Hyppää sisältöön

Asiantuntijatyötä, jossa mennään eteenpäin

Oikeustieteiden maisteri Asko Sinervo työskentelee Tullin veronkantoyksikössä perintätehtävissä. Käytännössä yksikkö kantaa veroja, jotka maahantuonnin yhteydessä ovat jääneet maksamatta. Asiakkaina ovat sekä yksityishenkilöt että yritykset.

Aluksi Sinervo hoiti perintään ja maksukyvyttömyyteen liittyviä tehtäviä sekä valvoi verosaatavien oikeudellisia tehtäviä. Hän ehti olla myös Tullin asiointipalveluissa, jossa työskenneltiin muassa sähköisen asioinnin lainsäädännön tulkinnan ja soveltamisen sekä tietosuojan parissa. Hiljattain Sinervo siirtyi takaisin perintään, nyt esihenkilötehtäviin.

Sinervo on työskennellyt ennen Tulliin tuloa yksityisessä perintätoimistossa. Hän on huomannut, että yksityisellä ja julkisella puolella on sekä työtapoihin että vastuuseen liittyviä eroja. Tullissa työ on lainsäädännön määräämää, kun taas yksityisellä se on hieman vapaampaa.

Lakimiehen työssä on eduksi olla avoimella mielellä. Päivät eivät kulje samalla tavalla, sillä uusia ja yllättäviä tehtäviä tulee, ja työn prioriteetit muuttuvat nopeastikin. Työntekotapoja pitää muokata tilanteen mukaan. Joustavuutta ja yhteistyökykyä tarvitaan. Tulee myös kysymyksiä, joita pitää pohtia suuremmallakin kokoonpanolla.

– Arvostan Tullissa suuresti hyviä työkavereita, joita on joka puolella organisaatiossa. Auttavia käsiä ja keskusteluapua on aina tarjolla. Uudehkona tullilaisena minut on otettu porukkaan hyvin mukaan, Sinervo toteaa. 

Kannustava työyhteisö

Sinervo on osallistunut Tullin sisäisille kursseille, kuten tullialan peruskoulutuksen asiantuntijalinjalle. Kurssilla on käyty läpi, mitä esimerkiksi tapahtuu, kun tavara saapuu EU:n rajalle tai poistuu EU:sta. Hän on oppinut, millaisia menetelmiä käytetään, miten tuotteita valvotaan sekä miten niitä verotetaan.

– Tullin koulutus tekee todella laadukasta koulutustyötä. Kursseja on tarjolla tulliselvityksestä lohkoketjuteknologian perusteisiin, Sinervo kertoo.

Tullissa on paljon mahdollisuuksia työntekijöilleen. Vaikka hakeutuisikin tiettyyn tehtävään Tullissa, se ei tarkoita tiettyä tehtävää koko loppuiäksi.

– Olen jo tähän mennessä saanut olla monessa mukana. Täällä ei ole pakko juurtua yhteen rooliin, vaan huomataan oikeasti, jos työntekijä haluaa uusia haasteita. Tulli kannustaa asiantuntijoitaan kehittymään sekä tarjoaa uusia vastuita ja tehtäväalueita.