Hyppää sisältöön

Meriliikenne

Voit tarkistaa näiltä sivuilta meriliikennettä (alusliikennettä) koskevia ohjeita.

Säännöllinen alusliikenne  

Varustamo voi hakea Tullista säännöllisen alusliikenteen luvan (RSS), jos se kuljettaa tavaraa säännöllisesti ainoastaan EU:n tullialueen satamien välillä. Tavaroiden lähtö- tai määräpaikka tai välisatama ei saa olla EU:n tullialueen ulkopuolella tai EU:n tullialueen vapaa-alueella. 

Säännöllisen alusliikenteen lupa (RSS)

Voit hakea säännöllisen alusliikenteen lupaa Tullipäätökset-palvelussa (CDS). Käytä hakemuksessa toimipaikkakoodia FI904006. 

Kuljetettavat tavarat

Säännöllisessä alusliikenteessä kuljetettavat tavarat ovat unionitavaroita, ellei toisin osoiteta. Unionitavarat on vapautettu tullimuodollisuuksista määräsatamassa. Säännöllisessä alusliikenteessä muiden kuin unionitavaroiden asema on osoitettava. 

Säännöllisessä alusliikenteessä tullaamattomat tavarat on kuljetettava T1- passitusmenettelyssä.

Säännöllisessä alusliikenteessä kuljetettavan ja vientimenettelyyn asetetun tavaran vientimenettelyä ei päätetä, kun tavarat lastataan alukseen. Poikkeuksellisesti vienti päätetään, kun vedotaan yhden kuljetussopimuksen sääntöön tai käytetään sähköistä tavaraluetteloa tai kuljetusasiakirjaa passitusilmoituksena.  

Muu kuin säännöllinen alusliikenne 

Muu kuin säännöllinen alusliikenne tarkoittaa sitä, että alus liikennöi EU:n tullialueen satamien välillä reitillä, jolle ei ole myönnetty säännöllisen reittiliikenteen lupaa.

Kuljetettavat tavarat

Muussa kuin säännöllisessä alusliikenteessä kuljetettavat tavarat ovat muita kuin unionitavaroita, ellei toisin osoiteta. Tavaroihin kohdistetaan normaalit tullimuodollisuudet ja kuljetusliikkeen on annettava tavaroista saapumisen ilmoitukset tullille määräsatamassa. 

Muussa alusliikenteessä kuljetettavan unionitavaran tullioikeudellisen aseman osoittamisesta on ohjeet: Saapuvan tavaran unioniaseman osoittaminen

Kun vientimenettelyyn asetettua tavaraa lastataan muun alusliikenteen alukseen, vientimenettely päätetään tavarasta annettavien poistumisen ilmoitusten perusteella. Lue lisää: EU:sta poistuvat tavarat 

Suomen satamien välinen alusliikenne

Kun tavaroiden lastaus ja purku tapahtuu Suomen satamien välillä, saapumisen, poistumisen tai väliaikaisen varastoinnin ilmoituksia ei anneta. Jos Suomen satamien välillä kuljetetaan tullaamatonta tavaraa, täytyy niille käyttää T1-passitusmenettelyä tai Tullin hyväksymää siirtoa väliaikaisten varastojen välillä. Tullivarastosta toiseen siirrettävää tavaraa voidaan myös siirtää tullivarastointimenettelyssä.

Alusliikenteen saapumisen ja lähdön ilmoitukset 

Meriliikenteen alusten edustajien pitää ilmoittaa alusten saapumisesta ja lähdöstä viranomaisille. Ilmoitukset voi tehdä joko alusliikenteen ilmoituspalvelussa (Portnet)  tai sanomalla, jos olet sanomailmoittaja. Lue lisää Portnetistä ja palvelun käyttöön liittyvistä rekisteröinneistä

Väylämaksut

Aluksista, jotka harjoittavat Suomen aluevesillä kauppamerenkulkua, kannetaan väylämaksua.

