Rajavartiolaitos ja suojelupoliisi ovat turvallisuusviranomaisia, jotka vastaavat Suomen turvallisuudesta kullekin säädettyjen tehtävien ja toimivaltuuksien mukaisesti. Turvallisuusviranomaisten välinen tiivis yhteistyö on keskeistä kaikkina aikoina, mutta yhteistyön merkitys korostuu yhä monimutkaisemmassa maailmassa. 

Poliisin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin PTR-yhteistoiminnan tavoitteena on edistää turvallisuutta joustavasti, nopeasti ja tehokkaasti. PTR-viranomaisten lakisääteiset tehtävät on säädetty osittain päällekkäisiksi, mikä luo edellytykset suorittaa tarvittaessa toisen päävastuullisen viranomaisen tehtäviä erikseen sovitulla tavalla.

Tullilaisia rajatarkastustehtävissä

Itärajan toimipaikat pidettiin suljettuina koko toimintavuoden 2024 ajan. Rajasulku muutti sekä Tullin että Rajavartiolaitoksen toimintaympäristöjä radikaalisti. Tilanne vaati Rajavartiolaitosta keskittämään henkilöstöään itärajalle niin laittoman maahantulon estämiseksi kuin tehostetun rajavalvonnan suorittamiseksi. Tullin työ itärajan toimipaikoilla taas väheni minimiin. 

Henkilöstösiirtojen takia Rajavartiolaitos teki Tullille virka-apupyynnön, joka hyväksyttiin. Pohjois-Suomen rajatoimipaikoille sijoitettiin sellaisia Tullin työntekijöitä, joilla oli Nuija-sopimuksen perusteella jo valmius rajatarkastustehtäviin. 

Koska virka-aputoiminta osoittautui molemmin puolin menestyksekkääksi ja järkeväksi, sitä on jatkettu ja tullilaisia on koulutettu lisää. Tällä hetkellä tavoitteena on, että koko itärajan valvontahenkilöstölle saataisiin valmius ja osaaminen rajatarkastuksiin.

Virka-apua myös poliisille

Poliisin virka-apupyynnön perusteella Tulli sijoitti henkilöstöään myös Joutsenon vastaanottokeskukseen. Tullin tehtävänä oli tukea poliisia, Rajavartiolaitosta ja Maahanmuuttovirastoa yleisten asioiden hoitamisessa sekä tarjota apukäsiä, jotta muut viranomaiset pystyivat paremmin keskittymään rekisteröintitehtäviin. Mahdollisen järjestelykeskuksen perustamisen varalta tullilaisia on koulutettu myös rekisteröintitehtäviin. 

PTR-toiminnalle uusi strategia

Muuttunut toimintaympäristö ja turvallisuustilanne haastavat viranomaisten toimintaa sekä vaativat myös PTR-yhteistoiminnan kehittämistä. Haasteisiin on varauduttu päivittämällä PTR-strategiaa ja yhteistoiminnan suuntaviivoja ja tavoitteita vastaamaan tämän hetkistä toimintaympäristöä ja sen asettamia vaatimuksia. Uusi strategia vuosille 2025–2028 hyväksyttiin PTR-johtoryhmässä 25.11.2024 ja tuli voimaan 1.1.2025.

Poliisin, Tullin, Rajavartiolaitoksen ja suojelupoliisin yhteistoiminnalla on pitkät perinteet. Tiivis, joustava ja tehokas PTR-viranomaisten yhteistyö on kansainvälisesti arvostettua. Viime vuosien työllä pyritään kehittämään yhteistyön mahdollisuuksia entisestään ja samalla varmistamaan yhteiskunnan turvallisuutta.  

Lue lisää

Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Tulli muiden valvontaviranomaisten tukena – PTR-toimintaa parhaimmillaan 
Muuttunut toimintaympäristö korostaa Tullin roolia turvallisuusviranomaisena – Valtiovarainministeri Riikka Purra vieraili suljetulla itärajalla

EU:n jäsenmaiden tullit ovat vuodesta 2016 alkaen tehneet yhteistyötä ulkorajavalvonnan tehostamiseksi ja yhtenäistämiseksi unionin maarajoilla.

