Hyppää sisältöön

Lahjat

Lahjansaajan pitää huolehtia lahjan tullauksesta. Tullausta varten tarvitset tiedon siitä, mitä lahjapaketti sisältää. Huomioi, että lahjoina vastaanotettavilla tavaroilla on rajoituksia ja kieltoja.

Lahjat tullataan ja niistä maksetaan maahantuontiverot eri tavalla kuin muista lähetyksistä. Jos sinulle lähetetään tavara, selvitä, onko se lahja vai muu lähetys.

Mikä on lahja?

Lähetys tullataan lahjana, kun se täyttää kaikki seuraavat ehdot:

 • Yksityishenkilö lähettää tavaran toiselle yksityishenkilölle. 
 • Tavara on tarkoitettu lahjansaajan henkilökohtaiseen käyttöön, ei siis kaupalliseen käyttöön. 
 • Lahjansaaja ei maksa tavarasta mitään.
 • Lahjansaaja saa tavaroita vain satunnaisesti.

Mikä ei ole lahja?

Lähetystä ei tullata lahjana vaan verkkokauppaostoksena seuraavissa tapauksissa:

 • Tilaat tavaran itsellesi ja annat sen lahjaksi myöhemmin.
 • Tilaat tavaran suoraan jollekin toiselle.
 • Yritys lähettää tavaran ilmaiseksi asiakkaalle tai henkilökunnalle.
 • Yritys lähettää tavaran palkintona tai oheistuotteena. 
 • Yritys lähettää tavaran sosiaalisen median vaikuttajalle.

Lahjoilla on rajoituksia ja kieltoja

Huomioi, että lahjoina vastaanotettavilla tavaroilla on Suomessa rajoituksia ja kieltoja, jos lahja sisältää esimerkiksi alkoholia, tupakkatuotteita, eläinperäisiä elintarvikkeita, kasveja tai eläimiä. Lue, mitä saat vastaanottaa lahjana Suomeen. Lue lisää tavaroiden rajoituksista ja kielloista Suomessa.

Lahjansaajalle

Tullauksesta huolehtii yleensä lahjansaaja. EU:n alueelta tulevia lahjoja ei tarvitse yleensä tullata. Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat lahjat täytyy tullata.

 1. Sinulle on tulossa lahja

  Alue, jolta lahja tulee, vaikuttaa siihen, pitääkö lahja tullata ja pitääkö siitä maksaa maahantuontiveroja.

   

  Lahja tulee EU:n alueelta, kuten Saksasta tai Hollannista

  Lahjaa ei tarvitse yleensä tullata, eikä siitä tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa, tullimaksua eikä valmisteveroa. Lue lisää EU:n alueelta tulevien lahjojen maahantuontiveroista.

  Lahja tulee EU:n ulkopuolelta, kuten Norjasta tai USA:sta

  Lahja täytyy tullata. Jos lahjan arvo on enintään 45 euroa, lahjasta ei tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa eikä tullimaksua. Jos lahjan arvo on yli 45 euroa, lahjasta täytyy yleensä maksaa arvonlisävero mutta ei tullimaksua. Jos lahjan arvo on yli 150 euroa, lahjasta täytyy yleensä maksaa arvonlisävero ja mahdollinen tullimaksu. Huomioi, että alkoholista ja tupakkatuotteista on niiden arvosta riippumatta maksettava aina arvonlisävero ja valmistevero.

  Lahja tulee EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta, kuten Ahvenanmaalta tai Kanariansaarilta 

  Muun muassa Ahvenanmaa ja Kanariansaaret kuuluvat EU:n tullialueeseen, mutta eivät EU:n veroalueeseen. Tällaiselta alueelta saapuva lahja täytyy tullata. Jos lahjan arvo on enintään 45 euroa, siitä ei tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa eikä tullimaksua. Jos lahjan arvo on yli 45 euroa, siitä täytyy yleensä maksaa arvonlisävero mutta ei tullimaksua. Huomioi, että alkoholista ja tupakkatuotteista on niiden arvosta riippumatta maksettava aina arvonlisävero ja valmistevero.

  Tarkista taulukosta, kuuluuko alue EU:n tulli- tai veroalueeseen.

 2. Tullaa lahjasi

  Tullauksesta huolehtii yleensä lahjansaaja. Kun lahjasi saapuu Suomeen, Posti tai muu kuljetusyritys lähettää sinulle saapumisilmoituksen. Jos et tiedä, mitä lahjapaketti sisältää, kysy sitä ennen tullausta lahjasi lähettäjältä.

