Hyppää sisältöön

Lääkkeiden tilaaminen netistä 

Varmista aina nämä:

  • Varmista, että tiedät, mistä maasta tilaat lääkkeitä. Rajoitukset ovat erilaiset EU- ja Eta-alueella ja alueen ulkopuolella. Vaikka verkkokauppa olisi suomenkielinen tai ruotsinkielinen, se voi todellisuudessa sijaita esimerkiksi Aasiassa.
  • Varmista, että verkkoapteekki, josta teet tilauksen, on laillinen. Lue Fimean sivuilta, mistä tunnistat laillisen verkkoapteekin. Laittomista verkkoapteekeista tilaaminen on kiellettyä, ja tilatut tuotteet voivat olla terveydelle vaarallisia. 

Lääkkeiden tilaaminen EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta

Lääkkeitä ei saa tilata EU ja Eta-maiden ulkopuolelta. Et siis voi tilata lääkkeitä esimerkiksi Britanniasta, USA:sta, Kiinasta etkä muualta Aasialta. Kielto koskee sekä reseptittömiä lääkkeitä että reseptilääkkeitä, kuten antibiootteja, erektiolääkkeitä ja syyhylääkkeitä (ivermektiiniä).

Lisäksi kielto koskee eläimille tarkoitettuja lääkkeitä, esimerkiksi loislääkkeitä. 

Eta-maita ovat kaikki EU-maat sekä Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Lääkkeiden tilaaminen EU- ja Eta-maista

Lääkkeitä voi tilata EU- ja Eta-maista, mutta tilaamisessa on rajoituksia.

Voit tilata reseptilääkkeitä vain, jos sinulla on kyseiseen lääkkeeseen resepti eli lääkemääräys. Et siis voi tilata esimerkiksi antibiootteja, erektiolääkkeitä tai syyhylääkkeitä (ivermektiiniä) ilman reseptiä edes EU-alueelta. Reseptin täytyy olla voimassa, kun lääke saapuu Suomeen.

Voit tilata lääkkeitä korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrä.

Lisää tietoa lääkkeiden tilaamisen rajoituksista on Fimean sivuilla.

Eta-maita ovat kaikki EU-maat sekä Norja, Islanti ja Liechtenstein.

Lääke vai ei?

Eri maiden välillä on eroja siinä, mitkä tuotteet ovat lääkkeitä, luontaistuotteita ja ravintolisiä. Tuote, jota ulkomaisessa verkkokaupassa mainostetaan esimerkiksi ravintolisänä tai ihovoiteena, voi olla Suomessa lääke. 

Jos et ole varma, onko kyseessa lääke, voit tarkistaa asian Fimean lääkeluettelosta tai ottaa Fimeaan yhteyttä lomakkeella

Lue lisää ravintolisistä. 

Usein kysyttyä

Lääkkeiden lähettäminen ulkomailta Suomeen

Yksityishenkilöt eivät saa lähettää lääkkeitä ulkomailta Suomeen.

Et siis voi vastaanottaa toiselta yksityishenkilöltä lääkkeitä tai lääkevalmisteita ulkomailta. Lähettäjän tai vastaanottajan kansalaisuudella ei ole merkitystä. 

Jos lähetät lääkkeitä Suomesta ulkomaille

Postitse lähetettävillä lääkevalmisteilla ei ole vientirajoituksia. Jokaisella maalla on kuitenkin oma lainsäädäntönsä, joka määrittelee, mitä maahan saa tuoda tai lähettää. 

Sinun vastuullasi on selvittää kohdemaan rajoitukset. Suomen tulli ei tunne muiden maiden määräyksiä.

Tietoa rajoituksista saat esimerkiksi kohdemaan viranomaisilta.

Lue lisää

Tämän sivun pikaohjeiden on tarkoitus vastata vain yleisimpiin kysymyksiin. Varmista aina tarkemmat ohjeet Fimean sivuilta. 

Muuta huomioitavaa