Resandeinförsel av alkohol
Personer under 18 år får inte alls föra in alkoholdrycker till Finland. Personer under 20 år får endast föra in svaga alkoholdrycker i landet.
Sprit med en alkoholhalt på mer än 80 % får inte föras in till Finland utan tillstånd från Valvira.
Jag anländer från EU
Du kan medföra alkoholdrycker skattefritt från EU, när du för dem för eget bruk eller som gåva. Alkoholdryckerna ska transporteras i samma färdmedel med vilket du själv anländer till Finland.
För mängden alkoholdrycker som kan föras in finns inga allmängiltiga gränser fastslagna. Referensnivåerna är följande:
- 110 liter öl (över 0,5 %)
- totalt 90 liter vin, cider och long drink som tillverkats genom jäsning
- rödvin, vitvin, rosévin
- mousserande vin, högst 60 liter
- cider och long drink-drycker tillverkade genom jäsning
- 20 liter mellanprodukter (högst 22 %)
- t.ex. likör, vermouth, bitter, sherry
- 10 liter andra alkoholdrycker (över 1,2 % och högst 80 %)
- vodka, gin, rom och andra starka drycker
- long drink som tillverkats av etylalkohol.
Du kan samtidigt föra in produkter ur olika grupper. Produkter ur olika grupper kan dock inte ersättas med produkter ur andra grupper. Du kan alltså inte föra in mera vin om du för in mindre öl.
Om du för in alkoholdrycker utöver referensnivåerna, ska du på ett tillförlitligt sätt kunna påvisa att produkterna är avsedda för ditt eget bruk.
Vad räknas som eget bruk och hur ska det motiveras? Läs mer nertill på sidan.
Long drink-drycker tillverkas både genom jäsning och genom att blanda drycken med etylalkohol. Kontrollera alltid på dryckesförpackningen, flaskan eller burken hur drycken har tillverkats.
Long drink som tillverkats genom jäsning räknas som vin och har referensnivån på 90 liter. Long drink som tillverkats genom att blanda drycken med etylalkohol räknas som annan alkoholdryck och har referensnivån på 10 liter.
Varje referensnivå iakttas separat. Du kan således föra in long drink -drycker ur båda grupperna.
Om du för in long drink-drycker utöver referensnivåerna, ska du på ett tillförlitligt sätt kunna påvisa att dryckerna är avsedda för ditt eget bruk.
Sverigebåtarna, Åland och Kanarieöarna
Kanarieöarna, Åland och Sverigebåtarna som går via Åland utgör undantag. Från dessa får du föra in alkoholdrycker skattefritt bara i samma mängd som från områden utanför EU.
Du kan skattefritt föra in
- 16 liter öl och
- 4 liter icke-mousserande viner och
- 1 liter starka alkoholdrycker (över 22 %) eller 2 liter andra alkoholdrycker (under 22 %).
Dessa begränsningar gäller också andra områden som hör till EU men inte till EU:s skatteområde. Kontrollera vilka områden inte hör till EU:s skatteområde.
Samma mängdbegränsningar gäller när du reser till Åland och för med dig skattebelagda alkoholdrycker som du köpt i övriga Finland (t.ex. på Alko) eller i ett annat EU-land.
Obs. Om du bara reser med båt från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland, får man på båten inte sälja mer än två liter öl skattefritt till dig.
Jag anländer från ett land utanför EU
Du kan medföra alkoholdrycker skattefritt från ett land utanför EU, när du för dem för ditt eget bruk.
Du kan skattefritt föra in högst följande mängder från ett land utanför EU:
- 16 liter öl (över 0,5 %) OCH
- 4 liter icke-mousserande viner (röd-, vit- och rosévin).
Därtill kan du föra in
- 1 liter starka alkoholdrycker (över 22 % och högst 80 %) ELLER
- 2 liter andra alkoholdrycker (högst 22 %)
- mousserande vin, long drink, cider, likör
- vermut, bitter, sherry.
