Hyppää sisältöön

Näin maksat tullilaskun

Kun tulliselvität tavaran, maksa tullilasku Tulliselvityspalvelussa tai tullitoimipaikalla.

Tulliselvityspalvelussa maksaminen

Voit tulliselvittää tavaran ja maksaa tullilaskun tunnistautumalla Tulliselvityspalveluun. Huomioi, että tarvitset Tulliselvityspalvelussa asiointia varten tulliselvittäminen-valtuuden.

Voit maksaa tullilaskun seuraavilla tavoilla:

Maksunvälittäjä on Paytrail Oyj. Lue lisää maksupalvelun tarjoajasta.

Tullilaskussa näkyy Tullin kantamat maahantuontiverot, muut maksut ja pankkiyhteystiedot, kuten tili- ja viitenumero. Huomioi, että jos maksat laskun virheellisillä tai puutteellisilla maksutiedoilla, maksun kohdistuminen tullilaskulle viivästyy.

Jos et maksa tullilaskua eräpäivään mennessä, Tulli lähettää sinulle maksukehotuksen. Maksa lasku viivästyskorkoineen uuteen eräpäivään mennessä. Lue lisää maksujen viivästymisestä ja maksuvaikeuksista.

Huomioi, että jos maksoit liikaa tullimaksua, voit hakea oikaisua.

Jos yrityksesi on saanut Tullilta yleisvakuusluvan ja maksunlykkäysluvan, voit saada tullilaskut jaksoerittelyllä eli koontilaskulla. Lue lisää jaksoerittelystä.

Maksunvälityspalvelun toteuttaa ja maksupalvelun tarjoaa Paytrail Oyj. Paytrail Oyj on maksulaitos, joka toimii yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa.

Paytrail Oyj välittää maksun Tullille. Paytrail Oyj näkyy tiliotteella tai korttilaskulla maksun saajana.

Reklamaatiotapauksissa pyydämme ottamaan ensisijaisesti yhteyttä Paytrailiin. 

Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7 
Innova 2 
Lutakonaukio 7 
40100 Jyväskylä 
Puhelin: 020 718 1830 
www.paytrail.com

Jos korttimaksu ei toimi, syy voi olla jokin seuraavista:

  • Maksukortillasi ei ole käytössä verkkomaksumahdollisuutta.
  • Verkkomaksuillesi on asetettu jokin käyttörajoitus.
  • Olet syöttänyt maksukortin numeron, voimassaoloajan tai turvakoodin virheellisesti. Huomioi, että credit/debit-maksukorteilla on erilliset korttinumerot ja turvakoodit credit- ja debit-ominaisuuksille.
  • Pankkitililläsi tai luotollasi ei ole riittävästi katetta.

Ota yhteyttä ongelmatilanteissa kortin myöntäjään tai omaan pankkiisi. Tulli ei pysty selvittämään maksun epäonnistumisen syytä.

Jos maksat tullilaskun myöhemmin tilisiirtona verkkopankissa, huomioi seuraavat asiat:

  • Löydät tullilaskun Tulliselvityspalvelusta kohdasta "Asiakirjat". Huomioi, että tarvitset tulliselvityksen MRN-numeron.
  • Maksa tullilasku eräpäivään mennessä. Huomioi, että maksun välittyminen Tullille kestää 2–3 pankkipäivää, minkä jälkeen tulliselvittämäsi tavarat vapautuvat käyttöösi. Et voi maksaa tulliselvitystä enää eräpäivän jälkeen Tulliselvityspalvelussa. 
  • Jos et ole maksanut tullilaskua ajoissa, kuljetusyritys saattaa palauttaa tavaran takaisin lähettäjälle. Varmista kuljetusyritykseltä, onko se palauttanut tavaran. Jos tavaraa ei ole vielä palautettu, maksa tullilasku ja viivästyskorot, jotta saat tavaran itsellesi. Kysy viivästyskoron määrä Tullista.

Tulliverolajille peritään viivästyskorkoa. Viivästyskorko muodostuu Euroopan keskuspankin vaihtuvasta viitekorosta, johon lisätään kaksi prosenttiyksikköä. Viitekorko on se korko, jota Euroopan keskuspankki on soveltanut perusrahoitusoperaatioihinsa maksun erääntymiskuukauden ensimmäisenä päivänä. Jos tulliverolajin viivästyskoron määrä on alle 10 euroa, sitä ei peritä.

Viivekorko

Kansallisista verolajeista, kuten arvonlisäverosta ja valmisteverosta, peritään viivekorkoa tai veronlisäystä sitä koskevan lain mukaisesti (1556/1995). Huomioi, että veronlisäyksen tai viivekoron määrä on aina vähintään 3 euroa päätökseltä. 

Maksuvaikeudet 

Voit hakea lisäaikaa tullilaskun maksamiseen, jos yritykselläsi on tilapäisiä maksuvaikeuksia. Lähetä vapaamuotoinen maksunlykkäyshakemus Tullin perintään. Kerro hakemuksessasi, mihin laskuun haet maksunlykkäystä ja mikä on ehdotuksesi maksuaikataulusta.

Postin käsittelymaksu

Huomioi, että sinun pitää maksaa myös Postin käsittelymaksu, jos tavarasi kuljettaa Posti ja maksoit tulliselvityksen yhteydessä maahantuontiveroja. Maksa Postin käsittelymaksu Postin verkkosivuilla.

Luovutuspäätös

Saat luovutuspäätöksen eli tiedon siitä, että tavara on tulliselvitetty ja se voidaan luovuttaa yrityksellesi, kun olet maksanut tullilaskun ja maksu on välittynyt Tullille. Huomioi, että maksun välittyminen kestää noin 2–3 pankkipäivää, jos maksat tullilaskun tilisiirtona verkkopankissa. 

Yritys, jolla on yleisvakuuslupa ja maksunlykkäyslupa, saa luovutuspäätöksen heti tullauspäätöksen yhteydessä, vaikka tullilaskua ei olisi vielä maksettu.

Tullitoimipaikalla maksaminen

Voit maksaa tullilaskun osassa tullitoimipaikoissa. Tarkista lähimmän tullitoimipaikkasi yhteystiedot ja palvelut.

Voit maksaa tullilaskun

  • käteisellä (euro, Norjan ja Suomen välisillä rajanylityspaikoilla Norjan kruunu tai euro)
  • maksukortilla (Visa, Mastercard, American Express).

Postin käsittelymaksu

Huomioi, että sinun pitää maksaa myös Postin käsittelymaksu, jos tavarasi kuljettaa Posti ja maksoit tulliselvityksen yhteydessä maahantuontiveroja. Maksa Postin käsittelymaksu Postin verkkosivuilla.