Hyppää sisältöön

Yleisvakuuslupa

Yleisvakuuslupa (CGU) on yritysten eniten käyttämä lupa. Lupaa kannattaa hakea, jos yrityksellä on säännöllinen tarve asettaa vakuus tullivelasta. Yleisvakuus on vaihtoehto yksittäisvakuudelle, joka asetetaan jokaisesta tulli-ilmoituksesta erikseen. 

Tarvitset yleisvakuusluvan, jotta voit hakea Tullin lupakeskuksen myöntämän luvan seuraaviin tullimenettelyihin:

  • passitus
  • väliaikainen varastointi
  • tullivarastointi
  • sisäinen jalostus
  • ulkoinen jalostus
  • tietty käyttötarkoitus
  • väliaikainen maahantuonti
  • varastointi Tullin hyväksymässä paikassa.

Hae yleisvakuuslupaa Luvat ja päätökset -palvelussa

Vakuusluokat

Kun yritys hakee yleisvakuuslupaa, se hakee samalla itselleen vakuusluokkaa. Yleisvakuuden määrä muodostuu yrityksen vakuusluokan ja viitemäärän perusteella.

  • Tullivelan vakuusluokka koskee kaikkia toimijoita, joilla on yleisvakuuslupa ja maksunlykkäyslupa.
  • Tullivastuun vakuusluokka koskee toimijoita, joilla on erityismenettelyitä: passitusta, varastointia, sisäistä ja ulkoista jalostusta, tiettyä käyttötarkoitusta  tai väliaikaista maahantuontia. 

Yritykset jaetaan vakuusluokkiin muun muassa vakavaraisuuden ja maksukäyttäytymisen perusteella. Taloudellisten kriteerien lisäksi vakuusluokille on muitakin vaatimuksia, jotka liittyvät esimerkiksi riittäviin varoihin, kirjanpitoon tai sisäiseen seurantaan.

Yleisvakuuslupaan liittyvä tullivelan vakuusluokka koskee kaikkia toimijoita, joilla on yleisvakuuslupa ja maksunlykkäyslupa. Tullivelan vakuusluokka on AEO-valtuutetuilla talouden toimijoilla hakemuksesta AB ja muilla toimijoilla AA.

Vakuusluokassa AA vaaditaan vakuutta 

  • tullivelalle 100 % ja arvonlisäverovelalle 0 % (vain Suomessa voimassa oleva vakuus)
  • sekä tulli- että arvonlisäverovelalle 100 % (EU-laajuinen vakuus).

AEO-valtuutettu talouden toimija saa vakuudesta alennusta. Vakuutta vaaditaan tullivelalle 30 % ja arvonlisäverovelalle 0 % (vain Suomessa voimassa oleva vakuus) tai sekä tulli- että arvonlisäverovelalle 30 % (EU-laajuinen vakuus).

Lue lisää edustajana toimivien yritysten vakuuden määrästä sivulta Edustajan käyttö.

Yleisvakuuslupaan liittyvä tullivastuun vakuusluokka koskee passitusta, varastointia ja muita erityismenettelyitä. Kun niiden yleisvakuuden suuruutta määritetään, yritykset jaetaan vakavaraisuuden ja maksukäyttäytymisen perusteella vakuusluokkiin BA, BB, BC ja BD.

Lisäksi vakuusluokissa BD 0 %, BC 30 % ja BB 50 % yrityksen pitää täyttää muun muassa riittäviin varoihin, kirjanpitoon ja sisäiseen seurantaan liittyvät vaatimukset.

Vapautuksen tai alennuksen hakeminen 

Jos haet yleisvakuuslupaa erityismenettelyille tai väliaikaiselle varastoinnille ja vapautusta vakuuden antamisesta (vakuusluokka BD 0 %) tai alennusta vakuudesta (vakuusluokka BC 30 % tai BB 50 %), täytä kaupallisten ja kuljetustietojen hallintajärjestelmään liittyvä kysely. Kyselyä ei tarvitse täyttää vakuusluokassa BA 100 %.