Veroton tarjoilu 

Luvan hakeminen

Varustamot voivat Tullin luvalla tarjoilla tuotteita verottomasti silloin, kun vesialus on satamassa ja kun tarjoilu liittyy aluksen merenkulun harjoittamiseen liittyvään tilaisuuteen. Hae lupaa etukäteen vapaamuotoisella hakemuksella Tullin lupakeskuksesta. Lähetä hakemus osoitteeseen lupakeskus@tulli.fi.

Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi varustamon sidosryhmilleen pitämät edustustilaisuudet, jotka liittyvät aluksen markkinointiin. Tuotteita saa myös tarjoilla verottomasti vesialuksen matkustajille ennakoimattomassa ns. force majeure -tilanteessa, jolloin verottoman tarjoilun edellytykset eivät välttämättä muuten täyttyisi. 

Verottomista tarjoiluista on lähetettävä yhteenveto seuraavan kuun 16. päivään mennessä osoitteeseen: alustoimitukset@tulli.fi.

Verottoman tarjoilun lupaehdot, pdf 

Bunkraus eli polttoaineen tankkaus aluksesta toiseen 

Luvan hakeminen

Bunkraus eli laivan omaan käyttöön tulevan polttoainevaraston täydentäminen satamassa vaatii luvan Tullilta. Bunkraamisesta aluksesta toiseen (Ship to ship) on ilmoitettava Tullin meriliikennekeskukseen (MEKE) sähköpostitse: meke@tulli.fi.

Sähköisen palvelukeskuksen meriliikenneryhmä (MEKE) palvelee virka-aikana arkipäivisin kello 8–16.15. Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä Sähköisen palvelukeskuksen päivystäjään sähköpostitse: spake.arex@tulli.fi.

Bunkrattavasta polttoaineesta annettavat saapumisen ja poistumisen ilmoitukset

Kuljetusliike on vastuussa saapumisen yleisilmoituksen/ väliaikaisen varastoinnin ilmoituksen ja poistumisen ilmoitusten antamisesta tullille. Halutessaan kuljetusliike voi käyttää myös edustajaa ilmoituksen antamiseen.

Lue lisää: Katso ohje "Bunkraus kansainvälisessä liikenteessä olevaan alukseen" sivulta Saapumisen ilmoitukset kaavioina

Bunkraamisesta annettavat lisätiedot ilmoituksessa

Saapumisen yleisilmoituksella on merkittävä kenttään ”Purkauspaikka” sen sataman nimi, jonka edustalla bunkraus tapahtuu sekä teksti: ”purku alukseen X”, jossa X = bunkrattavan aluksen IMO-numero.

Väliaikaisen varastoinnin ilmoituksella ilmoitetaan tavaroiden sijaintipaikaksi A tullin osoittama paikka, V tullitoimipaikka koodi ja sen tullitoimipaikan tunnistenumero, jonka edustalla bunkraus tapahtuu. Ilmoita lisätietokoodi FISSL-suora siirtolastaus ja kuvaukseksi ”bunkraus ja sataman nimi, jossa bunkraus tapahtuu”. Ilmoita lisätietokoodi FIXXX-muu lisätieto ja kuvaukseksi ”purku alukseen X”, jossa X = bunkrattavan aluksen IMO-numero.

Heti kun bunkraus toisen aluksen polttoainesäilöön sataman edustalla on tapahtunut, polttoaineen vastaanottaneen aluksen tai sen edustajan, on annettava Suomen tullille poistumisen esittämisilmoitus IE547, jolla ilmoitetaan yleisilmoituksen MRN- ja tavaraeränumero. Poistumisen esittämisilmoituksen jälkeen on annettava vielä poistumisilmoitus IE590

Sähköinen kuljetusasiakirja (ETD) passituksessa

Varustamo voi käyttää sähköistä kuljetusasiakirjaa (ETD) yksinkertaistuksena tavaroiden asettamiseksi passitusmenettelyyn meriliikenteessä. Lue lisää sähköisestä kuljetusasiakirjasta sivulta Passituksen yksinkertaistukset.