Hoppa till innehåll

Angivande av antidumpningstullar, utjämningstullar och skyddstullar

Utöver den varukodsspecifika allmänna tredjelandstullen (erga omnes), kan varorna som ska importeras även omfattas av andra tullar. Om skyddstull, antidumpningstull eller utjämningstull riktas mot varan som importeras påverkar dessa inte en eventuell uppbörd av allmän tredjelandstull.

Före import kan du kontrollera i Fintaric-tjänsten vilka antidumpningstullar, utjämningstullar eller skydds-tullar som gäller för varorna. Du kan också välja ett framtida importdatum, då baserar sig filtreringen på det valda datumet. Vid valet av ett framtida datum ska du emellertid beakta att importtullarna alltid uppbärs enligt skattebestämningsdagen. Tullar som träder i kraft genom förordning syns först när förordningen har publicerats. Under fliken Tullar kan du se alla tullar som riktas mot varornas ursprungsland. Beakta att va-rukodssökningen öppnas automatiskt till fliken Tullar endast om det inte finns några restriktionsuppgifter.

Att beakta före import

Om varorna som importeras omfattas till exempel av antidumpningstull och skyddstull, kan valet av för-månsbehandling inverka på tullarna som ska tas ut.

Ansökan om förmånsbehandling baserat på tullunionsavtalet eller varans ursprung, påverkar uppbörden av den allmänna tredjelandstullen. Dock påverkar ansökan om förmånsbehandling baserat på tullunionsavta-let eller ursprunget vanligtvis inte antidumpningstullen, utjämningstullen eller skyddstullen som ska tas ut för varorna som ska importeras. Du kan kontrollera hur förmånsbehandlingen du valt påverkar uppbörden av tullar till exempel med hjälp av Fintarics beräkningsfunktion. ​​​​​​

Endast en kod för förmånsbehandling kan anges i tulldeklarationen. Beakta följande när du deklarerar:

  • Till exempel en begäran om tilldelning av en tullkvot kan befria dig från skyddstullen. När du i tull-deklarationen begär att varor ska omfattas av WTO-tullkvoten ska du ange "120" som kod för för-månsbehandling. När du har ansökt om en WTO-tullkvot kan du inte i samma tulldeklaration an-söka om förmånsbehandling, till exempel på grund av ursprung, med förmånskoden ”300”.

Om varorna som ska importeras utöver skyddstullen omfattas av antidumpningstull och utjämningstull, uppbärs för varorna antidumpningstull och utjämningstull vanligtvis endast för den del som överskrider det belopp som ska uppbäras för skyddstullen.

Beloppet av skyddstull som ska uppbäras för varorna är ett fast belopp, och det riktar sig mot varans till-verkningsland. Skyddstullen riktar sig vanligtvis mot alla länder utanför EU, om tillverkningslandet inte har befriats separat från skyddstullen.

Du kan begär att varorna ska omfattas av en tullkvot med befrielse från skyddstullen, om det finns ut-rymme i tullkvoten. Kvottilldelning söks med tulldeklarationen. Läs mer om begäran om tullkvot. Om va-rorna inte ryms i den begärda tullkvoten eller om ingen begäran har gjorts, uppbärs för varorna en skydds-tull enligt varukoden.

Antidumpnings- och utjämningstullarna träder alltid i kraft genom en förordning av kommissionen. An-tidumpnings- och utjämningstullarna fastställs vanligtvis för vissa varor från vissa länder. I förordningarna gällande antidumpnings- och utjämningstullar nämns oftast företag, som omfattas av lägre tullar eller som är helt befriade från antidumpnings - eller utjämningstullar.

Beakta att varorna också kan vara föremål för en sådan tilläggstull från vilken man inte kan bli befriad ge-nom att ansöka om kvottilldelning. Till exempel för vissa varor som importeras från Förenta staterna till EU måste man betala en extra importtull, dvs. tilläggstull. Dessa amerikanska tilläggstullar påverkas av två se-parata förordningar från 2005 och 2018. Baserat på förordningen från 2005 ser Europeiska kommissionen årligen över hur stor tilläggstullen ska vara och för vilka varor den ska betalas. Under de senaste åren har nivån på tullen varit låg. Med förordningen för 2018 infördes betydande och omfattande tullar. Läs mer om tilläggstullar för Förenta staterna.

