Muun Suomen ja Ahvenanmaan sekä EU:n ja Ahvenanmaan välillä lähetettävien tavaroiden tullaus

Ahvenanmaa on yksi EU:n valmistevero- ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisista, ns. verorajan erottamista erityisalueista. Tämän vuoksi kaikki Ahvenanmaan ja muun Suomen sekä Ahvenanmaan ja muiden EU-maiden välillä lähetettävät tavarat on tullattava eli tulliselvitettävä ja niistä on maksettava verot (arvonlisävero ja valmistevero). Kaikki lähetykset niiden arvosta riippumatta on tullattava.

Jos olet tullaamassa ostettua tavaraa, ilmoita tullauksessa tavaralle se hinta, jonka olet maksanut myyjälle. Jos hinta sisältää Suomen arvonlisäveron, voit hakea arvonlisäveron palautusta myyjältä.

Katso EU:n ulkopuolelta tilatun tavaran tullausohjeet täältä: Netistä tilaajalle 

Tullaustavat

 1. Tullaa lähetyksesi ensisijaisesti netissä Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa. Kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.  
 2. Valtuuta toinen henkilö tekemään tullauksen puolestasi tai osta tullaus palveluna esimerkiksi huolintaliikkeeltä. Lue lisää vaihtoehtoisista asiointitavoista. 
 3. Voit tullata lahjan myös Maarianhaminan tullitoimipaikassa.

Jos mikään ylläolevista vaihtoehdoista ei ole sopiva, ja haluat tullata lähetyksen itse, voit täyttää lomakkeen ja lähettää sen Tulliin. Huomaathan, että jos käytät tullauslomaketta, sen käsittely kestää tavanomaista sähköistä tullausta tai tullitoimipaikassa asiointia pidempään. Tullaus on tehtävä kuljetusyrityksen ilmoittamassa määräajassa. 

 • 1105s - Ilmoitus tavaran tullaamiseksi toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle
 • 1141s - henkilöasiakkaan ilmoitus tavaran lähettämisestä Ahvenanmaalta muualle Suomeen
 • 1142s - henkilöasiakkaan ilmoitus tavaran tullaamiseksi muualta Suomesta Ahvenanmaalle

Lomakkeet täyttöohjeineen löydät täältä: Muita tullilomakkeita.

Lue lisää vaihtoehtoisista asiointitavoista.

Palautuvat unohtuneet omat tavarat

Sinun täytyy tullata Ahvenanmaalle saapuvat tavarat. Tavarat täytyy tullata, vaikka ne olisivat omia käytettyjä tavaroitasi, jotka olet vienyt alun perin Ahvenanmaalta mukanasi. Tavaraa, joka on viety Ahvenanmaalta ja palautetaan takaisin, kutsutaan palautustavaraksi.

Esimerkki

Lomailit muualla Suomessa tai toisessa EU-maassa, ja hotelli postittaa sinulle unohtuneet matkatavarasi.

Palautustavarasta ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa. Palautustavaroina ei voi kuitenkaan tullata valmisteverotettavia tuotteita, kuten alkoholia ja tupakkaa.

Huomioi, että palautustavaroita eivät ole matkalta hankitut tavarat tai lahjat.

Miten tullaan palautustavaran Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa?

 • Valitse aloitussivulla, että haluat tullata matkalle unohtuneet tavarani.
 • Kerro sivulla ”Lähetyksen tiedot”, miksi tavarat palautetaan takaisin. Kirjoita perusteluksi esimerkiksi: ”Unohdin aurinkolasit hotelliin. Hotelli palauttaa ne minulle.”
 • Kirjoita kenttään ”Tavaran tiedot” tavaran kuvaus. Esimerkiksi aurinkolasit.
 • Täytä muut pyydetyt tiedot ja lähetä ilmoitus.

Kun lähetät tavaran Ahvenanmaalta toiselle yksityishenkilölle, sinun on tullattava se ennen kuin voit sen lähettää. Vastaanottaja vastaa ilmoituksen tekemisestä, mutta lähettäjänä toimit vastaanottajan edustajana ja teet ilmoituksen vastaanottajan puolesta.

