Hyppää sisältöön

Historiaviestinnässä yhdistyvät kirjoittaminen ja museotyö

Laura Kankaansyrjä on raumalaislähtöinen mutta opiskelujen myötä Tampereelle kotiutunut historian maisterivaiheen opiskelija. Hän oli myös yksi Tullin kesäharjoittelijoista. Lauran harjoittelu sijoittui Tullin viestintään, ja työssään hän keskittyi historiaviestintään ja Tullimuseon erilaisiin tehtäviin.

- Tehtäväni ovat monipuoliset eikä yksikään päivä ole samanlainen. Parasta työssäni onkin sen monipuolisuus, kuvailee Laura.

Harjoitteluun kuuluvat tehtävät sisältävät esimerkiksi historiatiedotteiden kirjoittamista, Tullimuseon Instagram-tilin ja museotietojärjestelmän päivitystä, Tullimuseon oppaan tuuraamista sekä tulevan näyttelyn valmistelua.

- Näyttelyä varten haravoin eri tietokannoista ja muista lähteistä materiaalia aiheeseen liittyen. Päävastuullani on tekstien etsiminen, mutta otan talteen myös lähteitä, joista löytyy hyviä kuvia. Olen viettänyt aikaa Tullimuseolla ja tuuraan ajoittain museo-opasta, joten olen saanut kattavan kuvan museon perus- ja vaihtuvasta näyttelystä. Työn kautta alkaa nopeasti hahmottaa, miten laaja Tullin toimintakenttä on!

Hyvä ilmapiiri ja osaavia tekijöitä

Opiskelijan kesät ovat kuluneet tyypillisesti määräaikaisissa töissä tai harjoitteluissa. Tulliin Laura haki mielekkään kuuloisen työnkuvan ja kaverin suosituksen rohkaisemana.

– Vertailin laajasti eri vaihtoehtoja ja Tullin viestintäharjoittelupaikka kuulosti mielenkiintoiselta kokonaisuudelta, jossa saisin yhdistää historian ja museologian opintojani, hyödyntää aiempaa työkokemustani sekä oppia uutta. Opiskelukaverini oli ollut aiemmin Tullilla harjoittelussa ja kehui kokemustaan, mikä lisäsi kiinnostustani tehtävää kohtaan. Olen aiemmin työskennellyt pienemmissä yksityisissä tai kunnan museoissa, joten minua kiinnosti päästä näkemään isomman organisaation toimintaa.

Positiivinen mielikuva Tullista työnantajana on vahvistunut töiden alkamisen jälkeen. Heti ensimmäisenä päivänä alkoi perehdytys, jossa talon käytännöt ja toimintatavat tulivat tutuiksi.

- Tietysti uudessa paikassa aloittaminen on aina jännittävää, mutta minut otettiin hyvin lämpimästi vastaan. Tiimiläiset ovat ammattitaitoisia ja heihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Tullissa onkin hyvä ilmapiiri ja auttavaisia osaajia – on ollut yllättävän helppo aloittaa uudessa paikassa, Laura kehuu. 

Harjoittelusta hyvät eväät tulevaan

Laura opiskelee Tampereen yliopistossa. Opiskeluvuosiin on mahtunut paljon: historian pääaineopintojen lisäksi sivuaineet yhteiskuntatutkimuksesta, museologiasta ja kasvatustieteistä, vaihto-opintojakso Tsekissä sekä neljä työharjoittelua. Ja onpa hänellä opettajan pedagogiset opinnotkin kasassa.

Harjoittelu on tukenut opintoja ja ollut kokonaisuudessaan mielekäs kokemus. Jos opinnot jatkuisivat, voisi Laura kuvitella hakevansa Tullin viestintään seuraavanakin kesänä.

- Tullissa on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa työkuvaan oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan. Yllätyin positiivisesti kuullessani, että Tullissa on tyypillistä tehdä pitkä työura, ja työnantaja kannustaa kehittämään työntekijöiden osaamista erilaisissa tehtävissä ja koulutuksissa. Jatkaisin mielelläni täällä pidempäänkin!

Lauran on tarkoitus valmistua filosofian maisteriksi pian harjoittelun jälkeen. Opinnot mahdollistavat paljon erilaisia työnkuvia, mutta millaiset suunnitelmat ovat tämän nuoren naisen tähtäimessä?

- Opiskelijana olen tottunut siihen, että työt ovat määräaikaisia. Tämän hyvä puoli on ollut se, että olen nähnyt jo useita erilaisia organisaatioita ja saanut kuvaa siitä, millaisia työnantajia alalla on. Valmistumisen jälkeen toivon saavani pidempiaikaisen työpaikan, jossa voisin yhdistää museotyötä ja kirjoittamista. Tähän olen saanut hyvää kokemusta Tullissa, Laura pohtii.