Läs mer på sidan Antidumpnings- och utjämningstullar samt skyddstullar dvs. tilläggstullar.

Beakta vid tulldeklarering

Det finns skillnader i kraven och anvisningarna i förordningarna om antidumpnings- och utjämningstull. Kom alltid ihåg att kontrollera kraven enligt förordningen innan du importerar. I förordningen anges till exempel formkraven för en giltig faktura.

Varukoderna på de produkter som nämns i den ursprungliga förordningen eller de företagsspecifika an-tidumpningstullarna kan komma att ändras efter offentliggörandet av förordningen. När du kontrollerar uppgifter i förordningen, kom ihåg att läsa den senaste uppdaterade versionen av förordningen. Om faktu-rans formkrav i fotnoten i Fintaric eller i kommissionens Taric-tjänst skiljer sig från kravet förordningen, upprätta fakturan enligt anvisningarna i förordningen. Dokumenten för antidumpnings- och utjämningstul-lar finns uppräknade under Dokument i Fintaric-tjänstens kodlista.
 
När du söker företagsspecifik antidumpningstull för varor, ange i tulldeklarationen det företagsspecifika Taric-tilläggsnumret utöver varukoden. Utifrån det angivna Taric-tilläggsnumret fastställs den rätta före-tagsspecifika antidumpningstullen för varan som importeras. Beakta att ansökan om den företagsspecifika antidumpningstullen också kan förutsätta t.ex. att du anger och uppvisar en giltig faktura.

Om det i förordningen har nämnts att ansökan om den företagsspecifika antidumpnings- och utjämnings-tullen förutsätter uppvisande av dokument enligt förordningen, kan du inte ansöka om antidumpnings- eller utjämningstull utan de dokument som krävs.

När ansökan om den företagsspecifika antidumpningstullen förutsätter angivande av en giltig faktura, ange den också i tulldeklarationen. Beakta följande när du anger fakturan:

  • Den giltiga fakturan anges oftast i tulldeklarationen med en kod för bifogat dokument som börjar med D, t.ex. D008. Ange som kodens identifierare numret på den giltiga fakturan eller någon annan identifikationsuppgift. Kontrollera t.ex. i Fintaric-tjänsten den giltiga fakturans kod för bifogat do-kument som ska anges med varukoden.
  • Genom att bifoga fakturan till tulldeklarationen snabbar du upp handläggningen av tulldeklaration-en. En giltig faktura ska i vilket fall som helst visas upp för Tullen på begäran.
  • Fakturan ska vara företagets försäkran i samma format som den är i förordningen. Formkravet är exakt. Om det till exempel i formkravet för försäkran har nämnts ”Datum och underskrift”, räcker det inte med bara datumet i fakturan, utan dessutom ska försäkran också ha ett datum för under-skriften. Försäkran enligt förordningen kan i fakturan upprättas t.ex. på finska, engelska, franska el-ler tyska.

När ansökan om den företagsspecifika antidumpningstullen förutsätter angivande av en åtagandefaktura, ange den också i tulldeklarationen. Beakta följande när du anger åtagandefakturan:

  • Åtagandefakturan anges oftast i tulldeklarationen med en kod för bifogat dokument som börjar med D, t.ex. D005. Ange som kodens identifierare åtagandefakturans nummer eller annan identifi-kationsuppgift.
  • Om en åtagandefaktura ska anges i tulldeklarationen, snabbar du upp handläggning av tulldeklarat-ionen genom att bifoga den till tulldeklarationen. Kontrollera t.ex. i Fintaric-tjänsten åtagandefaktu-rans kod för bifogat dokument som ska anges med varukoden. Åtagandefakturan ska i vilket fall som helst presenteras för Tullen på begäran.
  • För åtagandefakturan finns flera formkrav och innehållskraven har beskrivits i detalj i förordningen. Texten enligt förordningen kan i fakturan upprättas t.ex. på finska, engelska, franska eller tyska.