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, merkitse rasti kohtaan ”Teen tullauksen toisen henkilön puolesta”.  Valitse aloitussivulla kohdassa ”Haluan tullata”

 • ”ostamani tavaran” tai
 • ”ostamani tavaran”, jos tullaat tavaraa, jonka olet myynyt Ahvenanmaalta muualle Suomeen. 

Tarvitset tullausta varten tilausvahvistuksen, laskun tai muun selvityksen lähetyksen arvosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 

Voit lähettää tavaran, kun olet saanut luovutuspäätöksen 

Luovutuspäätös löytyy Omat tullaukseni -osiosta 90 päivän ajan. Näytä luovutuspäätös kuljetusliikkeelle (esim. mobiililaitteesta), kun lähetät tavaran.

Luovutuspäätös näkyy palvelussa heti, kun maksat verot ja maksut palvelussa. Tulli ei lähetä sinulle erikseen luovutuspäätöstä. 


Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”ostamani tavaran”. Valitse ”Tavarat ovat käytettyjä” Tavaran tiedot -sivulla.  Ilmoita tavaran valmistusvuosi. Jos et tiedä sitä, anna arvio. 

Jos käytettyjä tavaroita on useampia ja valmistusvuosissa on eroja, ilmoita eri vuosina valmistetut tavarat erikseen.

Tarvitset tullausta varten tilausvahvistuksen, laskun tai muun selvityksen lähetyksen arvosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 

Jos tavaran valmistusvuoden arvonlisäveroprosentti poikkeaa nykyisestä arvonlisäveroprosentista  (24 %), verokantojen erotus kannetaan prosentteina tavaran ostohinnasta.
Lue lisää: Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä 

Et voi hyödyntää käytettyjen tavaroiden arvonlisäverohuojennusta, jos tullaat taide-, keräily- tai antiikkiesineitä, joissa arvonlisävero on 10 %.


 • Maksat yleensä arvonlisäveroa vain korjauskustannuksista, kun tullaat muualla Suomessa korjattua tavaraa, joka lähetetään takaisin Ahvenanmaalle.  
 • Maksat arvonlisäveroa yleensä korjauskustannuksista ja kuljetuskuluista, kun tullaat muualla EU:ssa korjattua tavaraa, joka lähetetään takaisin Ahvenanmaalle. 

Kun tullaat Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa, valitse aloitussivulla ”maksua vastaan korjatun tavaran tullaus”. Ilmoita Lähetyksen tiedot -sivulla, miten olet lähettänyt tavaran korjattavaksi.  Ilmoita Tavaran tiedot -sivulla maksamasi korjauskulut ilman arvonlisäveroa.
Tullausta varten tarvitset korjauslaskun. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 


Kun olet lähettänyt tavaran takuuvaihtoa varten  muualle Suomeen tai muualle EU:hun,  voit tullata tavaran maksutta takuuvaihdettuna tavaran. Myös silloin, kun olet lähettänyt tavaran takuukorjausta varten muualle Suomeen tai muualle EU:hun, mutta saatkin tilalle uuden vastaavan tavaran, voit tullata vaihdetun tavaran maksutta. Takuuvaihdetuista tavaroista ei yleensä tarvitse maksaa arvonlisäveroa.

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”Maksutta takuuvaihdetun tavaran tullaus”. Ilmoita Lähetyksen tiedot -sivulla, miten olet lähettänyt tavaran korjattavaksi tai vaihdettavaksi. Ilmoita Tavaran tiedot -sivulla pyydetyt tiedot. 

Tullausta varten tarvitset selvityksen takuuvaihdosta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi. 


Kun vastaanotat tavaran, jonka olet lähettänyt takuukorjattavaksi Ahvenanmaalta muualle Suomeen tai muualle EU:hun, voit tullata sen maksutta takuukorjattuna tavarana:

 • Kun tullaat muualta Suomesta Ahvenanmaalle takuukorjattua tavaraa, et yleensä maksa arvonlisäveroa ollenkaan. 
 • Kun tullaat takuukorjattua tavaraa muualta Euroopasta Ahvenanmaalle, maksat arvonlisäveroa yleensä vain kuljetuskuluista, jos olet maksanut niitä.