Mängderna påverkas inte av med vilket färdmedel du anländer till Finland
Du kan kombinera starka alkoholdrycker och andra under 22-procentiga alkoholdrycker, förutsatt att den tillåtna totalmängden inte överskrids. Du får till exempel skattefritt föra in 0,5 liter starka alkoholdrycker (hälften av den tillåtna importmängden) och 1 liter mousserande vin (hälften av den tillåtna importmängden).
Kombineringen gäller dock inte för öl och icke-mousserande viner.
Eget bruk är
- personligt bruk
- den egna familjens bruk
- gåva.
Om du får pengar eller något som helst annat vederlag för alkoholdryckerna, är det inte fråga om eget bruk.
Vad räknas som eget bruk och hur ska det motiveras? Läs mer nertill på sidan.
Om du är bosatt i Finland och om du på något annat sätt än med flyg anländer till Finland från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES= EU-länderna + Norge, Island och Liechtenstein), får du föra in alkoholdrycker i landet endast om resan har varat längre än 24 timmar. Från en resa som varar under 24 timmar får alkoholdrycker inte medföras ens genom att betala skatterna för dem.
Om du är bosatt utanför EES och om du anländer till Finland på något annat sätt än med flyg, får du föra in alkoholdrycker i landet endast om du ska stanna i Finland längre än 72 timmar. Om du endast reser via Finland (transitresa) gäller den här begränsningen inte.
Tidsbegränsningarna gäller inte för resande som anländer från ett EU-land eller Åland.
När du anländer till Finland från ett land utanför EU kan du skatte- och tullfritt medföra varor
- till ett värde av 430 euro, när du anländer flyg- eller sjövägen
- till ett värde av 300 euro, när du anländer på annat sätt.
Notera att alkoholprodukter inte räknas in i denna värdegräns.
Läs mera om den skattefria värdegränsen för varor som resande för in.
Från Ryssland får man tills vidare inte föra in
- starka alkoholdrycker (över 22 %), såsom whisky, rom, gin eller vodka likör
- svaga alkoholdrycker till vilka alkohol har tillsatts i samband med tillverkningen, såsom vissa long drink- och
- hard seltzer -drycker.
Förbudet gäller också alkoholdrycker som köpts i tax free-butiker.
Du får dock föra in andra svaga alkoholdrycker, såsom öl samt vin och cider som framställts genom jäsning. Sådana här drycker får du föra in i en begränsad mängd endast för eget bruk eller som gåva.
Produkter som du har skaffat till ett skattebelagt pris för ditt eget bruk och som du själv transporterar till Finland anses vara produkter avsedda för eget bruk.
Med eget bruk avses personligt bruk, familjens bruk eller gåvor.
Om du för in alkohol för försäljning eller för annat kommersiellt bruk, är den alltid skattepliktig. Om du får något som helst vederlag för de alkoholdrycker som du fört in, är det fråga om kommersiellt bruk.
Till exempel:
- brudens kusin som bjudits till bröllopet kan inte föra in alkohol till sin kusins bröllop,
- talkogänget får inte bjudas på införd alkohol som belöning
- man kan inte hämta alkohol åt sitt kompisgäng.
I regel räknas alla som bor på samma adress och i samma hushåll som familjemedlemmar.
Men om släktingar i rakt uppstigande eller nedstigande led (föräldrar, barn, mor- och farföräldrar) för in alkohol åt varandra till släktfester (t.ex. bröllop, födelsedagsfester eller andra stora bemärkelsedagar) utan ersättning, dvs. som en gåva, anses också denna alkoholinförsel vara införsel för eget bruk, även om släktingarna inte bor på samma adress och hör till samma hushåll.
I lagen används uttrycket ”göra sannolikt”. I Tullens anvisningar används uttrycken ”redogöra för” och ”utreda”.
När en resande kommer till Finland med sina alkoholdrycker behöver hen inte göra någonting, om Tullen inte uttryckligen frågar någonting.
