Arvonlisäveroton maahantuonti arvonlisäverolain 94 b §:n mukaan
Arvonlisäverolain 94 b §:n mukaan tavaran maahantuonti on arvonlisäverotonta, kun tavara kuljetetaan välittömästi maahantuonnin jälkeen toiseen EU-jäsenmaahan, maahantuoja on elinkeinonharjoittaja ja maahantuontia seuraa yhteisömyynti. Maahantuonti tapahtuu Suomessa silloin, kun tavara tuodaan tai jälleentuodaan EU:n tullialueen ulkopuolelta. Jälleentuotava tavara on voinut olla esimerkiksi ulkoisessa jalostuksessa, muussa jalostuksessa kuin ulkoisessa jalostuksessa tai tavara on viety väliaikaisesti EU-alueen ulkopuolelle. Maahantuonti voi olla Suomessa tapahtuvaa myös silloin, kun verotuksen siirtävä tullimenettely (esimerkiksi tullivarastointi) päätetään tai päättyy silloin kun tavarat ovat Suomessa.
Kun maahantuontia seuraa yhteisömyynti (AVL 72 b § 1 tai 6 mom.), maahantuonnin verottomuuden edellytyksenä on lisäksi, että
- maahantuojalla on Suomessa myönnetty arvonlisäverotunniste eli alv-numero
- tulli-ilmoituksessa on ilmoitettu ostajan tai maahantuojan alv-numero, joka on myönnetty siinä EU-jäsenmaassa, jossa kuljetus päättyy
- maahantuoja esittää pyydettäessä näytön siitä, että maahantuodut tavarat on tarkoitus lähettää tai kuljettaa toiseen jäsenvaltioon.
Esimerkki 1
Suomalainen yritys ostaa Norjasta tavaraa, jonka se myy ja kuljettaa välittömästi edelleen yhteisömyyntinä Latviaan. Maahantuonti on arvonlisäverotonta, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:
- Suomalainen maahantuoja on arvonlisäverovelvollinen elinkeinonharjoittaja, joka ilmoittaa tulli-ilmoituksessa hänelle Suomessa myönnetyn arvonlisäverotunnisteen.
- Tulli-ilmoituksessa on ilmoitettu ostajan toisessa jäsenvaltiossa (Latviassa) myönnetty arvonlisäverotunniste.
- Maahantuoja esittää pyydettäessä näytön siitä, että maahantuodut tavarat on tarkoitus lähettää tai kuljettaa toiseen jäsenvaltioon.
- Tavaran maahantuojalla pitää olla todiste tavaran yhteisömyynnistä (arvonlisäverolaki 72 b § 1 ja 6 mom.).
Esimerkki 2
Saksalainen yritys on rekisteröitynyt arvonlisäverovelvolliseksi Saksassa ja Suomessa. Yritys maahantuo Norjasta tavaraa, tulliselvittää sen Suomessa ja kuljettaa välittömästi varastoonsa Saksassa liiketoimia varten. Tavaran siirto EU-maasta toiseen liiketoimia varten katsotaan yhteisömyynniksi, ja maahantuonti voi olla arvonlisäverotonta seuraavilla ehdoilla:
- Tulli-ilmoituksessa ilmoitetaan saksalaisen yrityksen Suomessa myönnetty arvonlisäverotunniste.
- Tulli-ilmoituksessa ilmoitetaan saksalaisen yrityksen Saksassa myönnetty arvonlisäverotunniste.
- Maahantuoja esittää pyydettäessä näytön siitä, että maahantuodut tavarat on tarkoitus lähettää tai kuljettaa toiseen jäsenvaltioon.
Se, että maahantuojan suora tai välillinen edustaja on merkitty Suomessa arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ei ole riittävä syy arvonlisäverolain 94. b §:n soveltamiseksi, koska edustaja ei toimi missään tilanteessa yhteisömyyjänä (tavara ei siis ole edustajan vaihto-omaisuutta).
Ilmoita Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla annettavassa tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot:
Tuojalla, ilmoittajalla ja edustajalla on oltava EORI-numero, jos tämä on yritys, yhteisö, kunta tai valtio, jolla on yritystunnus. Myös ulkomaalaisen yrityksen pitää ilmoittaa EORI-numero. Lue lisää EORI-numeron ilmoittamisesta tulli-ilmoituksessa.
- Tullimenettelykoodi
- pyydetty menettely ”42 - Luovutus vapaaseen liikkeeseen ja kulutukseen arvonlisäverotta toiseen jäsenvaltioon”
- Jos tavaroiden viennissä on ilmoitettu tullimenettelykoodi 21xx, 22xx tai 23xx, ilmoita tuonnin tulli-ilmoituksessa tullimenettelykoodi 6321, 6322 tai 6323.