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”maksutta takuukorjatun tavaran tullaus”. Ilmoita Lähetyksen tiedot -sivulla, miten olet lähettänyt tavaran korjattavaksi.  Ilmoita sivulla ”Tavaran tiedot” pyydetyt tiedot tavarasta. 

Tullausta varten tarvitset selvityksen takuukorjauksesta. Tulli voi pyytää sen nähtäväksi


Kun olet saanut lähetyksen (ostoksen), joka olisi pitänyt tullata, tullaa se jälkikäteen. 
Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun aloitussivulla ”tullaamattomana kotiin saamani ostos”. Täytä pyydetyt tiedot lähetyksestä. 


Myös maksuton lähetys on tullattava, ja siitä on maksettava mahdolliset verot ja maksut. Ilmoita tavaran arvoksi hinta, joka niistä olisi pyydetty, jos kyseessä olisi kauppa. Tullausta varten tarvitset selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. Pyydä se tarvittaessa lähettäjältä. 

Valitse Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa ”ostamani tavaran”, jos olet saanut tavaranäytteitä tai lahjan yritykseltä tai ole saamassa lähetyksen muuten maksutta, esimerkiksi palkintona. 

Tulli voi pyytää sinulta selvityksen lähetyksen sisällöstä ja arvosta. 


Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa et voi tullata muuttotavaroita, eläviä eläimiä tai tuhkauurnia. Toimi näin:

Muuttotavarat

Kun muutat muualta Suomesta tai muualta EU:sta Ahvenanmaalle tai toisin päin, katso muuttotavaroita koskevat ohjeet täältä: Muutan Suomeen muualta EU:sta

Jos muuttokuormaan sisältyy ajoneuvo, sinun pitää tullata ajoneuvo. (Autovero maksetaan erikseen Verohallinnolle). Lue lisää: Ajoneuvot Ahvenenmaalla

Elävät eläimet 

Ole yhteydessä Maarianhaminan tulliin (mariehamnstull(at)tulli.fi) jos tuot eläimen itse Ahvenanmaalle tai se toimitetaan sinulle Ahvenanmaalle. 

Tuhkauurnat

Kun tuot tai viet tuhkauurnan, ole yhteydessä Maarianhaminan tulliin (mariehamnstull(at)tulli.fi), josta saat ohjeet. Katso myös:  Ruumisarkut, tuhkauurnat ja hautajaiskoristeetMiten saat tavaran tullauksen jälkeen?  

Kun olet tullannut lähetyksen ja maksanut siitä mahdolliset verot ja muut maksut, lähetys on valmis noudettavaksi tai kuljetettavaksi.    

Postilähetykset: Tulli lähettää Åland Postille ilmoituksen, kun tullaus on valmis. Åland Post toimittaa paketin vastaanottajalle, tai voit noutaa sen sovitusta noutopaikasta. 

Muut lähetykset: Jos sinun pitää esittää kuljetusyritykselle luovutuspäätös ennen tullatun tavaran toimittamista tai noutamista, saat sen palvelustamme. Löydät luovutuspäätöksen palvelusta Omat tullaukseni -osiosta 90 päivän ajan. 

Arvonlisäveron palautus tavaroiden palautuksen yhteydessä

Jos olet maksanut palauttamistasi tavaroista arvonlisäveroa, toimi seuraavasti:

 • Täytä lomake nro 971s (hakemus arvonlisäveron palauttamiseksi)  
 • Liitä lomakkeeseen alkuperäinen tullauspäätös sekä lasku ja todistus siitä, että myyjä on vastaanottanut tavaran.
 • Palauta lomake osoitteeseen: Mariehamns tull, PB 40, 22101 Mariehamn, tai sähköpostilla osoitteeseen: skattegrans(at)tulli.fi

Kysyttävää?

Kysy tullineuvonnasta ma–pe 8–16.15

Tutustu myös usein kysyttyihin kysymyksiin.

Postipakettien saapumiseen, sisältöön ja käsittelymaksuun liittyvissä kysymyksissä ota yhteys Postiin.

Tullineuvonta


Asiasanat Ahvenanmaa