Hur hittar jag rätt varukod?
Du kan ta reda på varukoden i Varukodstjänsten Fintaric. Varukoderna grundar sig på nomenklaturer som tolkas med ledning av tolkningsregler. På denna sida kan ta del av anvisningar om tolkning av nomenklaturen. Vid behov kan be om hjälp av tullrådgivningen.
Ta först reda på varan
För att kunna reda ut varans varukod behöver du t.ex. följande uppgifter om varan:
- Vilken vara är det fråga om?
- Vad är varans fysiska form och sammansättning?
- Hur fungerar varan?
- Vilka egenskaper har varan?
- Hur är varan tillverkad?
Varukoden bestäms med hjälp av nomenklaturen. När man studerar nomenklaturen blir det klart vilka uppgifter man behöver veta om varan. Om du klassificerar t.ex. dukvaror av trikå som tillverkats av bomull (6006) måste du veta om dukvaran är oblekt, blekt, färgad, stickad av garn med olika färgar eller tryckt. Dessa alternativ kommer fram av texterna för undernummer.
Du ska ha detaljerade uppgifter om varan också när du rådfrågar tullrådgivningen.
Red ut varukoden i Varukodstjänsten Fintaric
Läs om hur Fintaric-tjänsten används
Hur läser man nomenklaturen?
Ta först del av de allmänna tolkningsreglerna (allmänna bestämmelser för tolkning) innan du börjar klassificera en vara.
De allmänna tolkningsreglerna styr hur nomenklaturen ska tolkas.
Vid klassificering av varor i en nomenklatur ska man tillämpa vissa regler som kallas för allmänna tolkningsregler. Det finns sex tolkningsregler av vilka några har underpunkter. Reglerna används globalt.
Tolkningsreglerna fungerar på följande sätt:
- Cirka 90 % av varorna kan klassificeras enligt tolkningsregeln 1, dvs. enligt varukodstexten och de därtill hörande anmärkningstexterna.
- Utöver tolkningsregeln 1 ska också tolkningsregeln 6, dvs. klassificering enligt undernummer, alltid tillämpas. Regeln talar om hur undernumren ska t.ex. läsas eller jämföras.
- Om varan inte kan klassificeras enligt tolkningsregeln 1, ska tolkningsreglerna 2–4 tillämpas.
Tolkningsregeln 2 handlar om inkompletta och inte färdigarbetade varor eller om varor som föreligger i delar samt blandningar och föreningar av dem. Tolkningsregeln 3 anger hur varorna ska klassificeras om flera alternativ kan komma i fråga. Varor, som inte kan klassificeras med ledning av reglerna 1–3, ska enligt tolkningsregeln 4 klassificeras enligt den varukod som är tillämplig för närmast liknande vara.
- Tolkningsregeln 5 styr klassificeringen av vissa behållare och förpackningsmaterial.
Förklarande anmärkningar till HS, del 1, Allmänna bestämmelser för tolkning av Harmoniserade systemet (pä finska). Bestämmelserna om tolkning börjar på sidan 11.
- Välj först vilken avdelning eller vilket kapitel som motsvarar din vara.
- Kontrollera om någon anmärkning påverkar klassificeringen. Du hittar anmärkningarna Fintaric-tjänsten.
- Se i texterna för HS-nummer (fyra siffror) vilket HS-nummer som motsvarar produkten.
- Se i texterna med ett streck för eventuella undernummer till den HS-nummer du valt, vilket undernummer med ett streck som motsvarar produkten. Om det undernummer med ett streck som du valt delas in i undernummer med två streck, fortsätt att välja bland dem osv.
- Antalet streck framför varukodstexten ökar allteftersom man går till en mera detaljerad varukod. Om en varukod indelas i mera detaljerade undernummer, välj det undernummer som passar bäst.
- Kontrollera om det finns en förklarande HS- eller KN-anmärkning till den varukod du valt.
- De förklarande anmärkningarna till HS och KN preciserar vilka varor som omfattas av varukoden samt förklarar terminologin. De förklarande anmärkningarna till KN kompletterar anmärkningarna till HS. Observera att det utöver förklarande anmärkningar till varukoder också kan finnas allmänna bestämmelser till avdelningar och kapitel.
- Kontrollera i besluten i klassificeringsfrågor eller i BKB-konsultationen om det utfärdats förordningar eller uttalanden om klassificering av motsvarande produkter.
Tullrådgivningen hjälper
Om du inte hittar varukoden i Fintaric, fråga Tullrådgivningen. Kom ihåg att ta reda på detaljerade uppgifter om varan innan du kontaktar Tullrådgivningen. Handläggningen av ärendet går snabbare då.