Hoppa till innehåll

Förtulla ditt paket

Har du fått en ankomstavi om ett paket som ska förtullas? Bekanta dig med anvisningarna och förtulla ditt paket i Importförtullningstjänsten för privatpersoner.

Så här framskrider förtullningen

Börja förtullningen när du får en ankomstavi för ditt paket från Posten eller någon annan transportfirma. Du måste själv veta vilken vara som finns i paketet samt vad dess värde är.

Ditt paket förvaras i Postens eller en annan transportfirmas lager.

För att kunna logga in i Importförtullningstjänsten för privatpersoner behöver du finska nätbankskoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Betala förtullningen i Importförtullningstjänsten för privatpersoner genast i samband med förtullningen eller senare. Om du betalar tullräkningen senare, ska du notera att ditt paket kan ha skickats tillbaka till avsändaren före förfallodagen för din tullräkning.

Vad kan man inte förtulla i Importförtullningstjänsten för privatpersoner?

I Importförtullningstjänsten för privatpersoner kan du inte förtulla bl.a. följande:

Förtulla investeringsguld, momsfria sedlar och flygplansdelar med en blankett.

Inloggning för utländska personer

Man kan inte identifiera sig i Importförtullningstjänsten för privatpersoner med identifieringstjänsten för utländska medborgare Finnish Authenticator. Läs anvisningar om hur utländska personer kan förtulla paket.

Notera att du också måste betala Postens behandlingsavgift, om ditt paket transporteras av Posten och om du betalade importskatter i samband med förtullningen. Betala Postens behandlingsavgift på Postens webbplats.

Om ditt paket transporteras av någon annan transportfirma än Posten, ska du kontrollera i ankomstavin för ditt paket om transportfirman behöver få beslutet om frigörande av dig. Om du förtullade paketet i Importförtullningstjänsten för privatpersoner, hittar du beslutet om frigörande på sidan Mina förtullningar.

Du kan kontrollera i Postens försändelseuppföljning eller i en annan transportfirmas försändelseuppföljningstjänst var ditt paket befinner sig.