Hyppää sisältöön

Saavutettavuusseloste – tulli.fi-sivusto

Tulli pyrkii takaamaan verkkosivustojensa ja verkkopalvelujensa saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee tulli.fi-sivustoa. 

Vaihtoehtoiset asiointitavat

Jos et pysty käyttämään Tulli.fi-sivustoa, ota yhteyttä puhelimitse numeroon 0295 5201 tai sähköpostilla Tullin viestintään viestinta@tulli.fi. 

Jos tarvitset ohjelmistokehittäjille tarkoitettuja teknisiä kuvauksia saavutettavassa muodossa, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse yritysneuvonta.lupa-asiakkaat@tulli.fi.

Sivuston saavutettavuuden tilanne

Verkkosivusto vastaa osittain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain vaatimuksia.

Uusi tulli.fi-sivusto on julkaistu 24.4.2024. Sivusto on vielä osittain keskeneräinen, ja myös sivuston saavutettavuutta kehitetään ja korjataan edelleen.  

Alla kuvataan tunnetut saavutettavuusongelmat. Jos huomaat palvelussa ongelman, joka ei ole luettelossa, lähetä meille palautetta sähköpostilla asiakaspalautteet@tulli.fi.

Sivustolla liikkuminen: linkit ja painikkeet 

 • Sivuston linkkilaatikot saattavat olla ruudunlukijalle epäselviä, jos sivustoa käyttää puhelimella tai muuten nuolinäppäimillä. Ruudunlukija saa vaikutelman, että peräkkäin on kaksi tai kolme eri kohteeseen vievää linkkiä, vaikka oikeasti näin ei ole. Tällaisia linkkilaatikoita on etusivulla ja Yrityksille-osion sivuilla. (WCAG 1.3.1)
 • Sivustolla on joitakin linkkirykelmiä (esim. footerin alussa). Nämä saattavat olla ruudunlukijalle epäselviä, varsinkin jos sivustolla liikkuu puhelimella tai muuten nuolinäppäimillä. (WCAG 1.3.1)
 • Muutamalla henkilöasiakkaiden sivulla on käytössä infopainikkeita, joista avautuu modaalinen dialogi. Näppäimistön ja ruudunlukijan kohdistus karkaamaan dialogista muihin sisältöihin. Infopainikkeet ovat tällä hetkellä testikäytössä, ja niiden teknistä toteutusta kehitetään vielä myöhemmin. (WCAG 1.3.2)

Sivujen hierarkia ja otsikkotasot

 • Osalla sivuista on tekstejä, jotka näyttävät visuaalisesti otsikoilta mutta joissa ruudunlukija ei saa tietoa otsikkotasosta. Tällaisia otsikoita on esimerkiksi Yhteystiedot-osiossa sekä joissakin sivunavigaatioissa. (WCAG 1.3.1)

Sivuston käyttö mobiililaitteella

 • Kun sivustoa käytetään mobiililaitteella, esimerkiksi Android-puhelimen Chrome-selaimella, kaikkia tekstejä ei pysty suurentamaan vaadittuun 200 prosenttiin. Monessa näkymässä vain osa teksteistä suurentuu. (WCAG 1.4.4)
 • Osalla sivuista on vielä pieniä haasteita responsiivisuudessa, esimerkiksi kaikki tekstit eivät mahdu kunnolla linkkilaatikon sisään tai elementti menee avautuessaan toisen päälle. (WCAG 1.4.10)

Tiedostot

 • Sivustolla on PDF-tiedostoja ja muita tiedostoja, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018 ja joita lainsäädännön vaatimukset eivät koske. Myös osa näistä tiedostoista on pyritty tekemään saavutettaviksi, mutta kaikissa se ei ole ollut mahdollista. 
 • Uudempien tiedostojen saavutettavuus on pyritty varmistamaan mahdollisimman hyvin. Sivustolla on kuitenkin useita satoja tiedostoja, joten osassa uudemmistakin tiedostoista on mahdollisesti saavutettavuuspuutteita.
 • Lisäksi sivustolla on joitain tiedostoja, jotka ovat muiden viranomaisten tekemiä ja joiden saavutettavuuteen Tulli ei voi vaikuttaa.

Muuta 

Sivustolla saattaa olla myös muita saavutettavuuspuutteita, jotka johtuvat siitä, että sivusto on vielä keskeneräinen ja täydentyy koko ajan. Myös saavutettavuusselostetta tarkennetaan vielä. 

Tulli.fi-sivustoon liittyvät palvelut

Tulli.fi-sivustoon linkittyy erillissivustoja ja toimintoja, joiden saavutettavuus saattaa vaikuttaa tulli.fi-sivuston käyttöön. Näistä on laadittu erilliset saavutettavuusselosteet:

Lisäksi Tullin asiointipalveluilla on omat saavutettavuusselosteet.

Selosteen laatiminen

Tulli on arvioinut tämän palvelun saavutettavuuden seuraavasti.

 • Sivustoa on arvioitu eri vaiheissa sen kehittämisen aikana. Lisäksi on tehty laajempi arvio maaliskuussa 2024. 
 • Sivustoa on arvioinut sekä ulkoinen toimija että Tulli itse. 
 • Seloste on laadittu 19.4.2024.

Sivuston saavutettavuutta arvioidaan ja saavutettavuusselostetta tarkennetaan vielä kesän 2024 aikana. 

Palaute

Otamme mielellämme vastaan palautetta tulli.fi-sivuston saavutettavuudesta.

 • Anna saavutettavuuspalautetta Tullille sähköpostitse: asiakaspalautteet@tulli.fi.
 • Vastuu tulli.fi-sivuston sisältöjen ja liitetiedostojen saavutettavuudesta on jaettu usealle Tullin osastolle ja ryhmälle. Vastuu sivuston kokonaisuudesta ja käyttöliittymästä on Tullin viestinnällä.
 • Tavoitteemme on vastata palautteisiin viiden arkipäivän kuluessa.

Jos et ole tyytyväinen Tullilta saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, saavutettavuuden valvonnan yksikkö