Vakuusluokan määrittämiseen vaikuttaa kyselyn mukaisten kriteerien lisäksi myös mm. vakavaraisuus. Alla on suuntaa antava taulukko omavaraisuusasteen mahdollistamasta vakuusluokasta. Tulli vahvistaa vakuusluokan hakemuksen käsittelyn yhteydessä.

Omavaraisuusaste

Vakuusluokka

negatiivinen

BA 100

0 % - 4,9 %

BB 50

5 % - 9,9 %

BC 30

10 % -

BD 0

Kun arvioidaan yrityksen vakavaraisuutta, lähtökohtana käytetään yrityksen tilinpäätöstä. Jos yritys on konsernin emoyhtiö, arvioinnissa käytetään emoyhtiön konsernitilinpäätöstä.

Jotta yritys voi saada alennusta vakuudesta, sillä ei saa olla vakavia maksuhäiriö- tai luottotietomerkintöjä. Vakavia maksuhäiriöitä voivat olla esim. konkurssi- saneeraus- tai ulosottoasiat sekä asiakkaan tai vakuuden/viitemäärän kokoon nähden suuret tai toistuvat maksuviiveet.

Vakuusluokka

Vakuusluokan vaatimuksena oleva omavaraisuusaste

Vakuudeton viitemäärä maksimissaan taseesta *)

BA

negatiivinen

-

BB

≥ 0 %

2

BC

≥ 5 %

2

BD

≥ 10 %

2

BD

≥ 15 %

3

BD

≥ 20 %

4

BD

≥ 25 %

5

BD

≥ 30 %

6

BD

≥ 35 %

7

BD

≥ 40 %

8

BD

≥ 45 %

9

BD

≥ 50 %

10

 

*) (Kokonaisviitemäärä – vakuudet) / taseen loppusumma

Esimerkki

  • Asiakkaan kokonaisviitemäärä on 200 000 euroa (tuonnin viitemäärä 50 000 euroa ja sisäisen jalostuksen viitemäärä 150 000 euroa).
  • Taseen loppusumma on 60 000 euroa ja omavaraisuusaste 10 %.
  • Asiakkaalla ei ole maksuviiveitä tai maksuhäiriöitä.

Tullivelan osalta asiakas on vakuusluokassa AA (100 %).

Tullivastuun osalta asiakas on omavaraisuusasteen ja maksukäyttäytymisen perusteella luokassa BD (0 %). Asiakas täyttää myös vakuusluokkakohtaiset mm. kirjanpitoon ja sisäiseen seurantaan liittyvät vaatimukset.

Vakuusalennuksia saadakseen asiakkaalla on lisäksi oltava riittävät varat suhteessa viitemäärään.

Tarkistetaan riittävät varat vakuusluokassa BD (0 %):

Vakuustarve on yhteensä 50 000 euroa. Tuonnin vakuus 100 % ja sisäisen jalostuksen vakuus 0 % viitemäärästä.

(200 000–50 000 euroa) / 60 000 euroa = 2,5 eli riittävien varojen ja BD vakuusluokan vaatimukset eivät täyty.

Tarkistetaan riittävät varat vakuusluokassa BC (30 %):

Vakuustarve on yhteensä 95 000 euroa (50 000 euroa + 45 000 euroa). Tuonnin vakuus 100 % ja sisäisen jalostuksen vakuus 30 % viitemäärästä.

(200 000–95 000 euroa) / 60 000 euroa = 1,75 eli < 2.

Riittävien varojen vaatimus täyttyy, kun asiakas toimittaa vakuusluokan BC mukaisen vakuuden tullivastuulle ja vakuusluokan AA mukaisen vakuuden tullivelalle.

Menettelyjen viitemäärät

Kun tulli määrittää maahantuonnin vakuustarvetta, se ottaa huomioon yrityksen tuonnin viitemäärän eli suurimman tullivelan määrän luottoaikana. Vakuuden riittävyyden varmistamiseksi on suositeltavaa, että tuonnin vakuus/viitemäärä on vähintään yhtä suuri kuin asiakkaan suurin 7 viikon tullivelan määrä.

