Vi riktar övervakning och brottsbekämpning enligt pågående förändringar i verksamhetsmiljön. Vi tar hand om samhällets övergripande säkerhet inom vårt uppgiftsområde. När vi förhindrar att ämnen som omfattas av begränsningar eller är förbjudna kommer in i landet, förebygger vi sociala och ekonomiska negativa effekter som de orsakar. Dessutom främjar vi hälsa och miljöskydd, att mänskliga rättigheter förverkligas samt jämlika konkurrensvillkor för företag. Arbetet med att trygga en störningsfri utrikeshandel bidrar också till att upprätthålla den nationella försörjningsberedskapen.
I bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet har vi ett nära samarbete med andra brottsbekämpande myndigheter. Genom att påverka brottslingars ekonomiska förutsättningar att agera, försvårar vi också möjligheterna för den organiserade brottsligheten, och vi främjar likställda konkurrensvillkor för laglig näringsverksamhet.
Övervakning av sanktioner säkerställer att Europeiska unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska åtgärder är effektiva i nationellt och internationellt samarbete samt i främjandet av fred. Detta har krävt omfattande expertis av Tullen inom såväl riskbaserad identifiering, klassificering av varor som ingripande i avvikande transporter.
Genom att övervaka förfalskade produkter skyddar vi konsumenterna, skyddar de statliga skatteinkomsterna och rättighetsinnehavarnas ekonomiska intressen samt bekämpar tvångs- och barnarbete, penningtvätt och annan kriminell finansiering.
Våra åtgärder
Statsrådet fattade beslutet att stänga östgränsen delvis 18.11.2023 och helt 30.11.2023. Skälet till stängningen var Rysslands instrumentaliserade invandring som har till syfte att påverka Finlands och EU:s säkerhet och samhälleliga stabilitet.
Till följd av den tillfälliga stängningen av gränsövergångsställena frigjordes Tullens personal för andra uppgifter. Tullen strävar i första hand efter att, utöver sina egna uppgifter, svara på Gränsbevakningsväsendets begäran om handräckning. Tullen är en gränskontrollmyndighet och därför kunde personalen vid Tullen användas bland annat för gränskontrolluppgifter vid flygplatserna i norr. Gränsbevakningsväsendet kunde därmed effektivt rikta sina egna resurser till andra prioriteringar, då Tullens insatser ökade den nationella säkerheten på ett betydande sätt.
Läs mer
Den ryska attacken mot Ukraina och efterföljande sanktioner mot Ryssland sysselsatte Tullen betydligt även år 2023. EU har gradvis utvidgat och skärpt sanktionerna mot Ryssland och det tolfte sanktionspaketet trädde i kraft i december 2023.
EU:s sanktioner mot Ryssland har en omfattande inverkan på de olika sektorerna i ekonomin och samhället. Tullens uppgift är att övervaka varutransporter samt i vissa avseenden trafik och personers mobilitet.
Majoriteten av Tullens övervakning av sanktionerna mot Ryssland har varit att övervaka varor som omfattas av import- och exportsanktioner, samt att förebygga kringgående av sanktioner.
Jämfört med perioden före sanktionerna har godstransporterna mellan Finland och Ryssland vid östgränsens tullkontor minskat med cirka 90 procent. I slutet av år 2023 minskade godstrafiken ytterligare när gränsövergångsställena vid den östra gränsen stängdes.
Tullens webbplats ger aktuell information om sanktioner mot Ryssland för både företags- och personkunder. Dessutom ger Tullen råd till kunder i frågor om sanktioner även i sina övriga servicekanaler.
Läs mer
Våra åtgärder: Utnyttjande av statistiska data som stöd för beslutsfattande
I juli 2023 undersökte utredningen vid Tullens enhet i Tammerfors ett grovt narkotikabrott och utförde i samband med det en husrannsakan i en privat lägenhet i Vanda. Vid husrannsakan beslagtog Tullen totalt 26 kg, dvs. cirka 52 000 tabletter ecstasy och cirka 3 kg hash. Priset på ecstasytabletter har i genomsnitt varit 20 euro per styck, så värdet på partiet ecstasy som Tullen beslagtog skulle ha varit över 1 miljon euro i gatuhandeln.
Tullens förundersökning utvidgades till att omfatta spridning och försäljning av över 110 000 narkotiska Ksalol-tabletter och över 70 gram kokain i huvudstadsregionen. Vid förundersökningen visade det sig att ett parti narkotika hade förts från Sverige via Haparanda till Torneå i början av juni. Detta parti innehöll 194 000 ecstasytabletter, 7 kilo hash och 55 200 Ksalol-tabletter vars aktiva substans är alprazolam. Värdet på smugglad narkotika uppgick i gatuhandeln till över fyra miljoner euro.
Tullen är en av de första myndigheterna vid Finlands gränser som står inför eventuella CBRNE-hot mot importen. CBRNE-hot avser missbruk av kemiska ämnen (C), biologiska patogener (B), radioaktiva ämnen (R), kärnvapen (N) och sprängämnen (E). CBRNE-hot kan ha samband med till exempelvis transport, användning, innehav och lagring av farliga ämnen.
Under de senaste åren har Tullen förbättrat CBRNE-kapaciteten i en föränderlig miljö. För mer effekt inleddes ett separat CBRNE-utvecklingsprojekt under våren 2023. Utöver utveckling av de anställdas kompetens har projektet som mål att åstadkomma närmare nationellt samarbete mellan olika sektorer när det gäller expertis om CBRNE.
I den nationella CBRNE-strategin har Tullen utsetts till en central CBRNE-aktör som utför övervakning av CBRNE-hot. Upprätthållande av produktsäkerheten omfattar förmåga att upptäcka och identifiera CBRNE-ämnen vid gränsövergångsställen och importens skärningspunkter, upptäcka säkerhetshot samt beredskap för reagerande i övervakning av CBRNE-ämnen.
Vid Tullen inleddes i slutet av året även ett projekt för att förbättra CBRNE-kapaciteten, där man skaffar verktyg för identifiering av farliga ämnen och skydd mot dessa. Finansieringen av det tvååriga projektet kommer från fonden för inre säkerhet (ISF). Med fondens stöd stärks Europeiska unionens krishanteringsförmåga och beredskap inför nya hot, till exempel inom kritisk infrastruktur. Projektet delfinansieras av EU.
När tullen övervakar nätköp från länder utanför EU, omfattar detta samtidigt även produktförfalskningar. Tullen har observerat att det har skett en stor attitydförändring bland unga mot förfalskade produkter och beställning av dem. Attityderna har blivit mer tillåtande och man bryr sig inte om ifall produkten är äkta eller inte på samma sätt som tidigare.
Produktens image kan vara viktigare än dess ursprung för unga. Samma fenomen syns starkt i hela Europa och det har blivit starkare sedan pandemin tagit slut. Ungdomar har också börjat förmedla förfalskade produkter till varandra.
Resultattavlan IP Youth från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet år 2022 stöder denna uppfattning. Enligt den bekräftar 37 procent av ungdomarna att de avsiktligt har skaffat en produktförfalskning under de 12 månaderna före rapporten. Vid mätningen år 2019 var motsvarande siffra 14 procent.
I tullen är detta fenomen uppenbart när ungdomar beställer mer på nätet än tidigare. Även om tullen övervakar inköp som beställts från länder utanför EU, har produktförfalskningar inte någon garanti och ingen övervakar deras säkerhet.