Hoppa till innehåll

Momsfri import i enlighet med 94 b § i mervärdesskattelagen

Enligt 94 b § i mervärdesskattelagen är importen av en vara skattefri, när varan omedelbart efter importen transporteras till ett annat EU-medlemsland, importören är en näringsidkare och importen följs av gemenskapsintern försäljning. Importen sker i Finland när varan importeras eller återimporteras från ett tullområde utanför EU. Varan som återinförs kan till exempel ha varit hänförd till passiv förädling, ha förädlats på annat sätt än genom passiv förädling eller så har varan exporterats temporärt till ett område utanför EU:s tullområde. Importen kan ske i Finland även när ett tullförfarande (till exempel tullagring) som skjuter upp beskattningen avslutas när varorna är i Finland.

När importen följs av gemenskapsintern försäljning (72 b § 1 eller 6 mom. i mervärdesskattelagen) är villkoret för att importen ska vara skattefri också att

  • importören har ett mervärdesskattenummer (momsnummer) som beviljats i Finland
  • man i tulldeklarationen har angett köparens eller importörens momsnummer som beviljats i det EU-medlemsland där transporten upphör
  • importören på begäran visar upp bevis på att de importerade varorna är avsedda att sändas eller transporteras till en annan medlemsstat.

Exempel 1

Ett finländskt företag köper varor från Norge och säljer och transporterar dem omedelbart vidare till Lettland som gemenskapsintern försäljning. Importen är skattefri om följande förutsättningar uppfylls:

  1. Den finländska importören är en momsskyldig näringsidkare, som i tulldeklarationen anger det momsnummer som beviljats importören i Finland.
  2. I tulldeklarationen har angetts det mervärdesskattenummer som beviljats köparen i den andra medlemsstaten (Lettland).
  3. På begäran visar importören upp bevis på att de importerade varorna är avsedda att sändas eller transporteras till en annan medlemsstat.
  4. Importören ska ha bevis på den gemenskapsinterna försäljningen av varorna (72 b § 1 och 6 mom. i mervärdesskattlagen).

Exempel 2

Ett tyskt företag har registrerat sig som mervärdesskattskyldigt i både Tyskland och Finland. Företaget köper varor från Norge, tullklarerar dem i Finland och transporterar dem omedelbart till sitt lager i Tyskland för affärstransaktioner. Överföring av varor från ett EU-land till ett annat för affärstransaktioner anses som gemenskapsintern försäljning, och importen kan vara momsfri på följande villkor:

  1. I tulldeklarationen anges det mervärdesskattenummer som beviljats det tyska företaget i Finland.
  2. I tulldeklarationen anges det mervärdesskattenummer som beviljats det tyska företaget i Tyskland.
  3. På begäran visar importören upp bevis på att de importerade varorna är avsedda att sändas eller transporteras till en annan medlemsstat.

Att importörens direkta eller indirekta ombud finns i registret över momsskyldiga i Finland räcker inte till att tillämpa 94 b § i mervärdesskattelagen, eftersom ombudet inte i något fall agerar som gemenskapssäljare (varorna hör alltså inte till ombudets omsättningstillgångar).

Ange följande uppgifter i deklarationen som inges i Tullklareringstjänsten eller genom meddelandedeklarering:

Importörer, deklaranter och ombud ska ha ett EORI-nummer, om de är ett företag, en sammanslutning, en kommun eller en stat med ett FO-nummer. Även utländska företag ska ange sitt EORI-nummer. Läs mera om hur du ska ange EORI-numret i tulldeklarationen. 

  • Tullförfarandekod
    • det begärda förfarandet ”42 - Övergång till fri omsättning och fri konsumtion av varor som vid leverans till ett annat medlemsland är undantagna mervärdesskatt”
      • Om man vid export av varorna angett tullförfarandekod 21xx, 22xx eller 23xx, ange i importdeklarationen som tullförfarandekod 6321, 6322 eller 6323.
    • föregående förfarande ”00 – Inget föregående förfarande” om det inte finns något föregående förfarande.
  • Importör: Näringsidkare som registrerats som momsskyldig i Finland (t.ex. FI1234567-8)
  • Om importören av varan har ett EORI-nummer som beviljats i en annan medlemsstat, ska man utöver den ytterligare skatterelaterade referensuppgiften ”FR2 – Kund” dessutom med koden ”FR1 – importör” ange det momsnummer som Skatteförvaltningen beviljat den momsskyldige.
  • Skatterelaterad ytterligare aktör: vid ”FR2 – Kund” och ”Identifieringsnummer” ska man ange det mervärdesskattenummer som beviljats köparen i transportens bestämmelsemedlemsstat (t.ex. om transporten upphör i Sverige, ange mervärdesskattenummer SE23322233443, som den svenska skattemyndigheten har beviljat köparen.
    • Vid överföring av varor som behandlas som gemenskapsintern försäljning ska man vid ”Identifieringsnummer” ange det mervärdesskattenummer som beviljats importören i transportens bestämmelsemedlemsstat (t.ex. om transporten upphör i Sverige, ange det mervärdesskattenummer som den svenska skattemyndigheten har bevilja importören).
  • i tilläggsuppgifter om varuposten anges med koden FIXXX faktura för gemenskapsintern försäljning och fakturanummer (gemenskapsintern försäljning, inte överföring). Om fakturan för gemenskapsintern försäljning inte finns tillgänglig vid förtullningstidpunkten eller om det är fråga om överföring av varor som är jämförbar med gemenskapsintern försäljning, ange köpekontraktets nummer eller numret på något annat dokument.

Om det finns ett driftavbrott i Tullklareringstjänsten och du använder reservförfarandet, ange samma uppgifter på SAD-blanketten som i Tullklareringstjänsten.

Också vid användning av följande förfarandekoder utnyttjar man momsfriheten vid import i enlighet med 94 b § i momslagen:

  • Förfarandekod 6321, när det är fråga om återinförsel av en vara som exporterats temporärt efter passiv förädling och du vill överföra betalningen av momsen till den medlemsstat som är slutdestination
  • Förfarandekod 6322, när det är fråga om återinförsel av en vara som exporterats temporärt efter någon annan förädling än passiv förädling och du vill överföra betalningen av momsen till den medlemsstat som är slutdestination
  • Förfarandekod 6323, när det är fråga om återinförsel i oförändrat skick av en vara som exporterats temporärt, och du vill överföra betalningen av momsen till den medlemsstat som är slutdestination.

Vid förfarandena 6321, 6322 och 6323 begär du att 94 b § i momslagen tillämpas, dvs. befrielse från importmoms. Skattefriheten tillämpas i dessa förfaranden endast om försäljningen eller överföringen efter importen av varan behandlas som gemenskapsintern försäljning och varorna efter importen överförs till den slutliga destinationsstaten för transporten. Förutsättningarna för skattefriheten är de samma som i de fall där man tillämpar 94 b § i tullförfarandet 42xx vid import. Andra faktorer som bör beaktas:

  • Vid återinförsel av passiv förädling ska villkoren för återinförsel av passiv förädling och tillståndet till passiv förädling iakttas. Läs mer om förfarandet för passiv förädling.
  • Vid återinförsel av varor som förädlats på annat sätt än genom passiv förädling ska man följa villkoren för användning av förfarandet. Läs mer om återinförsel av varor som förädlats på annat sätt än genom passiv förädling.
  • Vid återinförsel av varor som exporterats temporärt ska man följa villkoren för användning av förfarandet. Läs mer om återinförsel av varor efter temporär export.