Denna formkravsmodell överensstämmer med förordning (EU) 2022/2068. Formkravet finns i fotnoten CD711 i Fintaric:

”Tillämpningen av den individuella tullsatsen för detta företag förutsätter att en giltig faktura visas upp för medlemsstaternas tullmyndigheter. Den giltiga fakturan ska omfatta en försäkran som är undertecknad av en tjänsteman vid företaget och som innehåller följande:

1) Namn och befattning för tjänstemannen vid den enhet som har utfärdat fakturan.

2) Följande försäkran: ’Jag intygar härmed att (volym i kg) av vissa bords- och köksartiklar av keramiskt material som sålts på export till Europeiska unionen och som omfattas av denna faktura har tillverkats av (företagets namn och adress) (Taric-tilläggsnummer) i (berört land). Jag försäkrar att uppgifterna i denna faktura är fullständiga och korrekta.’

3) Datum och namnteckning.”

Beakta att det i förordningen anges vem som ska avge en försäkran och på vems faktura försäkran ska anges. Till exempel i fotnoten CD711 i Fintaric finns en mall för försäkran, där säljaren av varan ger till im-portören en försäkran i sin egen faktura, med vilken hen samtidigt säljer varorna till en importör som är etablerad inom EU:s tullområde.

Fotnoten CD541 i Fintaric anger att Importerade produkter som deklareras enligt detta Taric-tilläggsnummer skall vara befriade från antidumpningstullar om de tillverkas, avsänds och faktureras direkt av det företag som nämns i Taric-tilläggsnummer till den första oberoende kunden i gemenskapen under förutsättning att produkterna åtföljs av en handelsfaktura.

Fakturan ska innehålla åtminstone de uppgifter som anges enligt fotnoten, när företaget säljer följande varor till EU enligt prisåtagandet:

”1) Rubrik: ’FAKTURA SOM ÅTFÖLJER VAROR SOM OMFATTAS AV ETT ÅTAGANDE’

2) Namnet på det företag som nämns i Taric-tilläggsnumret och som utfärdat fakturan.

3) Fakturanummer.

4) Dag för utfärdande av fakturan.

5) Det Taric-tilläggsnummer enligt vilket de fakturerade varorna skall tullklareras vid gemenskapens gräns.

6) En exakt beskrivning av varorna med bl.a. följande uppgifter:
- Det produktkodnummer (PCN) som använts i samband med undersökningen och åtagandet.
- En beskrivning i ord av den vara som avses med respektive produktkodnummer.
- Företagets produktkodnummer (Company Product Code number, CPC).
- Taric-nummer.
- Kvantitet (i ton).

7) Beskrivning av försäljningsvillkoren med bl.a. följande uppgifter:
- Pris per ton.
- Betalningsvillkor.
- Leveransvillkor.
- Sammanlagda rabatter och avdrag.

8) Namnet på det företag som agerar som importör i unionen och till vilket företaget direkt utfärdar den faktura som åtföljer de varor som omfattas av ett åtagande.

9) Namnet på den tjänsteman vid företaget som har utfärdat fakturan och följande undertecknade försäk-ran: ’Jag intygar härmed att försäljningen för direkt export till Europeiska unionen av de varor som avses i denna faktura omfattas av och sker enligt villkoren i det åtagande som gjorts av [FÖRETAGETS NAMN] och som godtagits av Europeiska kommissionen genom genomförandebeslut (EU) 2015/87. Jag intygar att uppgifterna i denna faktura är fullständiga och korrekta.’”

Antidumpningstull på bords- och köksartiklar av keramiskt material med ursprung i Kina har fastställts för varor i kommissionens genomförandeförordning EU 2019/2131. Förordningarna om antidumpningstull förtydligar de KN-koder som antidumpningstullen avser: ex 6911 10 00, ex 6912 00 21, ex 6912 00 23, ex 6912 00 25 och ex 6912 00 29.

