Färska grönsaker, bär och frukter
På växter och växtprodukter som förs in till Finland från EU-området eller områden utanför EU har importkrav och restriktioner fastställts i fråga om sundhetskontroller av växter, uppfyllande av handelsnormer och produktsäkerhet.
För att hindra farliga växtskadegörare från att komma in till Finland och övriga EU-området samt för att säkerställa produkternas kvalitet och säkerhet så utför man
- växtsundhetskontroller
- kontroller av överensstämmelse med handelsnormerna
- provtagning inom ramen för produktsäkerhetstillsynen.
- Tullen ansvarar för sundhetskontrollerna av färska frukter, grönsaker och bär när de importeras från länder utanför EU.
- Livsmedelsverket ansvarar för organiseringen av övervakningen av andra växter och växtprodukter. Läs mer om detta på Livsmedelsverkets webbsida Import av växter och växtprodukter från länder utanför EU.
- Under växtsundhetskontrollerna letar man efter tecken på farliga skadegörare eller växtsjukdomar som skadar vegetabilieproduktionen. Vid import ska alla produkter som omfattas av övervakningen av växters sundhet åtföljas av ett ikraftvarande sundhetscertifikat som beviljats av ursprungslandet.
Tullen ansvarar för övervakningen av att färska frukter, grönsaker och bär uppfyller handelsnormerna när de förs in till Finland för kommersiellt bruk från länder utanför EU eller från andra EU-länder.
Tullen kontrollerar produkternas överensstämmelse med handelsnormerna i samband med import och export.
Särskilda krav har fastställts för följande tio frukter och grönsaker:
- äpplen
- citrusfrukter (citroner, mandariner, satsumor, klementiner, apelsiner)
- kiwifrukter
- sallat (frisésallat och escarolesallat; med undantag av kruksallat)
- persikor och nektariner
- päron
- jordgubbar
- paprikor
- vindruvor
- tomater.
De produktspecifika handelsnormerna förutsätter att dessa produkter klassificeras enligt klass Extra, klass I eller klass II. Deras förpackningar och följedokument ska också ha de märkningar som krävs. Produkterna ska också uppfylla den allmänna handelsnormen (minimikraven).
Övriga färska frukter och grönsaker som är avsedda för konsumenter ska uppfylla den allmänna handelsnormen. Dessa frukter och grönsaker behöver inte vara klassificerade, men de ska uppfylla minimikraven. För spårbarhet ska dessutom förpackarens eller avsändarens namn och adress samt produkternas ursprungsland anges på förpackningarna. Produkter som följer den allmänna handelsnormen ska vara i gott skick, dvs.
- hela
- friska (till exempel inte angripna av röta, svårt stötta eller illa skadade)
- rena
- färska till utseendet
- praktiskt taget fria från skadedjur
- fruktköttet praktiskt taget fritt från skador orsakade av skadedjur
- fria från onormal yttre fuktighet
- fria från främmande lukt och/eller smak
- tillräckligt utvecklade/mogna men inte för långt utvecklade/övermogna
Vid inremarknadsimport granskas såväl produkter för vilka det finns produktspecifika normer som produkter som lyder under den allmänna handelsnormen. Om ett varuparti inte uppfyller kraven ges ett beslut om avslag av partiet och det får inte marknadsföras eller importeras som sådant. Att släppa ut partiet på marknaden kan kräva förbättrande åtgärder och därefter Tullens godkännande. Om partiet inte kan iordningsställas eller justeras så att det överensstämmer med bestämmelserna, förstörs det under Tullens övervakning.
Läs mer om handelsnormer för frukter och grönsaker: Färska frukter och grönsaker (Livsmedelsverket).
Tullen tar prover av vissa produkter för produktsäkerhetsundersökningar. Läs mer om provtagning på sidan Import av livsmedel och konsumtionsvaror.
I Fintaric-varukodstjänsten kan du i restriktionerna gällande varukoden kontrollera om produkten kräver ett sundhetscertifikat (dokumentkod ”5RKE – Sundhetscertifikat”).
