Hyppää sisältöön

Lahjat

Lahjansaajan pitää huolehtia lahjan tullauksesta. Tullausta varten tarvitset tiedon siitä, mitä lahjapaketti sisältää. Huomioi, että lahjoina vastaanotettavilla tavaroilla on rajoituksia ja kieltoja.

Lahjat tullataan ja niistä maksetaan maahantuontiverot eri tavalla kuin muista lähetyksistä. Jos sinulle lähetetään tavara, selvitä, onko se lahja vai muu lähetys.

Mikä on lahja?

Lähetys tullataan lahjana, kun se täyttää kaikki seuraavat ehdot:

 • Yksityishenkilö lähettää tavaran toiselle yksityishenkilölle ulkomailta Suomeen. 
 • Tavara on tarkoitettu lahjansaajan henkilökohtaiseen käyttöön tai hänen perheensä käyttöön, ei siis kaupalliseen käyttöön. 
 • Lahjansaaja ei maksa tavarasta mitään.
 • Lahjansaaja saa tavaroita vain satunnaisesti.

Mikä ei ole lahja?

Lähetystä ei tullata lahjana vaan verkkokauppaostoksena seuraavissa tapauksissa:

 • Tilaat tavaran ja annat sen lahjaksi myöhemmin.
 • Tilaat tavaran suoraan jollekin toiselle.
 • Yritys lähettää tavaran ilmaiseksi asiakkaalle tai henkilökunnalle.
 • Yritys lähettää tavaran palkintona tai oheistuotteena. 
 • Yritys lähettää tavaran sosiaalisen median vaikuttajalle.

Lahjoilla on rajoituksia ja kieltoja

Huomioi, että lahjoina vastaanotettavilla tavaroilla on Suomessa rajoituksia ja kieltoja, jos lahja sisältää esimerkiksi alkoholia, tupakkatuotteita, elintarvikkeita, kasveja tai eläimiä. Lue lisää tavaroiden rajoituksista ja kielloista Suomessa.

Lahjansaajalle

Tullauksesta huolehtii yleensä lahjansaaja. EU:n alueelta tulevia lahjoja ei tarvitse yleensä tullata. Kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat lahjat täytyy tullata.

 1. Sinulle on tulossa lahja

  Alue, jolta lahja tulee, vaikuttaa siihen, pitääkö lahja tullata ja pitääkö siitä maksaa maahantuontiveroja.

   

  Lahja tulee EU:n alueelta, kuten Saksasta tai Hollannista

  Lahjaa ei tarvitse yleensä tullata, eikä siitä tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa, tullimaksua eikä valmisteveroa.

  Lahja tulee EU:n ulkopuolelta, kuten Norjasta tai USA:sta

  Lahja täytyy tullata. Jos lahjan arvo on enintään 45 euroa, lahjasta ei tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa eikä tullimaksua. Jos lahjan arvo on yli 45 euroa, lahjasta täytyy yleensä maksaa arvonlisävero mutta ei tullimaksua. Jos lahjan arvo on yli 150 euroa, lahjasta täytyy yleensä maksaa arvonlisävero ja mahdollinen tullimaksu. Huomioi, että alkoholista ja tupakkatuotteista on niiden arvosta riippumatta maksettava aina arvonlisävero ja valmistevero.

  Lahja tulee EU:n tullialueelta mutta veroalueen ulkopuolelta, kuten Ahvenanmaalta tai Kanariansaarilta 

  Muun muassa Ahvenanmaa ja Kanariansaaret kuuluvat EU:n tullialueeseen, mutta eivät EU:n veroalueeseen. Tällaiselta alueelta saapuva lahja täytyy tullata. Jos lahjan arvo on enintään 45 euroa, siitä ei tarvitse yleensä maksaa arvonlisäveroa eikä tullimaksua. Jos lahjan arvo on yli 45 euroa, siitä täytyy yleensä maksaa arvonlisävero mutta ei tullimaksua. Huomioi, että alkoholista ja tupakkatuotteista on niiden arvosta riippumatta maksettava aina arvonlisävero ja valmistevero.

  Tarkista taulukosta, kuuluuko alue EU:n tulli- tai veroalueeseen.

 2. Tullaa lahjasi

  Tullauksesta huolehtii yleensä lahjansaaja. Kun lahjasi saapuu Suomeen, Posti tai muu kuljetusyritys lähettää sinulle saapumisilmoituksen. Jos et tiedä, mitä lahjapaketti sisältää, kysy sitä ennen tullausta lahjasi lähettäjältä.