- edeltävä menettely ”00 – ei edeltävää menettelyä”, jos edeltävää menettelyä ei ole.
- pyydetty menettely ”42 - Luovutus vapaaseen liikkeeseen ja kulutukseen arvonlisäverotta toiseen jäsenvaltioon”
- Tuoja: Suomessa arvonlisäverovelvolliseksi merkitty elinkeinonharjoittaja (esim. FI1234567-8)
- Jos tavaroiden tuojalla on toisessa jäsenvaltiossa myönnetty EORI-numero, pitää verotuksellisen lisäviitetiedon ”FR2 – Asiakas” lisäksi ilmoittaa Verohallinnon myöntämä arvonlisäverovelvollisen tunniste koodilla ”FR1 – tuoja”.
- Verotuksellinen lisätoimija: koodilla ”FR2 – Asiakas” ja ”Tunnistenumero” kuljetuksen määränpääjäsenvaltiossa ostajalle myönnetty arvonlisäverotunniste (esim. jos kuljetus päättyy Ruotsiin, ilmoita Ruotsin veroviranomaisen ostajalle myöntämä arvonlisäveronumero SE23322233443)
- Jos kyse on yhteisömyyntinä käsiteltävästä tavaransiirrosta, ilmoita kohdassa ”Tunnistenumero” kuljetuksen määränpääjäsenvaltiossa tuojalle myönnetty arvonlisäverotunniste (esim. jos kuljetus päättyy Ruotsiin, ilmoita Ruotsin veroviranomaisen tuojalle myöntämä arvonlisäveronumero).
- Tavaraerän lisätiedoissa koodilla FIXXX yhteisölasku ja laskun numero (yhteisömyynti, ei siirto). Jos yhteisölaskua ei ole tullaushetkellä tai kyseessä on yhteisömyyntiin rinnastettava tavaran siirto, ilmoita kauppasopimuksen tai muun asiakirjan numero.
Jos Tulliselvityspalvelussa on käyttökatko ja käytät varamenettelyä, ilmoita SAD-lomakkeella samat tiedot kuin Tulliselvityspalvelussa.
Myös seuraavia menettelykoodeja käytettäessä hyödynnetään arvonlisäverolain 94 b §:n maahantuonnin arvonlisäverottomuutta:
- menettelykoodi 6321, kun on kyse väliaikaisesti viedyn tavaran jälleentuonnista ulkoisen jalostuksen jälkeen ja haluat siirtää arvonlisäveron maksamista lopulliseen määräjäsenvaltioon
- menettelykoodi 6322, kun on kyse väliaikaisesti viedyn tavaran jälleentuonnista muun jalostuksen kuin ulkoisen jalostuksen jälkeen ja haluat siirtää arvonlisäveron maksamisen lopulliseen määräjäsenvaltioon
- menettelykoodi 6323, kun on kyse väliaikaisesti viedyn tavaran jälleentuonnista muuttumattomana ja haluat siirtää arvonlisäveron maksamisen lopulliseen määräjäsenvaltioon.
Menettelyissä 6321, 6322 ja 6323 pyydät arvonlisäverolain 94 b §:n soveltamista eli vapautusta maahantuonnin arvonlisäverosta. Verottomuutta sovelletaan näissä menettelyissä vain, jos tavaran maahantuonnin jälkeinen myynti tai siirto käsitellään yhteisömyyntinä ja tavarat siirretään maahantuonnin jälkeen kuljetuksen lopulliseen määräjäsenvaltioon. Verottomuuden edellytykset ovat samat kuin tapauksissa, joissa sovelletaan arvonlisäverolain 94 b §:ää maahantuonnin tullimenettelyssä 42xx. Muita huomioitavia asioita:
- Ulkoisen jalostuksen jälleentuonnissa on noudatettava ulkoisen jalostuksen jälleentuonnin ja ulkoisen jalostuksen luvan mukaisia ehtoja. Lue lisää ulkoisen jalostuksen menettelystä.
- Jälleentuonnissa muusta jalostuksesta kuin ulkoisesta jalostuksesta on noudatettava menettelyn käyttämisen ehtoja. Lue lisää muussa jalostuksessa kuin ulkoisessa jalostuksessa olleiden tavaroiden jälleentuonnista.
- Väliaikaisesti viedyn tavaran jälleentuonnissa on noudatettava menettelyn käyttämisen ehtoja. Lue lisää väliaikaisesti vietyjen tavaroiden jälleentuonnista.