Hyppää sisältöön

Ravintolisien tuonti matkalta ja tilaaminen netistä

Ravintolisät ovat ruokavaliota täydentäviä valmisteita, esimerkiksi vitamiineja, rasvahappoja ja maitohappobakteereja sekä yrtti-, levä- ja mehiläisvalmisteita.

Ravintolisät voidaan luokitella elintarvikkeiksi tai lääkkeiksi. Luokittelu vaikuttaa siihen, voitko tuoda tai tilata ravintolisää Suomeen.

Tarkista Fimean lääkeluettelosta, onko kyseessä lääke.

Jos kyseessä on lääke, tutustu lääkkeiden rajoituksiin. Jos kyseessä ei ole lääke, tutustu ravintolisien ohjeisiin Ruokaviraston sivuilla.

Jos tilaat netistä tai tuot matkalta mukanasi ravintolisiä, sinun vastuullasi on selvittää Fimeasta, onko valmiste luokiteltu Suomessa lääkkeeksi. Kun selvität asian etukäteen, varmistat, että et syyllisty lääkerikkomukseen tai -rikokseen. 

Huomioi, että ravintolisien hankkiminen ulkomailta ei välttämättä ole turvallista. Esimerkiksi netistä tilatusta ravintolisästä voi olla vaikea tietää etukäteen, mitä se sisältää ja mikä sen vaikutus on.

Luokittelussa on eroja eri maiden välillä

Eri maiden välillä on eroja siinä, mitkä tuotteet ovat ravintolisiä ja mitkä lääkkeitä. Tuote, jota toisessa maassa tai verkossa mainostetaan ravintolisänä, voi siis Suomessa olla lääke. Suomessa Fimean tehtävänä on päättää, luokitellaanko aine tai valmiste lääkkeeksi. 

Lue lisää

Tämän sivun pikaohjeiden on tarkoitus auttaa vain yleisimmissä kysymyksissä. Varmista aina tarkemmat ohjeet Ruokaviraston ja Fimean sivuilla. 

Muuta huomioitavaa