  Tullauksen yhteydessä Tulli voi pyytää kirjallista selvitystä lahjan sisällöstä ja arvosta. Se voi olla kuitti tai vapaamuotoinen selvitys lahjan lähettäjältä.

  Voit tullata lahjasi, kun olet saanut saapumisilmoituksen ja tiedät lahjapakettisi sisällön ja arvon. Lue ohjeet lahjan tullaukseen.

   

   
 3. Postin käsittelymaksu tai luovutuspäätös muulle kuljetusyritykselle 

  Jotta Postin kuljettama lahja tulee perille, voit joutua maksamaan sitä ennen Postille käsittelymaksun. Jotta muun kuljetusyrityksen kuljettama lahja tulee perille, voit joutua toimittamaan sitä ennen kuljetusyritykselle luovutuspäätöksen. Voit seurata Postin lähetysten seurannassa tai muun kuljetusyrityksen lähetysseurantapalvelussa, missä lahjasi kulkee. 

   

  Posti kuljettaa lahjan

  Jos maksoit tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun pitää maksaa myös Postin käsittelymaksu. Lahjasi lähtee matkaan Postin varastosta vasta, kun olet maksanut käsittelymaksun Postille. Postin käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä sinua neuvoo Posti.

  Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa etkä maksanut tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun ei tarvitse maksaa Postin käsittelymaksua. Lahjasi lähtee matkaan Postin varastosta automaattisesti.

  Jos tullasit lahjasi tullitoimipaikassa tai lomakkeella etkä maksanut tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, lahjasi lähtee matkaan Postin varastosta vasta, kun olet tehnyt Postille käsittelymaksun vapautuspyynnön ja liittänyt siihen tullauspäätöksen.

  Muu kuljetusyritys kuljettaa lahjan

  Joissain tapauksissa sinun pitää toimittaa kuljetusyritykselle luovutuspäätös ennen kuin saat lahjasi. Tarkista lahjasi saapumisilmoituksesta, vaatiiko kuljetusyritys luovutuspäätöksen. Lahjasi lähtee matkaan kuljetusyrityksen varastosta vasta, kun olet toimittanut luovutuspäätöksen kuljetusyritykselle. Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, saat luovutuspäätöksen Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelusta Omat tullaukseni -osiosta.

Lahjan lähettäjälle

Selvitä, onko tavaroilla rajoituksia tai kieltoja siinä maassa, johon lähetät lahjan. Jos lähetät lahjan Suomeen, lahjan vastaanottaja huolehtii lahjan tullauksesta.

Lähetätkö lahjan Suomesta ulkomaille?

Lahjatavaroilla saattaa olla rajoituksia tai kieltoja siinä maassa, johon lähetät lahjan. Kohdemaan rajoitukset ja kiellot saat selville esimerkiksi maan viranomaisilta tai suurlähetystöstä. Suomen tulli ei voi antaa tietoja muiden maiden rajoituksista ja kielloista. 

Sinun ei yleensä tarvitse tehdä Tullille vienti-ilmoitusta, kun lähetät lahjan ulkomaille. Posti tai muu kuljetusyritys saattaa kuitenkin tarvita Tullin vienti-ilmoituksen tai kuljetusyrityksen omia ilmoituksia. Tarkista asia Postilta tai muulta kuljetusyritykseltä. Tullin vienti-ilmoituksen voit tehdä Vienti-ilmoituspalvelussa

Lähetätkö lahjan ulkomailta Suomeen? 

Tullauksesta huolehtii yleensä lahjansaaja. Huomioi, että lahjoina vastaanotettavilla tavaroilla on Suomessa rajoituksia ja kieltoja, jos lahja sisältää esimerkiksi alkoholia, tupakkatuotteita, eläinperäisiä elintarvikkeita, kasveja tai eläimiä. Lue, mitä saat vastaanottaa lahjana Suomeen. Lue lisää tavaroiden rajoituksista ja kielloista Suomessa.

Lahjansaaja saattaa tarvita tullausta varten kirjallisen selvityksen lahjapaketin sisällöstä ja arvosta. Säilytä siksi esimerkiksi kuitti tai muu vapaamuotoinen selvitys lahjan sisällöstä ja arvosta. Lähetä se tarvittaessa lahjansaajalle.

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Lahjalähetykset