Ilmoituksen mitätöinti
Mitätöintipyynnön ei ole tarkoitus korvata korjaus- tai oikaisutoimia. Ensisijaisesti on oikaistava jo annettua vienti-ilmoitusta, jos virheellisen tiedon oikaiseminen on sallittu.
Mitätöintipyyntö tehdään Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla. Erityistilanteissa mitätöintiä voi pyytää kirjallisesti Tullin kirjaamon kautta.
Milloin mitätöinti on sallittu?
Viejän tai tämän edustajan pyynnöstä vienti-ilmoituksen mitätöinti vientimenettelyyn luovuttamisen jälkeen on sallittu, jos asiakas voi osoittaa, että vientilähetyksen tavaroita ei viedä lainkaan pois EU:n alueelta (esimerkiksi jos kauppa peruuntuu).
Jos ennakolta annettu vienti halutaan peruuttaa ennen vienti-ilmoituksen hyväksymistä vastaanotetuksi, ilmoitetaan siitä tullille kirjallisesti. Tulli lähettää tällöin asiakkaalle hylkäyssanoman ilman pdf-päätöstä viestillä ”vastaanotettu vienti-ilmoitus on peruutettu asiakkaan pyynnöstä”.
Mitätöinti on sallittu, jos vientimenettelyyn ilmoitetun tavaran pitäminen ilmoitetussa vientimenettelyssä ei ole enää tarkoituksenmukaista. Esimerkiksi mitätöintiä voi pyytää, jos vientitavaralle on ilmoitettu virheellisesti jokin erityismenettelyn tullimenettelykoodi (3151), mutta kyse onkin normaalista viennistä (1000). Tällöin on mitätöinnin lisäksi tehtävä tavarasta uusi vienti-ilmoitus (menettelykoodi 1000).
Mikäli tulli on jo päättänyt tarkastaa vientiin ilmoitetun tavaran, mitätöintipyyntöä ei hyväksytä, ennen kuin tavaran tarkastus on suoritettu.
Jos pyydetään mitätöintiä jälleenvienti-ilmoitukselle tullivarastosta (3171), mitätöintipyynnön tekijän on esitettävä todiste siitä, että tavarat ovat palautuneet samaan tullivarastoon, josta ne lähtivät. Todisteeksi käy tulli-ilmoitus tavaroiden asettamisesta tullivarastointimenettelyyn ja tosite tavaroiden merkitsemisestä kirjanpitoon.
Mitätöinti voidaan lisäksi tapauskohtaisen harkinnan perusteella sallia, jos vienti-ilmoituksen tiedot todetaan jälkikäteen ristiriitaisiksi tai niitä joudutaan korjaamaan useamman kerran.
Tulli voi mitätöidä vienti-ilmoituksen myös omasta aloitteestaan, ellei viejä tai tämän edustaja ole esittänyt hyväksyttävää selvitystä tavaran poistumisesta.
Mitätöintipyyntöä ei yleensä hyväksytä, jos vientitavara on jo poistunut EU:n alueelta.
On kuitenkin tilanteita, joissa vastaanottaja ja jopa määrämaa havaitaan virheellisesti ilmoitetuiksi tavaran ollessa matkalla määränpäähänsä, ja vienti-ilmoitus on jo poistumisvahvistettu. Nämä muutokset hoidetaan normaalisti oikaisupyynnöllä, jos muuttunut määrämaa on EU:n ulkopuolella.
Jos todellinen määrämaa onkin EU-maa, koko vienti-ilmoitus osoittautuu aiheettomaksi. Tapaus tulisi ajoissa havaittuna hoitaa normaalina ilmoituksen mitätöintinä, mutta tavaran poistumisen tultua jo tietojärjestelmässä vahvistetuksi, mitätöinti ei ole enää ongelmatonta. Näissä tapauksissa on otettava yhteyttä vientitullitoimipaikkaan (Sähköiseen palvelukeskukseen) ja pyydettävä tapauskohtaiset ohjeet.
Kirjallinen oikaisu- tai mitätöintipyyntö on tehtävä Tullin nettisivuilta löytyvällä tullilomakkeella 701s. Lomake toimitetaan tullille sähköpostitse tai postitse. Pyynnössä on kerrottava oikaistavan tai mitätöitävän vientitapahtuman MRN- tai tapahtumatunnus ja kyseisen oikaisun tai mitätöinnin perustelut.
Hakijan on esitettävä oikaisupyynnössään kaikki ne uudet tiedot, joihin oikaisu vaikuttaa. Lomakkeella on ilmoitettava vienti-ilmoituksen tila (odottaa luovutusta tai luovutettu). Pyyntöön on liitettävä tarvittavat liiteasiakirjat ja selvitykset.
Oikaisuhakemuksen käsittelyyn ei sovelleta tunnin käsittelyaikaa. Mikäli vientitavara on jo poistunut yhteisöstä, oikaisua ei pidetä kiireellisenä ja se käsitellään tullissa kiireettömänä.
Oikaisu- ja mitätöintihakemus, tullilomake 701
Tulliselvityspalvelu
Sähköisen mitätöintipyynnön voi tehdä Tulliselvityspalvelussa Linkki toiselle sivustolle. Ilmoittajan on tunnistauduttava voidakseen hakea mitätöitävän ilmoituksen esille hakukriteerien avulla.
Sanoma-asiointi
Sanoma-asioinnissa annettava mitätöintipyyntö edellyttää, että pyynnön lähettäjä on rekisteröity viennin sanoma-asiakkaaksi.
Sanoma-asioinnin mitätöintipyyntö tehdään lähettämällä mitätöintipyyntösanoma (FI514). Sanomassa on kerrottava mitätöitäväksi pyydettävän vienti-ilmoituksen MRN-viitenumero. Sanomakuvaukset on julkaistu Tullin github-sivustolla Linkki.
Tullin järjestelmästä lähtee virheettömään mitätöintipyyntöön rekisteröintisanoma (FI526,) ja sen jälkeen mitätöintisanoma (FI510) tai mitätöintipyynnön hylkäyssanoma (FI548) sekä niihin liittyvä pdf-muotoinen päätös (joko mitätöintipäätös tai mitätöintipyynnön hylkäyspäätös). Jos mitätöintipyyntö todetaan muodoltaan virheelliseksi jo vastaanottotarkastuksissa, sanoma-asiakas saa vain hylkäyssanoma (FI516). Jos Tulli aikoo tehdä mitätöintipyynnön hylkäyksen, ennen päätöstä voidaan tehdä kuulemispyyntö (FI530). Siihen on vastattava 30 päivän sisällä Vastaus kuulemispyyntöön -sanomalla (FI546).
Mitätöintipyyntösanomalla (FI514) on ilmoitettava
- MRN-viitenumero siitä vienti-ilmoituksesta, joka halutaan mitätöidä
- mitätöintipyynnön päiväys
- mitätöintipyynnön syy käyttäen jotakin seuraavista syykoodeista:
- A ‒ Tavarat asetettu toiseen tullimenettelyyn
- D ‒ Tuplailmoitus
- M ‒ Muu ilmoituksella havaittu virhe
- N ‒ Tavarat eivät saapuneet
- V ‒ Virheellisten tietojen ilmoittaminen
- Y ‒ Vienti peruuntui
- vapaamuotoinen selvitys mitätöintipyynnön syystä
- jos on tehty korvaava ilmoitus, voimaan jäävän vienti-ilmoituksen MRN-viitenumero
- muutoksen hakija eli alkuperäisen ilmoituksen ilmoittaja.
Esimerkkejä tilanteista, joissa mitätöintipyyntö hylätään
- Mitätöitäväksi pyydettyä vienti-ilmoitusta ei ole hyväksytty vastaanotetuksi Tullin vientijärjestelmään.
- Vienti-ilmoitus on mitätöintipyynnön saapumishetkellä Tullin käsittelyssä (esim. tavaran tarkastuksessa tai oikaisu kesken).
- Vienti-ilmoitus on siirretty passitusmenettelyyn eikä menettelyä ole vielä päätetty.
- Mitätöintipyynnön tekee toimija, joka ei ole mukana alkuperäisessä vienti-ilmoituksessa.
- Mitätöintipyyntö koskee valmisteveron alaista tai jälleenvientitavaraa, joka on viety pois EU:n tullialueelta.
- Mitätöitävän vienti-ilmoituksen vientimenettelyyn luovutuspäivästä (vientipäivä) on kulunut yksi vuosi.
- Kyseessä on Suomesta lähtenyt, mutta jonkin muun EU:n jäsenmaan kautta poistuvaksi ilmoitettu vienti (epäsuora vienti), ja tämän jäsenmaan vientijärjestelmä hylkää Suomen tullin lähettämän peruutussanoman.