Importrestriktioner
När du importerar varor till Finland, måste de i förväg ta reda på om import av varorna omfattas av restriktioner, kräver tillstånd eller registrering eller är helt förbjudet. En importrestriktion eller ett importförbud kan grunda sig på EU-omfattande rättsakter eller på nationella författningar.
Restriktioner tillämpas vid import av t.ex. vapen, växter, livsmedel, avfall och läkemedel.
I Finland är Tullen den myndighet som övervakar importrestriktioner.
Gör så här
Kontrollera först varukoden för din importvara i Fintaric-varukodstjänsten. Du ser samtidigt de nationella och EU-omfattande restriktioner som är tillämpliga på varans varukod.
Du kan i Tullens restriktionshandbok ta del av anvisningar gällande importrestriktioner för de varor i fråga om vilka Tullen är den övervakande myndigheten. Du kan också fråga om råd hos Tullens allmänna rådgivning.
Import av vissa varor kan kräva importtillstånd eller registrering. Skaffa tillståndet eller registreringen och mera information hos den myndighet som administrerar ärendet. Exempel:
- Vapen (Polisstyrelsen)
- Avfall: Internationell transport av avfall (Finlands miljöcentral SYKE)
- Läkemedel (Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea)
- Växter och växtprodukter. Registrering i Livsmedelsverkets växtskyddsregister.
- Trävaror: Import av trävaror med sundhetscertifikat (Livsmedelsverket)
- Levande växter och växtprodukter: Import av växter och växtprodukter från länder utanför EU (Livsmedelsverket)
- Utsäde(Livsmedelsverket)
- Levande djur och animaliska produkter (Livsmedelsverket)
Importrestriktionerna anges i importdeklarationen genom koder. Koderna kan vara
- villkorskoder (importvarorna är inte varor som omfattas av en restriktion fastän de klassificeras enligt en varukod som omfattas av restriktionen)
- åtgärdskoder (varan omfattas av en importrestriktion) eller
- tillståndskoder (angivande av importtillstånd).
Ange numret på importtillståndet i importtulldeklarationen med egna dokumentkoder. Därtill ska tillståndet visas upp när varorna hänförs till förfarandet, om tillståndsmyndigheten så föreskriver eller om tullmyndigheten så kräver. Vid behov förses tillståndet i enlighet med tillståndsvillkoren t.ex. med anteckningar om de mängder som importeras.
Läs mer om angivande av restriktioner i tulldeklarationen
Import av livsmedel och konsumtionsvaror
Kontrollera anvisningarna för import av livsmedel och konsumtionsvaror.
Produkter som omfattas av EU:s effektiverade kontroll
En del produkter omfattas av EU:s effektiverade kontroll. Till exempel så kan man importera färska grönsaker, frukter och bär samt levande djur och animaliska livsmedel bara via godkända gränskontrollstationer (BCP). För produkterna ska man också göra en anmälan i Traces-systemet. Läs mer om import av produkter som omfattas av effektiverad kontroll
Varor som omfattas av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (CBAM-varor)
Import av CBAM-varor ska rapporteras och från och början av år 2026 ska importörerna ha tillstånd att agera som godkänd CBAM-deklarant. Exempel på CBAM-varor är vissa järn- och stålprodukter, gödselmedel, aluminium- och cementprodukter samt väte och el. Läs mer om CBAM-varor.
Importförbud och internationella sanktioner
FN och EU har beslutat om vissa regionala importförbud och sanktioner som tills vidare gäller från fall till fall. Utrikesministeriet ansvarar för ikraftsättande, verkställande och rapportering av importförbud och sanktioner. Läs mer om importförbud och sanktioner.
Produkters överensstämmelse med kraven
Produkter som importeras till EU-marknaden ska uppfylla vissa krav för att säkerhet, hälsa, miljöskydd och konsumentskydd ska kunna säkerställas. Det primära ansvaret ligger hos tillverkaren, importören och säljaren. Tullen har rätt att avbryta produktens övergång till fri omsättning, om brister upptäcks. Läs mer om produkters överensstämmelse med kraven.
Produktförfalskningar
Tullen övervakar att det bland de varor som importeras, exporteras och transiteras inte finns produktförfalskningar eller andra produkter som kränker immateriella rättigheter (IPR). Tullen övervakar i huvudsak sådana produkter för vilka rättighetshavaren har inlämnat en förordningsenlig elektronisk ansökan om ingripande (eAFA) till Tullen. Läs mer om produktförfalskningar och immateriella rättigheter.