Till exempel i nuläget riktas antidumpningstullarna mot varor under följande Taric-koder: 6911 10 00 90, 6912 00 21 11, 6912 00 21 91, 6912 00 23 10, 6912 00 25 10 och 6912 00 29 10. Förordningen gällande dessa produkter har ändrats på flera sätt och Tullen har publicerat kundmeddelanden gällande detta. Ef-tersom förordningarna kan ändras också i framtiden, kom ihåg att alltid söka uppgifterna i den senaste uppdaterade versionen av förordningen.

Tillämpning av en individuell antidumpningstullsats förutsätter att man i tulldeklarationen anger och pre-senterar en giltig faktura enligt förordningen. I denna förordning har man beaktat två situationer där man säljer varor, därför finns i förordningen två olika modeller på giltiga fakturor.

Med försäljningssituationer avses följande:

  • Vid direkt exportförsäljning köper importören varan av en tillverkare i Kina.
  • Vid indirekt exportförsäljning köper importören varan av en annan aktör än tillverkaren, t.ex. av en annan säljare eller förmedlare. När varan köps av en indirekt säljare, behöver säljaren inte avge en försäkran i fakturan till importören. Tillverkarens försäkran behöver bara finnas i en faktura mellan tillverkaren och säljaren.

Den giltiga fakturan anges på olika sätt beroende på om exportförsäljningen är indirekt eller direkt:

  • När det är fråga om direkt exportförsäljning, ange i tulldeklarationen med dokumentkod D008 fak-turan som har en försäkran i enlighet med bilaga 2 i förordningen (Tillverkarens försäkran för direkt exportförsäljning). Ange som dokumentets identifierare numret på den giltiga fakturan eller någon annan identifikationsuppgift.
  • När det är fråga om indirekt exportförsäljning, ange i tulldeklarationen med dokumentkod D022 en faktura enligt bilaga 3 i förordningen, dvs. en faktura av tillverkaren (Tillverkarens försäkran för in-direkt exportförsäljning) till säljaren av varan. Fakturan har en försäkran av tillverkaren enligt för-ordningen. Ange som dokumentets identifierare numret på den giltiga fakturan eller någon annan identifikationsuppgift.
    • Vid indirekt exportförsäljning är tillverkaren av varan annan än säljaren av varan, men en försäkran enligt förordningen kan bara ges av tillverkaren av varan på dennes egen faktura. Därför måste importören eller en annan aktör kunna presentera en fakturakedja från till-verkaren till importören vid indirekt exportförsäljning.
    • I deklarationen ska man också inge fakturan mellan säljaren och importören. Denna faktura behöver ingen försäkran som säljaren har gett enligt förordningen.

Du kan också kontrollera en giltig fakturamall i fotnoten till varukoden som vid direkt exportförsäljning överensstämmer med fotnot CD447 och vid indirekt exportförsäljning med fotnot CD449.

Om kunden inte kan uppvisa tillverkarens faktura som har en försäkran enligt förordningen

Om Taric-numret och en försäkran enligt förordningen har angetts i tulldeklarationen, men kunden inte kan visa upp de dokument som krävs, avbryts handläggningen av tulldeklarationen tills kunden har visat upp dokumenten som behövs.

Om du inte själv kan visa upp en faktura eller en försäkran enligt förordningen i samband med förtullning-en, kan du också använda en förmedlare att lämna in den ursprungliga fakturan eller försäkran enligt för-ordningen till Tullen. Förmedlaren kan t.ex. vara en speditionsfirma, som lämnar in dokumenten med en fritt formulerad kontakt eller genom att skicka de ursprungliga dokumenten per post till adressen Tullen, Elektroniska servicecentralen, Stödet för tullklarering, PB 512, 00101 Helsingfors. När den ursprungliga fakturan eller försäkran skickas per post, ska dessutom tulldeklarationens MRN-nummer anges samt mot-tagarens adress dit Tullen kan returnera dokumenten för arkivering.