Hoppa till innehåll

Tullhundar

Tullhundar som stöd för bevakningen

Tullens hundverksamhet är resultatinriktad och synlig myndighetsverksamhet i passagerar- och varutrafik för att skydda samhället. Tullhundar används som hjälp för att övervaka förbud och restriktioner för varor i trafik på såväl land, i luften som till havs. Tullen har utbildat och använt hundar sedan år 1969.

Hundens luktsinne är överlägset. Medan människans luktsinne kan identifiera en kvadratmeter, kan hunden identifiera en hel fotbollsplan av olika lukter. De flesta tullhundar är utbildade att söka narkotika. Utöver narkotikahundar finns det hundar i Tullen som också har utbildats i sökning av cigaretter och snus, kontanter, vapen och sprängämnen samt animaliska livsmedel.

  • Den viktigaste uppgiften för en narkotikahund är att förhindra och avslöja narkotikabrott i passagerar- och varutrafik i samband med import, export och transiteringar.
  • Cigarett- och snushundar letar efter stora partier av cigaretter eller snus i kommersiell varuhandel.
  • Sedelhundarna bekämpar bland annat grå ekonomi genom att söka efter stora mängder sedlar bland passagerare och i varutrafik.
  • Vapen- och spränghundar har som uppgift att hitta vapen, vapendelar, ammunition och sprängämnen, samt råmaterial för dessa, i postförsändelser, bland flygpassagerares bagage och i flygfrakt.
  • Mathundar har utbildats för att leta efter livsmedel av animaliskt ursprung, med vilka afrikansk svinpest kan sprida sig i Finland.

Hundens arbetsfält kan omfatta bland annat hamnar, flygplatser, lastbilar och personbilar, småbåtar, lager, passagerarhallar, terräng samt all möjlig utrustning och platser där olika produkter smugglas eller förvaras. Om du möter en arbetande tullhund, ge den arbetsro! Man kan möta tullhundar och klappa dem vid olika evenemang och skolbesök.

Utbildning

Utbildningen av tullhundar bygger på lek. Hundens utbildning börjar med socialisering, miljöträning och bekantskap med arbetsmiljön i ungefär sju veckors ålder hos en hundförare, uppfödare eller studerande inom kennelsektorn. Valpen testas vid sex månaders ålder under en veckas testperiod. Under perioden utreds hundens karaktär och träningsbarhet. Syftet med testningen är också att rata olämpliga individer och coacha hundföraren att arbeta så att valpen vid ett års ålder är redo för faktisk utbildning.

Vid planeringen och sammanställningen av kurserna beaktar man arbetspartnerns kunnande och expertis samt de miljöer där man kommer att arbeta med hunden. Den måste kunna arbeta i en folkmassa, oväsen, starka lukter och trånga platser. Under utbildningen utför man praktiska övningar i alla möjliga arbetsmiljöer, så att hunden tränas i att arbeta även i andra miljöer än den vanliga tjänsteplatsen.

Varje år ordnas nivåkontroller för hundar som arbetar, där man lär sig nytt och repeterar gamla färdigheter, korrigerar eventuella fel och övar sökning i äkta arbetsmiljöer. Även hundarnas hälsa kontrolleras årligen i samband med nivåkontrollerna. Hunden och dennes förare utbildas ända tills hunden pensioneras.

Projekthundar

Genom verksamhet med projekthundar upprätthåller man en liten reserv av växande hundar för plötsliga sjukdomar, olyckor och andra oväntade situationer. Normalt tar det cirka 1,5 år att skaffa, föda upp och utbilda hundar som tar över efter arbetande tullhundar.

Tullen upphandlar och äger projektvalpar på sedvanligt sätt, men en läroanstalt eller uppfödare inom kennelbranschen ansvarar för uppfödningen och utbildningen av dem till ca 1 års ålder. Hundarna tillbringar sitt första år på läroanstalten eller hos uppfödaren, där uppfödningen beaktar olika utvecklingsperioder samt kommande arbetsuppgifter, utöver ett normalt liv för en valp. Vid ungefär ett års ålder överlåts hunden till Tullens hundförare, då den egentliga utbildningen för specialsök börjar.

Den finska staten beviljar tullhundverksamheten budgetfinansiering, och Tullen samlar inte in donationer för att upprätthålla sin tullhundverksamhet. Allmännyttiga föreningar kan dock stödja tullhundverksamheten med en donation till ett valfritt belopp eller privatpersoner genom att testamentera av sin egendom.

Penningdonationer till tullhundar används utan avdrag till Tullens hundverksamhet. Donationer av saker, hundmat eller hälsotjänster tar vi inte emot. Donation sker utan motprestation.

Var kan man träffa en tullhund?

Tullhundarna är ambassadörer för Tullens goda vilja och viktiga tulltjänstemän som du kan möta vid gränsövergångsställen samt till exempel i Tullens mässavdelning eller andra evenemang.

Du kan följa tullhundarnas liv både på Tullens Facebook-sida och denna webbplats.
Mer information fås från Tullens kommunikation, viestinta@tulli.fi