Hoppa till innehåll

Säker e-post

Tullen använder sig av en tjänst för säker e-post när ett e-postmeddelande eller dess bilagor innehåller sekretessbelagda uppgifter, t.ex. handlingar som innehåller personuppgifter. Du kan också själv skicka meddelanden till Tullen per säker e-post.

Sändning av säker e-post

När du skickar ett meddelande eller en bifogad fil till Tullen per e-post använd tjänsten för säker e-post.

Så här skickar du säker e-post:

  1.     Gå till adressen turvaviesti.tulli.fi.
  2.     Skriv din e-postadress i fältet ”Avsändare” och klicka på ”Fortsätt”.
  3.     Registrera din e-postadress enligt tjänstens anvisningar. När adressen är registrerad, får du till din e-post ett meddelande med en länk till tjänsten för säker e-post. Om din e-postadress redan är registrerad välj ”Beställ ny länk”.
  4.     Du kan skicka ett meddelande genom att öppna länken. Länken är giltig i 30 dygn.
  5.     Skriv mottagarens e-postadress i fältet ”Mottagare”. Du kan lägga till flera mottagare genom att klicka på +.  Du kan skicka säker e-post bara till Tullens e-postadresser. Om du tidigare lagt till adresser i adressboken, kan du också välja mottagaren via knappen ”Adressbok”. Du kan lägga till bilagor till ditt meddelande. Den största tillåtna storleken på ett meddelande med bilagor är 10 MB. 
  6.     Klicka på ”Skicka”. Du får en bekräftelse till din e-post på att meddelandet skickats.
  7.     Logga ut ur tjänsten genom att klicka på ”Avsluta”. Om du använder en allmän dator, töm webbläsarens cacheminne och historik innan du stänger webbläsaren.

Mottagning av säker e-post

Du får ett meddelande till din e-post när ett meddelande skickats till dig till Tullens tjänst för säker e-post. I meddelandet finns en länk till det säkra e-postmeddelandet, som kan läsas i 30 dygn. Beakta att du måste acceptera kakor (cookies) i din webbläsare för att meddelandet ska gå att öppna.

Bilagorna till meddelandet visas på raden ”Bilagor.” Du kan ladda ned och spara bilagan via knapparna till höger om bilagan. Du kan i rullgardinsmenyn nedan välja om du utöver bilagan också vill ladda ned meddelandet. Välj därefter ”Spara”. Spara meddelandet med bilagorna till dig själv så att uppgifterna hålls hemliga. Beakta att meddelandet och bilagorna inte längre är krypterade när de sparats.

Om du eller någon annan måste läsa meddelandet på nytt med någon annan webbläsare eller enhet, måste meddelandet låsas med ett lösenord.

Så här låser du meddelandet för senare användning:

  1.     Om du är inloggad i tjänsten för säker e-post, logga först ut ur tjänsten. 
  2.     Välj ”Lösenord” som identifieringsmetod och skapa ett lösenord för meddelandet enligt anvisningarna.
  3.     När du öppnar länken till det säkra e-postmeddelandet på nytt i en annan webbläsare eller med en annan enhet, ange det lösenord du skapat.

Beakta att meddelandet inte längre öppnas om du anger fel lösenord för många gånger. Om detta händer, kontakta Tullen och be att meddelandet skickas till dig på nytt.

Du kan svara på det säkra e-postmeddelande du fått och lägga till bilagor till ditt svarsmeddelande. Du får en bekräftelse till din e-post på att meddelandet skickats. Du kan spara meddelandet som du skickat genom att klicka på ”Spara”. Om du använder en allmän dator, töm webbläsarens cacheminne och historik innan du stänger webbläsaren.