×
Nettitullaus Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä alkaa helmikuussa 2021

Ahvenanmaan ja muun Suomen välillä kuljetettavat tavarat

Ahvenanmaa on osa EU:n tullialuetta, mutta se ei kuulu EU:n veroalueeseen. Ahvenanmaa kuuluu unionin niin sanottuihin erityisiin veroalueisiin. Veroraja erottaa Ahvenanmaan ja muut unionin erityiset veroalueet EU:n arvonlisä- ja valmisteveroalueesta, eikä erityisalueilla sovelleta EU:n arvonlisävero- ja valmisteverolainsäädäntöä. Suomen lainsäädännön mukaan Ahvenanmaalle tuotavista tavaroista kannetaan valmiste- ja arvonlisävero.

Tavarat, jotka kuljetetaan verorajan yli muualta Suomesta Ahvenanmaalle tai toisin päin, on tulliselvitettävä, vaikka kyseessä ei olisikaan kauppa. Tulliselvitys tehdään myös silloin, kun kyseessä on omien tavaroiden siirto.

Rahtitavarat sekä tavarat, jotka olet itse tuonut muualta Suomesta

Rahtivarat sekä tavarat, jotka olet itse tuonut verorajan yli, ilmoitetaan Maarianhaminan tullille laskulla. Maarianhaminan tulli kantaa lähetyksestä arvonlisäveron.

Rahtitavarat sekä tavarat, jotka olet antanut kuljetusliikkeen kuljetettavaksi

Rahtitavarat sekä verorajan yli tuotavat tavarat ilmoitetaan Maarianhaminan tullille laskulla. Maarianhaminan tulli kantaa lähetyksestä arvonlisäveron, jonka jälkeen kuljetusliike saa luovuttaa tavaran sinulle.

Muuttotavarat

Muuttaessasi muualta Suomesta Ahvenanmaalle tai toisin päin, erillistä muuttotavarailmoitusta ei tarvitse tehdä.

Mikäli muuttotavaroihin sisältyy auto, on huomioitava seuraavat seikat:

  • Jos olet omistanut auton vähintään 6 kuukautta, etkä ole asunut Ahvenanmaalla viimeisten 12 kuukauden aikana, voit tuoda auton muuttotavarana, eli arvonlisäverottomasti.
  • Voidaksesi myydä auton arvonlisäverottomasti tuotuasi sen muuttotavarana sen on oltava omistuksessasi vähintään 1 vuoden ajan tullauksen jälkeen.

Uuden ajoneuvon tuonti muualta Suomesta

Jos arvonlisävero on maksettu myyjälle, toimii myyjä asiamiehenäsi ja hänellä on velvollisuus maksaa arvonlisävero Tullille. Näissäkin tapauksissa sinun on käytävä Tullissa. Tulli tekee verotuspäätöksen, jossa myyjä on verovelvollinen, ja saat kopion päätöksestä.

Näin tullaus toimii:

  • Saapuessasi annat ilmoituksen ajoneuvosta Tullille, tarvitset mukaan kauppakirjan sekä rekisteröintitodistuksen.
  • Mikäli sinulla on arvonlisäveroton lasku, maksat arvonlisäveron Tullille.

Ohje arvonlisäveron käsittelystä kun Manner-Suomessa sijaitseva yritys myy uuden tai käytetyn ajoneuvon ahvenanmaalaiselle yksityishenkilölle (pdf)

Ajoneuvoiksi lasketaan mm. autot, moottoripyörät, mopot, traktorit ja nelipyörät.

Käytettyjen ajoneuvojen tuonti

Tarvitset seuraavat tiedot:

Näin tullaus toimii:

Saapuessasi annat ilmoituksen ajoneuvosta Tullille. Tarvitset mukaan kauppakirjan sekä rekisteröintitodistuksen.

Ajoneuvoiksi lasketaan mm. autot, moottoripyörät, mopot, traktorit ja nelipyörät.

Postilähetykset

Kun tilaat postilähetyksen muualta Suomesta, maksat arvonlisäveron Åland Postille. Voit myös käydä Tullissa tekemässä veroilmoituksen, ja arvonlisävero maksetaan tällöin suoraan Tullille käteisellä tai luottokortilla. Mukaan tarvitset laskun tai muun tavaran arvoa osoittavan asiakirjan.  Voit noutaa lähetyksesi postista, kun arvonlisävero on maksettu.

Jos myyjä on merkinnyt verorajanumeronsa pakettiin sekä hoitaa arvonlisäveronilmoituksen puolestasi, sinun ei tarvitse maksaa mitään veroraja-arvonlisäveroa.

Arvoltaan vähäiset lähetykset (korkeintaan 22 euroa)

Jos lähetyksen kokonaisarvo ilman lähetyskuluja on 22 euroa, lähetystä ei tarvitse tullata eikä tuontiveroja kanneta.  Alkoholipitoiset juomat sekä hajusteet on aina tulliselvitettävä.

Jos saat saapumisilmoituksen lähetyksestä, jota ei tarvitse tullata, pyydä paketin luovutusta esittämällä tilausvahvistus, lasku tai kuitti, josta ilmenee tavaran arvo.

Lahjalähetykset yksityishenkilöille

Ei-kaupallisia lahjalähetyksiä, joiden arvo on korkeintaan 45 euroa, ei tarvitse tullata, mutta lahjan sisällöstä ja arvosta on tehtävä selvitys Tullille niin että lähetys voidaan luovuttaa ilman tulliselvitystä.

Selvitys voidaan lähettää myös suoraan Åland Postille: spedition(at)alandpost.com 

Maksuttomat tavarat/tavaranäytteet

Maksuttomat tavarat on tulliselvitettävä, sillä myös maksuttomilla tavaroilla on nimellinen arvo. Jos sinulle tarjotaan maksuttomia tavaroita, on sinun pyydettävä yritykseltä proformalasku tai vastaava asiakirja tulliselvitystä varten.

Korjausta varten lähetettävät tavarat

Käytä lomaketta 742s lähettäessäsi esim. puhelimen Ahvenanmaalta muualle Suomeen korjattavaksi. Palauta lomake liitteineen Maarianhaminan tullille, ennen kun lähetät tavaran.

Arvonlisäveron palautus tavaroiden palautuksen yhteydessä

Jos olet maksanut palauttamistasi tavaroista arvonlisäveroa, toimi seuraavasti:

  • Täytä lomake 971s.
  • Liitä lomakkeeseen alkuperäinen tullauspäätös sekä lasku ja todistus siitä, että myyjä on vastaanottanut tavaran.
  • Palauta lomake osoitteeseen: Maarianhaminan tulli, PL 40, 22101 Maarianhamina tai sähköpostilla osoitteeseen: atp.skattegrans(at)tulli

Käytetyt tavarat

Ostaessasi yksityishenkilön omistuksessa olleen käytetyn tavaran muualta Suomesta tai toisesta EU-maasta, oletetaan tavaran sisältävän valmistusmaan valmistusvuonna voimassa ollutta arvonlisäveroa. Se verokanta kuitataan voimassa olevaa arvonlisäverokantaa vastaan (24 %).

Menettelyä ei sovelleta taide-, keräily- tai antiikkiesineisiin, joissa arvonlisävero on 10 %.

Verokantojen erotus kannetaan prosentteina ajoneuvon ostohinnasta.

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä

 

                            

Ota yhteyttä

Kysy tullineuvonnasta ma-pe 8-16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta