Tiivistelmä vastuullisuusteoistamme
1
Tekomme:
- Digitaaliset palvelut helpottavat tulliasiointia ja vähentävät liikkumisen tarvetta.
- Edistämme saavutettavuutta ja esteettömyyttä, jotta jokainen voi itsenäisesti käyttää asiointipalveluitamme verkossa tai fyysisesti.
- Etupainotteisella neuvonnalla kerromme palveluista, muutoksista ja ohjaamme toimimaan kerralla oikein, jolloin säästetään aikaa, kustannuksia ja vältytään jälkiselvittelyiltä.
- Yrityksille myönnettävien lupien avulla tarjoamme luotettaville toimijoille sujuvampaa tulliasiointia. Nämä luotettavat kumppanit tukevat toiminnallaan toimitusketjun turvallisuutta.
- Valvonnalla tuemme yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä, varmistamme tulliselvityksen oikeellisuutta ja paljastamme veropetoksia.
- Tietopohjaisen päätöksenteon tueksi laadimme viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta julkisesti saataville.
Mittarit:
Maailmanpankin vertailu tulliasioinnin sujuvuudesta
Asiakastyytyväisyys, yritysasiakkaat
Tulliselvityksen asiakastyytyväisyys, henkilöasiakkaat
Tullin kokonaiskanto ja yritys- ja asiakirjatarkastuksista seuraavat jälkikannot (milj. €)
Asiakasneuvonnan luvut
Asiakastiedotteita
101 kplAsiakasohjeita
173 kplYrityskohtaista neuvontaa
204 kpl
Sähköpostitse vastattuja kysymyksiä
12 575 kpl
Puheluita tullineuvonnassa ja tulli-ilmoittamisen tuessa
76 997 kpl
Chat-keskusteluja
6 261 kpl
2
Tekomme:
- Estämällä rajoitusten alaisten tai kiellettyjen aineiden pääsyä maahan ehkäisemme niiden aiheuttamia sosiaalisia ja taloudellisia haittavaikutuksia
- Vaikuttamalla rikollisten taloudellisiin toimintaedellytyksiin vaikeutamme myös järjestäytyneen rikollisuuden toimintamahdollisuuksia. Monipuolisella rikostorjunnalla edistämme terveyttä, ympäristönsuojelua, ihmisoikeuksien toteutumista sekä turvaamme yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä.
- Rikoshyödyn takaisin saaminen valtiolle vaikeuttaa tehokkaasti ammattimaisen ja järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa.
- Harmaan talouden torjunta edistää laillisten toimijoiden tasapuolisia kilpailuedellytyksiä ja lisää verokertymää sekä estää muuta rikollisuutta.
- Tuoteväärennösten valvonnalla suojelemme kuluttajia, turvaamme valtion verotuloja ja oikeudenhaltijoiden taloudellisia intressejä sekä torjumme pakko- ja lapsityövoiman käyttöä, rahanpesua ja muun rikollisuuden rahoittamista.
- Pakotevalvonnalla varmistamme, että Euroopan unionin yhteiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset toimenpiteet ovat vaikuttavia mm. kansainvälisessä yhteistyössä ja rauhan edistämisessä.
Mittarit:
Rikostorjunnan vaikuttavuus (milj. €)
Tullin tietoon tulleita rikoksia
6 245 kpl
Selvitettyjä rikoksia
5 412 kpl
Rikosten selvitysprosentti
87
3
Tekomme:
- Suojaamme kuluttajia terveyshaitoilta estämällä määräysten vastaisten elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden pääsyä markkinoille. Valvonnalla estämme myös elintarvikepetoksia ja edistämme yritysten tasapuolisia kilpailuedellytyksiä
- Vaarallisten aineiden, jätteiden ja kemikaalien kuljetusten valvonnalla varmistamme, etteivät ne aiheuta vahinkoa luonnolle ja kansalaisille.