Notera att det trots restriktionerna för varukoden inte krävs något sundhetscertifikat för t.ex. torkade, frysta, konserverade eller på något annat sätt processade vegetabiliska livsmedel.
Obs.: För bananer, dadlar, durian, ananas och kokos behöver du inte ett sundhetscertifikat och en CHED-PP-hälsoinförselhandling.
Läs mer om växtsundhetskraven på Livsmedelsverkets webbsida ”Import av växter och växtprodukter".
Om produkten kräver ett sundhetscertifikat, ska en CHED-PP-hälsoinförselhandling upprättas i Traces-systemet. Läs mer på Livsmedelsverkets webbsida "Traces vid import av växter, trävaror, träemballage och begagnade maskiner".
Obs.: För bananer, dadlar, durian, ananas och kokos behöver du inte ett sundhetscertifikat och en CHED-PP-hälsoinförselhandling.
Kontrollera om produkten omfattas av effektiverad importkontroll. Då ska en CHED-D-hälsoinförselhandling upprättas för produkten i Traces-systemet.
Om det är fråga om en ekologisk produkt, ska du också inge ett COI-kontrollintyg till Traces-systemet. Läs mer på sidan Ekologiska produkter.
Den gällande lagstiftningen om effektiverad importkontroll av produkter finns i EUR-Lex.
Utgående från förhandsanmälan gör Tullen en dokumentkontroll och riskbedömning av försändelsen. Läs mer om förhandsanmälan.
Tullen utför växtsundhetskontrollen och kontrollen av överensstämmelse med handelsnormerna vid ett och samma lagerbesök.
Läs mer om växtsundhetskontroller och kontroller av överensstämmelse med handelsnormerna.
Tullen kan ta prover av vissa produkter för produktsäkerhetsundersökningar. Läs mer om provtagning på sidan Import av livsmedel och konsumtionsvaror.
- Ta reda på vad produktens varukod är t.ex. i Fintaric-tjänsten.
- Ta reda på om produkten omfattas av kraven gällande växtsundhet. Kontrollera i Fintaric-tjänsten villkoren gällande varukoden och ursprungslandet. I restriktionerna för varukoden finns ett krav på dokumentkod ”5RKE – Sundhetscertifikat för växter”, dvs. ett sundhetscertifikat och ett hälsodokument för införsel (CHED-PP) krävs för produkten. Sundhetscertifikatet krävs alltid, för det tillämpas inga undantag inom övervakning av växters sundhet.
- Ta reda på om produkten utöver övervakningen av växters sundhet också omfattas av EU:s effektiverade importkontroll. Kontrollera i Fintaric-tjänsten villkoren gällande varukoden och ursprungslandet. I restriktionerna för varukoden finns ett krav på dokumentkod ”C678 – Gemensamt hälsodokument för införsel (CHED-D)”, dvs. produkten omfattas av effektiverad importkontroll och dess import kräver en CHED-D-hälsoinförselhandling. Kontrollera ännu om importen omfattas av en sådan undantagssituation som nämns i förordningen och som medför att det inte krävs någon CHED-D-hälsoinförselhandling (t.ex. liten importmängd eller varans användningsändamål tillåter import utan hälsoinförselhandling).
- Skaffa dig koder till Traces-systemet och ansök om rättigheter till CHED-PP- och CHED-D-hälsoinförselhandlingar.
- Kontrollera via vilken plats produkterna kan importeras till Finland. Kontrollera de godkända gränskontrollstationerna (BCP).
Gör så här när du importerar produkter inom EU
Tullen har rätt att ta prover och göra kontroller av överensstämmelse med handelsnormerna av färska frukter, bär och grönsaker som förs in från EU-området. Du kan bli ombedd att lämna in uppgifter om importen av produkterna till Tullen.
- Läs mer om provtagning på sidan Import av livsmedel och konsumtionsvaror.
- Läs mer om kontroller av överensstämmelse med handelsnormerna.