  Tullauksen yhteydessä Tulli voi pyytää kirjallista selvitystä lahjan sisällöstä ja arvosta. Se voi olla kuitti tai vapaamuotoinen selvitys lahjan lähettäjältä.

  Voit tullata lahjasi, kun olet saanut saapumisilmoituksen ja tiedät lahjapakettisi sisällön ja arvon. Lue ohjeet lahjan tullaukseen.

   

   
 3. Postin käsittelymaksu tai luovutuspäätös muulle kuljetusyritykselle 

  Jos lahjasi kuljettaa Posti ja maksoit tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun pitää maksaa myös Postin käsittelymaksu. Jos et maksanut tullauksen yhteydessä maahantuontiveroja, sinun ei tarvitse maksaa Postin käsittelymaksua.

  Jos lahjasi kuljettaa jokin muu kuljetusyritys, tarkista lahjasi saapumisilmoituksesta, tarvitseeko kuljetusyritys sinulta luovutuspäätöksen. Jos tullasit lahjan Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, saat luovutuspäätöksen Omat tullaukseni -osiosta.


Huomioi nämä

Häälahja EU:n ulkopuolelta

Vastaanotettavien häälahjalähetysten tulli- ja verokohtelu on sama kuin muidenkin lahjalähetysten, seuraavaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Kun muutat vakituisen asuinpaikkasi avioliiton solmimisen vuoksi EU:n ulkopuolelta (ns. kolmannesta maasta) EU:n tullialueelle, voit vastaanottaa tullitta häälahjoja henkilöiltä, joiden pysyvä asuinpaikka on EU:n tullialueen ulkopuolella.

Kunkin tullittomaksi hyväksyttävän häälahjan arvo saa olla enintään 1 000 euroa. Lisäksi tällaisia häälahjoja koskevat seuraavat tullittomuuden edellytykset ja rajoitukset:

 • tullittomuus ei koske tupakkaa eikä tupakka- tai alkoholituotteita
 • lahjan vastaanottaja on asunut yhtäjaksoisesti vähintään kaksitoista kuukautta EU:n  tulli- ja veroalueen ulkopuolella ennen muuttoaan EU:n tulli- ja veroalueelle
 • lahjan vastaanottaja esittää avioliittotodistuksen tullauksen yhteydessä
 • lahjoja ei saa kahteentoista kuukauteen luovuttaa vastikkeellisesti eikä vastikkeetta maksamatta niistä tullia ja arvonlisäveroa
 • poikkeustapauksia lukuun ottamatta tullittomuus myönnetään vain tavaroille, jotka ilmoitetaan vapaaseen liikkeeseen aikaisintaan kaksi kuukautta ennen avioliiton ennakoitua solmimispäivää (edellyttää Tullin myöntämää poikkeusluvan esittämistä tullauksen yhteydessä sekä vakuuden asettamista) ja viimeistään neljä kuukautta avioliiton solmimispäivän jälkeen (edellyttää Tullin myöntämää poikkeusluvan esittämistä tullauksen yhteydessä)
 • tullittomaksi hyväksyttyjä tavaroita koskee 12 kuukauden luovutusrajoitus.

Näiden tullittomien häälahjojen maahantuonti on arvonlisäverotonta.

Häälahjaksi saatua autoa tai moottoripyörää ei voida ottaa käyttöön tai rekisteröidä Suomessa ennen kuin siitä on maksettu autovero.

Luovutusrajoitus

Kahdentoista kuukauden kuluessa siitä päivästä, jona tullittomiksi katsotut tavarat on hyväksytty vapaaseen liikkeeseen, niitä ei saa lainata, pantata, vuokrata eikä luovuttaa vastikkeellisesti tai vastikkeetta ilmoittamatta etukäteen Tullille.

Lainaus, panttaus, vuokraus tai luovutus ennen määräajan päättymistä johtaa kyseisten tavaroiden tuontitullien soveltamiseen lainaus-, panttaus-, vuokraus- tai luovutuspäivänä voimassa olevan tullikannan mukaan sekä Tullin kyseisenä päivänä toteaman tai hyväksymän tavaroiden lajin ja tullausarvon mukaan.

Verollinen lahjaKysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Lahjalähetykset