Maksunlykkäysluvan haltija saa noin viisi viikkoa maksuaikaa maahantuonnin tullauksen yhteydessä kannettaville tulleille ja veroille. Yritys saa viikon aikana luovutetuista tavaroista kannettavista tulleista ja veroista jaksoerittelyn. Jaksoerittelyn mukaisten tullien ja verojen maksun eräpäivä on luovutusviikkoa seuraavan neljännen viikon perjantaina.

Maahantuonnin yleisvakuudesta varataan vakuutta tullivelkaa vastaava määrä tullauksen yhteydessä, ja varaus vapautuu siinä vaiheessa, kun velka on maksettu (kohdistusviive vähintään 1-2 päivää maksuhetkestä). Maahantuonti luottonumerolla ei onnistu, jos vakuutta ei ole riittävästi vapaana uudelle vakuusvaraukselle.

Jos yritys haluaa hyödyntää noin viiden viikon maksuajan, täytyy sen yleisvakuuden kattaa avoinna olevat maksut tullien osalta luottoaikana. Tullauspäätöksiä voi myös maksaa ennen eräpäivää käyttäen tullauspäätöksen maksuviitettä. Tällöin vakuusvaraukset vapautuvat aikaisemmin ja maahantuonnille voidaan asettaa pienempi vakuus.

Vakuusvaraus velalle eri vakuusluokissa:

Luovutus vapaaseen liikkeeseen

Vakuusluokka

Tulli Alv
AEOC AB 30 % 0 %
Muut AA 100 % 0 %

 

Mikä on yritykseni tuonnin viitemäärä?

Maahantuonnin luovutus vapaaseen liikkeeseen -menettelyn viitemäärä on yrityksen suurin tullivelan määrä luottoaikana.

Yritys voi ilmoittaa suuremman viitemäärän, jos se haluaa enemmän varaa tullilaskutuksen vaihteluille.

Luovutuksessa vapaaseen liikkeeseen vaaditaan vakuutta tullivelalle 100 %.

AEO-toimija saa alennusta tullivelalle vaadittavasta vakuudesta. AEO-toimijalta vakuutta vaaditaan tullivelalle 30 %.

Lue lisää edustajana toimivien yritysten tuonnin viitemäärästä: Edustajan käyttö

Sisäisen ja ulkoisen jalostuksen, väliaikaisen maahantuonnin ja tietyn käyttötarkoituksen menettelyissä vakuus vaaditaan tullivastuulle asiakkaan vakuusluokan mukaisesti.

Väliaikaisen maahantuonnin sekä jalostuksen viitemäärä on menettelyssä samaan aikaan olevista tavaroista mahdollisesti kannettavan tullivelan sekä arvonlisävero- ja valmisteverovelan (tullivastuun ja verovastuun) maksimimäärä. Vakuus kuitenkin vaaditaan vain tullivastuulle. Vakuutta varataan tullauksen yhteydessä yleisvakuudesta asiakkaan vakuusluokan mukaan 0 % – 100 % tullivastuulle ja vakuus pysyy varattuna, kunnes vastuu on lakannut (esim. hyväksyttävä päätöstilitys annettu).

Tietyn käyttötarkoituksen menettelyn viitemäärä on menettelyssä samaan aikaan olevista tavaroista kantamatta jäävien tuontitullien maksimimäärä. Kantamatta jäävillä tuontitulleilla tarkoitetaan tavaran yleisen tullin (sekä mahdollisen polkumyyntitullin) ja tietyn käyttötarkoituksen mukaisen alennetun tullin välistä erotusta.  Vakuutta varataan tullauksen yhteydessä yleisvakuudesta asiakkaan vakuusluokan mukaan 0 % – 100 % tullivastuulle ja vakuus pysyy varattuna, kunnes vastuu on lakannut (esim. hyväksyttävä päätöstilitys annettu). Tietyn käyttötarkoituksen menettelyssä yrityksen on ilmoitettava kantamatta jäävien tuontitullien maksimimäärät tällä lomakkeella:

EU:n tullikoodeksin mukaan mahdollisesti syntyvistä tulliveloista ja muista maksuista voidaan antaa alennusta tai vapautus vakuuden antamisesta, jos yritys täyttää tietyt edellytykset. Yrityksellä ei saa olla vakavia maksuhäiriö- tai luottotietomerkintöjä (esim. konkurssi-, saneeraus- tai ulosottoasiat). Tämän lisäksi yrityksen pitää täyttää yleisvakuusluvan yleiset edellytykset sekä vakuusluokkakohtaiset erityisvaatimukset.

Vastuuvakuuden suuruutta määritettäessä yritykset jaetaan vakavaraisuuden ja maksukäyttäytymisen perusteella vakuusluokkiin. Lisäksi yrityksen pitää täyttää vakuusluokasta riippuen mm. kirjanpitoon ja sisäiseen seurantaan liittyvät vaatimukset. Vakuusluokissa BD, BC ja BB yrityksen varojen täytyy myös olla riittävät suhteessa viitemäärään.

Luvanhaltijan on seurattava viitemäärää ja oltava yhteydessä vakuustullitoimipaikkaan, jos se ei riitä.

Vakuusvaraus vastuulle eri vakuusluokissa erityiskäytön ja jalostuksen menettelyssä:

Vakuusluokka BD BC BB BA
Viitemäärä 0 % 30 % 50 % 100 %

Varastonpitäjän on ilmoitettava tullille varastossa samaan aikaan olevien tavaroiden maksimiarvo.

Varaston viitemäärä eli tulli- ja verovastuun määrä määritetään varaston maksimiarvon perusteella. Viitemäärässä käytetään oletuksena 25,5 %:n arvonlisäverovastuuta ja 4,5 %:n tullivastuuta. Jos varastossa on vain yhtä tai muutamaa tuotetta, viitemäärä voidaan määritellä todellisten vero- ja tulliprosenttien mukaan.

Viitemäärään lasketaan lisäksi myös mahdolliset valmisteverot. Valmisteveroista huomioidaan viitemäärään 30 % maksimaalisesta verojen arvosta.

Kun tullivaraston ja väliaikaisen varaston vakuutta määritetään, otetaan huomioon varaston viitemäärä vakuusluokan mukaisesti. 

Varastovakuus viitemäärästä eri vakuusluokissa:

Vakuusluokka BD BC BB BA
Tulli ja valmisteverot 0 %  30 % 50 % 100 %
Alv 0 % 0 % 10 % 50 %

Luvanhaltijan täytyy seurata varastoidun tavaran arvoa. Varastonpitäjän täytyy huolehtia siitä, että varastossa samaan aikaan varastoitujen tavaroiden arvot eivät ylitä ilmoitettua maksimiarvoa.

Ilmoita varaston tiedot lomakkeella 945 – Varastoidun tavaran arvoilmoitus

 

Esimerkki varaston viitemäärän laskemisesta

Tullivarastossa samaan aikaan olevien tavaroiden arvo maksimissaan: 100 000 e
Tullivarastossa samaan aikaan olevien tavaroiden keskimääräinen valmisteverojen määrä: 50 000 e
Tullivastuu: 4,5 % x 100 000 e = 4 500 e
Arvonlisäverovastuu: 25,5 %  x 100 000 e = 25 500
Valmisteverovastuu: 30 % x 50 000 e = 15 000 e
Valmisteveron arvonlisäverovastuu: 25,5 % x 15 000 e = 3 825 e 
Viitemäärä yhteensä: 48 825 e

Toimijan täytyy seurata ja varmistaa, että varastossa samaan aikaan olevien tavaroiden tullien ja verojen määrä ei ylitä viitemäärää. Jos viitemäärä ei riitä, toimijan pitää olla yhteydessä vakuustullitoimipaikkaan (lupakeskus@tulli.fi) ennen menettelyn aloittamista.