Hyppää sisältöön

Tervetuloa Tullimuseoon Suomenlinnaan!

Tullin historiaa Ruotsin ajalta tähän päivään.

Aukioloajat

Tullimuseo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12.30–17.30.

Lautalla lännestä -näyttelyn mainoskuva Tullimuseolta

Tullimuseon uusi teemanäyttely käsittelee Tullin ja autolauttaliikenteen historiaa. Ensimmäinen autolautaksi katsottava alus Suomesta ulkomaille lähti vuonna 1958 Vaasan satamasta. Seuraavina vuosina autolauttoja tuli lisää. Kohta liikenne laajeni valtaviin mittoihin, reitit lisääntyivät ja laivat kasvoivat. Tärkeimmät lauttareittien kohdemaat ovat olleet Ruotsi ja Saksa. 1990-luvulla ja 2000-luvulla alkoi myös Tallinnan liikenne.

Alusta asti autolautalla oli mahdollista kuljettaa myös tullattavia kauppatavaroita. Kaikki muistavat Tullin matkustajavalvonnan, mutta Tullilla on ollut lauttasatamassa monia muitakin tehtäviä. Lauttaliikenteen nopean kasvun myötä suuri osa Suomen ulkomaankauppaa siirtyi autolauttojen autokansille. Tullin tehtävänä on ollut lukemattomien tavarakohtaisten määräysten valvonta.

Autolauttaliikenteestä on tullut arkipäiväinen asia, jopa itsestäänselvyys. Itämeren autolautat tunnetaan ennen kaikkea elämyksistä, ostoksista ja ajanvietteestä. Samaan aikaan lautoilla on ollut ja on Suomen taloudelle ja yhteiskunnalle valtava merkitys. Näyttelyssä on esillä eri museoiden kokoelmista lainattuja esineitä. Lisäksi mukana on ainutlaatuista tullitoimintaan liittyvää esineistöä.

Astu Tullimuseoon ja tutustu autolauttojen kiehtovaan historiaan!

Yhteystiedot

p. 040 332 6979 (museon aukioloaikoina)
Sähköposti: tullimuseo(at)tulli.fi

Seuraa Tullimuseota Instagramissa:

Instagram   

 

Opastettuja kierroksia järjestetään myös museon aukioloaikojen ulkopuolella. Varaa silloin ajankohta hyvissä ajoin, vähintään kahta viikkoa aiemmin.

Opastetut kierrokset ovat ilmaisia. Koska näyttelytilamme on rajallinen, opastettavan ryhmän enimmäiskoko on 25 henkeä. Näin pystymme varmistamaan, että kaikki näkevät ja kuulevat hyvin. Isommat ryhmät voidaan jakaa kahtia esimerkiksi siten, että opastukset ovat peräkkäin. Opastettu kierros kestää reilun tunnin verran.

Ryhmien kannattaa huomioida, että Suomenlinna on laaja alue, ja paikasta toiseen siirtymisiin menee aikaa.

Museomme ei valitettavasti ole esteetön. Sisäänkäynnillä on portaat, ja huoneiden välillä on kynnyksiä.

Tullimuseo sijaitsee Suomenlinnassa

Suomenlinnan Susisaari, kurtiini Hamilton-Polhem, Suomenlinna B 20 D (Google Maps).

Suomenlinnan lautan aikataulu (HSL),
Suomenlinnan digiopas (Suomenlinnan hoitokunta),
Kartta Suomenlinnasta (pdf)

Suomenlinnan lauttalaiturilta on kävelymatkaa noin 1 km.


 

 

Lisää julkaisuja

 

Podcastit

Teemanäyttelystä ”Himoitut lehdet – Tullin ja tupakan historia” on tehty viisiosainen podcast-sarja, joka käsittelee Tullin ja tupakan 400-vuotista historiaa.
Tutustu ja kuuntele