CELBET (Customs Eastern and South-Eastern Land Border Expert Team) on 11 maan yhteinen hanke, joka on aktiviteeteillaan onnistunut yhtenäistämään tarkastusprosesseja, parantamaan rajanylityspaikkojen infraa sekä luomaan toimivia yhteistyön rakenteita ja työkaluja. Yhteistyön ja verkostoitumisen kautta on vahvistettu ja parannettu operatiivista yhteistyötä ja mahdollistettu korkealuokkainen tullivalvonta EU:n ulkorajalla.

Suomella ollut merkittävä rooli muun muassa rajanylityspaikkojen infrastruktuurin ja toiminnan tehokkuuden mittaamiseksi tehdyn arviointityökalun kehittämisessä. Työkalua on hyödynnetty EU:n ulkorajoilla sijaitsevilla rajanylityspaikoilla, ja sen avulla on pyritty yhtenäistämään ja tehostamaan toimintaa. Työtä jatketaan keväällä 2025 rajanylityspaikkojen maantieliikenteen suhteen. 

Lisäksi Suomen tullin edustajat ovat olleet mukana kehittämässä tullitarkastustoimenpiteiden käytänteitä. Laaditun ohjeistuksen pohjalta on yhteistyössä muiden CELBET-maiden kanssa tehty yhteisiä toimia ulkorajavalvonnan tehostamiseksi. Ohjeistusta on hyödynnetty myös rajalla työskentelevien koulutuksessa. 

EU-jäsenmaiden yhteiset toimet unionin taloudellisten ja turvallisuuteen liittyvien intressien turvaamiseksi ja yhteistoiminnan tehostamiseksi eri liikennemuodoissa jatkuvat uudella tavalla, kun uusi asiantuntijaryhmä EUCAB (EU Customs Alliance for Borders) aloittaa aktiivisen toimintansa keväällä 2025. 

Lue lisää

Tullin vuosi 2024 (linkki julkaistaan myöhemmin)

Agenda 2030 -tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia    Agenda 2030 -tavoite 16: Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto

Mittarit

Rikostorjunnan vaikuttavuus (milj. €)

Kaaviossa on Tullin rikostorjunnan vaikuttavuuden lukuja vuosilta 2022-2024. Takaisin saatu rikoshyöty on vuonna 2022 ollut 71 miljoonaa euroa. Määrä laski vuonna 2023 37miljoonaan euroon, mutta nousi vuonna 2024 57 miljoonaan euroon. Takavarikoimatta jääneen tavaran arvo on noussut vertailuvuosien aikana 26 miljoonasta eurosta 50 miljoonaan euroon. Vältettyjen verojen määrä nousi vuonna 2023 (20 milj. euroa) edellisvuodesta (9 milj. euroa) ja edelleen vuonna 2024 (21 milj. euroa). Yhteensä rikostorjunnan vaikuttavuus oli vuonna 2022 106 miljoonaa euroa, vuonna 2023 88 miljoonaa euroa ja vuonna 2024 127 miljoonaa euroa.

Tullin tietoon tulleet rikokset

5 527 kpl

Rikosten selvitysprosentti

79

Rikosten selvitystaso mittaa ilmoitettujen rikosten ja selvitettyjen rikosten välistä suhdetta tietyltä raportointiajanjaksolta. Selvitystason lasku edelliseen vuoteen verrattuna kuvastaa sitä, että vuoden 2024 aikana on uusia epäiltyjä tullirikoksia koskevia esitutkintoja aloitettu noin 21 prosenttia enemmän kuin on saatu rikoksia selvitettyä ja esitutkintoja päätettyä samana ajanjaksona. Rikostutkinta on siis ruuhkautunut.