- Liikennekuntoisuuden valvonnalla estämme epäkuntoisten, ylikuormattujen sekä väärin lastattujen ajoneuvojen pääsyä Suomen liikennevirtaan
- Valvonnalla ehkäisemme kasvi- ja eläinperäisten tautien leviämisen. Tällä turvaamme luonnon monimuotoisuutta, metsäelinkeinon toimintaedellytyksiä, elintarviketeollisuutta ja ruuan tuotantoa monitahoisessa viranomaisyhteistyössä
- Tullilla on uusi rooli EU:n hiilirajamekanismin kansallisena viranomaisena. Mekanismilla ehkäistään päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle, mikä kannustaa globaalisti ekologisesti kestävään toimintaan
Mittarit:
Elintarvike- ja kulutustavaravalvonnan osuvuus vähintään, %
Tavaraan kohdistuvien tarkastusten osuvuus, %
Matkustajatarkastusten osuvuus, %
Ajoneuvo- ja kuljetusvälinetarkastusten osuvuus, %
Liikenneturvallisuuteen kohdistuvat tarkastukset, %
EU:n Safety Gate järjestelmään ilmoitetut vaaralliset kulutustavarat vuonna 2023
Ilmoituksia yhteensä |
Suomen tekemiä ilmoituksia |
Tullin tekemiä ilmoituksia |
---|---|---|
3 412 kpl |
76 kpl |
36 kpl |
RASFF-järjestelmään ilmoitetut vakavaa vaaraa aiheuttavat elintarvikkeet ja elintarvikekontaktimateriaalit vuonna 2023
Ilmoituksia yhteensä |
Suomen tekemiä ilmoituksia |
Tullin tekemiä ilmoituksia |
---|---|---|
4 695 kpl |
80 kpl |
47 kpl |
Tullin tuoteturvallisuusvalvomia tuotteita 2023
Tutkittuja tuotteita yhteensä |
Joista huomautettuja ja hylättyjä |
Osuvuusprosentti |
---|---|---|
4 806 kpl |
1 300 kpl |
27 |
Tullin valvonnassa huomautetuista ja hylätyistä elintarvikkeita oli 1 002 kpl ja kulutustavaroita 298 kpl.
4
Tekomme:
- Toteutamme tehtävämme monikulttuurisessa toimintaympäristössä vastuullisesti ja vaikuttavasti mahdollisuuksia hyödyntäen ja uhkiin varautuen. Tullin arvot ja eettiset periaatteet ohjaavat toimintaamme
- Seuraamme Tullin maineen kehitystä vuosittain tehtävällä Luottamus&Maine –tutkimuksella.
- Yhteiskuntavastuullisten rekrytointien ja erityisryhmien positiivisen erityiskohtelun kautta lisäämme osatyökykyisten, vaikeasti työllistyvien, nuorten, ikääntyvien ja maahanmuuttajataustaisten osallistumista työmarkkinoilla.
- Proaktiivisella koulutusyhteistyöllä, työharjoittelun mahdollistamisella ja aktiivisella näkymisellä messuilla ja mediassa edistämme työelämätaitojen kehittymistä ja lisäämme tietoisuutta mahdollisista työpaikoista jo opiskeluaikana.
- Henkilöstön osallistamisella, aloitetoiminnalla ja kehittämisosaamisen vahvistamisella kannustamme tullilaisia työarjen ja tulliasioinnin kehittämiseen
Mittarit:
Kokonaisarvosana
3,67
Työpaikka-arvosana
3,70
Vastuullisuusarvosana
3,75
5
Tekomme:
- Toimintaympäristömme muuttuu jatkuvasti, ja siksi arvioimme aktiivisesti, mitä osaamista meillä jo on, miten sitä kehitetään tai miten puuttuvaa osaamista hankitaan. Lisäksi tuemme myös talon ulkopuolista, omaehtoista opiskelua.
- Tullissa toteutetaan vuosittain valtion VM Baro-henkilöstötutkimus, jonka tuloksia hyödynnetään työhyvinvointisuunnitelmassa tullilaisten työhyvinvoinnin edistämiseksi.
- Tullilla on sertifioitu ympäristöjärjestelmä, jonka avulla hallitsemme ympäristövaikutuksiamme
- Pyrimme vähentämään toiminnastamme aiheutuvia ympäristövaikutuksia kehittämällä työympäristöjämme ja hankintojen vastuullisuutta sekä hyödyntämällä digitaalisia ratkaisuja virka- ja työmatkojen sijasta silloin, kun se on tarkoituksenmukaista.
- Virkamatkustuksessa tavoitteena on lisätä julkisten kulkuvälineiden käyttöä ja vastaavasti vähentää sekä lentämistä että autojen käyttöä.
- Valtion ja Tullin toimitilastrategian mukaisesti Tulli tehostaa tilankäyttöään ja huomioi ympäristövastuullisuusasiat toimitilahakkeissa sekä käytönaikaisessa toiminnassa.
Mittarit:
Työtyytyväisyys (VM-Baron kokonaisindeksi, asteikko 1-5)
Koulutuspäivät henkilötyövuotta kohden Tullissa
Matkustusmenot ja virkamatkapäivät henkilötyövuotta kohden