Om tulltjänstemannen däremot frågar i vilket sammanhang resanden kommer att använda de alkoholdrycker som överstiger referensnivåerna, räcker det med en muntlig förklaring eller redogörelse i samband med införseln. Tulltjänstemannen kan ställa närmare frågor på basis av resandens förklaring eller redogörelse. De införda varornas art och mängd kan kontrolleras och resandens person- och kontaktuppgifter kan antecknas.
Någon skriftlig dokumentation behöver inte visas upp eller upprättas men det finns förstås inget hinder för att man gör så. I de flesta fall räcker det med att man talar med tulltjänstemannen och att de införda varornas mängd konstateras.
I vissa fall kan Tullen i efterhand göra en begäran om tilläggsutredning som ska besvaras skriftligen enligt anvisningarna om begäran om tilläggsutredning.
För att alkohol som förs in av en resande ska kunna betraktas som en icke-kommersiell, skattefri gåva som förs in för eget bruk, ska den uppfylla vissa kriterier för gåvor.
Gåvan måste vara helt vederlagsfri och sporadisk. Om den som för in alkoholen får något som helst direkt eller indirekt vederlag eller ersättning för den, är det inte längre fråga om en gåva, utan då handlar det om kommersiell överlåtelse av alkohol.
Begreppet gåva omfattar även en viss grad av oförutsebarhet, vilket betyder att överlåtelse av alkohol som sker regelbundet inte kan anses som en gåva även om det sker utan vederlag. Gåvan får inte heller vara särskilt utvald av mottagaren och den får inte skänkas i representations- eller reklamsyfte. Gåvan får endast skänkas till en privatperson.
Gåvan behöver inte vara förknippad med en bemärkelsedag, utan skänkandet av gåvan kan på annat sätt basera sig på ett personligt förhållande mellan givaren och mottagaren.
Med gåva avses dock inte exakt detsamma som med vederlagsfri överlåtelse. Därför uppfylls inte kriterierna för en gåva då en resande som fört in en stor mängd alkohol överlåter allt eller en stor del av alkoholen till en obestämd grupp privatpersoner (t.ex. till arbetskamrater, föreningsmedlemmar, grannar) för att användas fritt, även om överlåtelsen sker vederlagsfritt.
När du för in alkohol från ett land utanför EU måste införseln ske sporadiskt. Resandeinförseln från EU-länder kan också anses vara kommersiell, dvs. skattepliktig, om den sker ofta.
I lagstiftningen fastställs inte närmare när införseln anses ske sporadiskt eller ofta. Ärendet avgörs från fall till fall på basis av de uppgifter och omständigheter med anknytning till fallet som vid tidpunkten för införseln är kända för den övervakande myndigheten.
I alkohollagen avses med
- alkoholhaltigt ämne ett ämne eller en produkt som innehåller mer än 1,2 volymprocent etylalkohol
- alkoholdryck ett alkoholhaltigt ämne som är avsett att drickas och som innehåller högst 80 volymprocent etylalkohol
- svag alkoholdryck en alkoholdryck som innehåller högst 22 volymprocent etylalkohol
- stark alkoholdryck en alkoholdryck som innehåller mer än 22 volymprocent etylalkohol
- sprit etylalkohol eller en sådan vattenlösning av etylalkohol som innehåller mer än 80 volymprocent etylalkohol,
- kraftigt denaturerad sprit sprit som i enlighet med artikel 27.1 a i rådets direktiv 92/83/EEG om harmonisering av strukturerna för punktskatter på alkohol och alkoholdrycker gjorts otjänlig för förtäring
- lindrigt denaturerad sprit sprit som gjorts otjänlig för förtäring enligt artikel 27.1 b i ovannämnda direktiv
- alkoholpreparat ett alkoholhaltigt ämne som inte är en alkoholdryck eller sprit och som kan vara denaturerat
Läs mer
Anvisningarna på denna sida är avsedda att hjälpa till i mera allmänna frågor. Kontrollera alltid också närmare anvisningar på Skatteförvaltningens webbplats.
Ta också del av andra anvisningar: