Hyppää sisältöön

Oppisopimuskoulutus Tullissa

Oppisopimuksella tullialan ammattilaiseksi

Haluatko itsellesi ammatin, jossa teet merkityksellistä työtä? Haluatko saada opiskelujen ajalta palkkaa? Hae Tulliin oppisopimuskoulutukseen!

Meillä voit opiskella tullialan ammattilaiseksi oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksessa saat pätevyyden tiettyihin tullialan tehtäviin. Koulutuksessa taustoittavat teoriaopinnot yhdistyvät käytännön harjoitteluun oikeiden työtehtävien parissa. Tukenasi ovat ohjaajat sekä opettajat.

Oppisopimushakuja on yleensä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin, mutta hausta päätetään Tullin sen hetkisen tarpeen mukaan. Viestimme haun alkamisesta aina sosiaalisen median kanavissamme sekä julkaisemme haettavat paikat verkkosivuillamme ja valtiolle.fi-palvelussa. Hakuaikana oppisopimuspaikat löydät Avoimista työpaikoista.

Mitä oppisopimus Tullissa tarkoittaa?

Tullialan ammattitutkinto on toisen asteen näyttötutkinto, joka kestää 2–3 vuotta.  
Oppisopimuskoulutusta järjestetään Tullipalveluiden ja Tullivalvonnan osaamisaloista. Tullipalveluiden osaamisalan työtehtävissä pääset tekemään Tullin tärkeää perustehtävää eli tulliselvitystä. Tehtävät ovat vaihtelevia ja vaativat ongelmanratkaisukykyä. Tullivalvonnan osaamisalan tehtäviin sisältyy matkustaja- ja tavaraliikenteen tullivalvonta sekä kaupallisen ulkomaanliikenteen tuonnin, viennin ja kauttakuljetuksen tulliselvitys.

Oppisopimuskoulutus sisältää

  • Orientaatiojakson, jonka aikana opiskelija saa yleistiedot Tullista, tullitoiminnasta ja virkamiehenä toimimisesta. Lisäksi opiskelija tutustuu työympäristöönsä ja työtehtäviinsä sekä tarvittaviin työvälineisiin. Orientaatiojakson aikana opiskellaan sekä Pasilassa Tullikoululla että työpaikalla verkko-oppimisympäristössä. 
  • Työssäoppimisjakson, jossa tullityötä opiskellaan tutkinnon osa kerrallaan. Suurin osa koulutuksesta tapahtuu työpaikalla verkko-opiskeluna ja työssä oppimalla. Joitakin opetus- ja harjoitusjaksoja järjestetään Tullikoululla Pasilassa.

Tullialan ammattitutkinnon järjestäjä on Kouvolan ammattiopisto Oy, Eduko. Kun opiskelija on saavuttanut ammattitaitovaatimuksissa edellytetyn osaamisen, hän antaa osaamisestaan näytön. Näyttöjä arvioivat Tullin ammattitaidon arvioijat sekä oppilaitoksen edustaja. Oppisopimus päättyy, kun tutkinto on suoritettu. Tutkinnon suorittaminen antaa sinulle hyvät valmiudet työllistyä Tullin monipuolisiin tehtäviin.

Mihin Tulli sitoutuu työnantajana?

Opiskelijanamme olet tullilainen siinä missä muutkin työntekijämme ja saat samat edut kuin muutkin tullilaiset. Työnantajana Tulli sitoutuu maksamaan sinulle virkaehtosopimuksen mukaista palkkaa työssäolopäiviltä. Työssäolopäiviin kuuluu myös teoriaopintoihin käytettävä aika. Opiskelu on sinulle maksutonta.

Työnantaja nimeää myös kokeneen osaajan työpaikkaohjaajaksi, joka tukee oppimista työpaikalla. 
Oppisopimuskoulutuksen aikana ja sen päättyessä työnantaja arvioi opiskelijan ammatillista edistymistä ja huolehtii siitä, että hän voi osallistua opiskeluohjelman mukaisesti tutkintokoulutukseen.

Miksi hakea?

Opiskelijana

  • saat toisen asteen ammattitutkinnon
  • saat palkkaa määräaikaisen virkasuhteen ajalta
  • sinulla on oikeus sairausajan palkkaan sekä työterveyshuoltoon
  • sinulla on oikeus vuosilomaan oppisopimuksen aikana
  • saat hyvät valmiudet työllistyä Tullin monipuolisiin tehtäviin.