Hyppää sisältöön

Passituksen varamenettely

Passituksen ilmoitukset annetaan sähköisesti joko Tulliselvityspalvelussa tai sanomailmoituksena. Varamenettelyä käytetään, jos joko asiakkaan tai Tullin järjestelmä tai niiden välinen yhteys ei toimi.

  • Tulliselvityspalvelun varamenettely on dokumenttimuotoinen ilmoitus.
  • Sanoma-asioinnin varamenettely on joko Tulliselvityspalvelussa tehty ilmoitus tai  dokumenttimuotoinen ilmoitus.

Tarvitset Tullin luvan varamenettelyn käyttöön, kun käytät varamenettelynä dokumenttimuotoista ilmoitusta.

Valtuutetut toimijat

  • T-passituksen valtuutetun lähettäjän ja T- tai TIR-passituksen valtuutetun vastaanottajan on pyydettävä lupaa varamenettelyn käyttöön verkkolomakkeella: Passituksen varamenettely (webropol-lomake)
  • Jos yritys ei voi käyttää verkkolomaketta, lupaa voi hakea lomakkeella: Pyyntö passituksen varamenettelyyn siirtymiseen (tullilomake nro 289) tai vastaavat tiedot sisältävällä vapaamuotoisella pyynnöllä sähköpostitse: spake.passitus(at)tulli.fi
  • Pyyntö on samalla lupa varamenettelyn käyttöön.

Muut toimijat

  • Silloin kun passitusmenettely aloitetaan lähtötullitoimipaikasta tavanomaisessa T- passitusmenettelyssä tai TIR-menettelyssä, menettelynhaltijan/ilmoituksen antajan on pyydettävä lupaa varamenettelyn käyttöön lähtötoimipaikan tullissa suullisesti. Tulli antaa suostumuksensa hyväksymällä T-passitusilmoituksen tai TIR-carnet'n käsittelyyn ilman sähköistä ilmoitusta.

Suunnitellut käyttökatkot

Tullin ilmoitus suunnitellusta käyttökatkosta on samalla lupa varamenettelyn käyttöön katkon ajan. Tilaa Tullin käyttökatko- ja häiriötiedote, niin saat katkoista tiedon sähköpostiisi. Tulli ilmoittaa käyttökatkosta ennakkotiedotteella vähintään kaksi päivää etukäteen. Kun Tulli tiedottaa käyttökatkon päättymisestä, varamenettelyn käyttö päättyy.

Muut käyttökatkot

Tullin sähköpostitse lähettämä häiriötiedote on samalla lupa varamenettelyn käyttöön. Kun häiriö on ohi, Tulli tiedottaa häiriön päättymisestä. Samalla päättyy varamenettelyn käyttö.

Varamenettelyn päättyminen

Varamenettelyn päättymisestä on ilmoitettava Tullille. Ilmoitus katsotaan annetuksi, kun sähköinen passitusilmoitus seuraavan kerran esitetään hyväksyttäväksi.