Mahdollistamme oikein toimiville asiakkaillemme laillisen ulkomaankaupan sujuvuuden. Kehittämällä asiointipalveluita edistämme yritysten ja kansalaisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia asioida kanssamme. Edistämme helppokäyttöisillä digitaalisilla palveluilla veronmaksumyönteisyyttä, vähennämme asiakkaidemme liikkumisesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä sekä sujuvoitamme asiointia, kun asiakkaat pystyvät asioimaan kanssamme itsenäisesti. Teemme säännöllistä ja tiivistä yhteistyötä muun muassa eri alojen asiakasyhteistyöryhmien ja verkostojen kautta. Kerromme etupainotteisella neuvonnalla palveluistamme ja toimintamme muutoksista sekä ohjaamme toimimaan oikein. Näin säästämme aikaa ja kustannuksia sekä vältymme jälkiselvittelyiltä.
Hoidamme tulliselvitys- ja valvontatehtävät haittaamatta tarpeettomasti tavaraliikenteen sujuvuutta. Laillisen ulkomaankaupan sujuvuuden mahdollistaminen ja säännösten noudattamisen varmistaminen ovat yhä tärkeämpiä Suomen ja EU:n kilpailukyvylle. Yrityksille myönnettävien lupien avulla tarjoamme toimijoille sujuvampaa tulliasiointia. Nämä toimijat tukevat toiminnallaan omalta osaltaan toimitusketjujen turvallisuutta. Valvonnalla edistämme yritysten tasapuolista kilpailua ja tulliselvityksen oikeellisuutta sekä paljastamme veropetoksia. Kohdistamme toimenpiteemme riskitoimijoihin sekä uhkien torjumiseen. Keräämme EU:lle tilitettävät tullit sekä valtiolle tuloutettavat verot ja muut maksut oikeamääräisesti.
Laadimme viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta tehokkaasti digitaalisella ja automatisoidulla prosessilla tietopohjaisen päätöksenteon pohjaksi. Samalla varmistamme asianmukaisen ja turvallisen tietojen käsittelyn ja tiedon luotettavuuden. Olemme sitoutuneet noudattamaan kaikissa ulkomaankauppatilastoihin liittyvissä toiminnoissa kansainvälisiä eettisiä standardeja.
Vastuullisuustekomme
Euroopan unionin tullilainsäädännön uudistus ja tulliselvitysjärjestelmien kehitystyö vuosina 2018–2025 on ollut unionin alueen tulleille iso ponnistus. Tavoitteena on ollut helpottaa tulliasiointia ja tarjota kaikki tulli-ilmoituspalvelut sähköisinä. Uudistuksen myötä tulli-ilmoittamista on harmonisoitu koko unionin alueella ja Tullille annettavien ilmoitusten ja hakemusten sisältöä sekä rakennetta on yhtenäistetty.
Uuden kansallisen tulliselvitysjärjestelmän määrittelyissä ja toteutuksessa on ollut tavoitteena uudistaa järjestelmä nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi. Jo vaatimusten määrittelyvaiheessa kartoitimme laajasti Tullin käyttäjien ja asiakkaiden toiveita ja tarpeita. Kehitystyön tavoitteena on ollut mahdollistaa ilmoitusten automaattinen käsittely sekä ilmoitustietojen analysointi. Tämä nopeuttaa ilmoitusten käsittelyä ja päätösten saamista sekä mahdollistaa reaaliaikaisen reagoinnin tavarantarkastuksissa. Kun aiemmin jouduttiin ylläpitämään useita tulliselvitysjärjestelmiä, nyt järjestelmiä on vain yksi. Lisäksi tulli-asioinnin sähköiset palvelut ovat asiakkaiden käytössä joka päivä ympäri vuorokauden.
Muitakin asiointipalveluita sujuvoitettu
Tulliselvitysjärjestelmien kehityshankkeen yhteydessä Tulli on uudistanut sanoma-asioinnin palvelut eri menettelyille. Myös monet asiointipalvelut verkossa ovat uudistuneet, kuten Yritysasiakkaan tulliselvitys, Henkilöasiakkaiden tuontitullauspalvelu ja Fintaric-tullinimikepalvelu. Eri menettelyiden ilmoitusten harmonisointi ja tulli-ilmoitusten käsittely yhdessä järjestelmässä on tehnyt tulliasioinnista entistä sujuvampaa ja yksinkertaisempaa. Vuonna 2024 uudistettiin vienti-ilmoittaminen osaksi uutta Tulliselvityspalvelua. Uudistus on vaatinut myös asiakaspalvelun kehittämistä sekä neuvontaa tekevien henkilöiden laajaa perehdytystä uuteen lainsäädäntöön ja ilmoittamiseen.
Digiluvat ulkomaankaupan toimijoiden tukena
Asiakas voi hakea valtaosan Tullin toimivaltaan kuuluvista luvista ja saada lupapäätöksen sähköisesti heti sen valmistuttua. Lupien digitalisoinnin myötä lupien hakeminen, päätösten tekeminen sekä luvan elinkaarenaikaisten muutosten hallinta on muuttunut entistä asiakaslähtöisemmäksi ja paikkariippumattomammaksi. Osaa lupiin liittyvistä tiedoista luvanhaltija pystyy itse ylläpitämään Luvat ja päätökset -palvelussa. Toiminta on tehostunut, ja hyödyt näkyvät myös kansainvälisesti esimerkiksi useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa vaikuttavien lupien kautta sekä ennen kaikkea AEO-valtuuksien kautta.
AEO (Authorised Economic Operator) on maailmanlaajuinen kumppanuusohjelma tulliviranomaisten ja talouden toimijoiden välillä. Sen tavoitteena on edistää kansainvälisten toimitusketjujen turvallisuutta ja vaarattomuutta. AEO-valtuuden saanut yritys on luotettavaksi tunnistettu toimija, jonka toimintamallit esimerkiksi riskien tunnistamisessa ja sisäisessä valvonnassa täyttävät EU:n vaatimukset. Sekä Tulli että AEO-toimija seuraavat vaatimusten täyttymistä. Vastapainoksi AEO-toimijat ovat oikeutettuja EU:n alueella erilaisiin helpotuksiin, esimerkiksi vähempään määrään perinteisiä tullitarkastuksia. Lisäksi monet EU:n tärkeimmät kauppamaat tunnustavat AEO-valtuuden ja myöntävät AEO-toimijoille vastaavia etuja kuin kansallisille toimijoilleen.
Lue lisää
Tulli käyttää tulliasioiden käsittelyssä automaattista ratkaisemista. Automaattinen ratkaiseminen eli automaattinen päätöksenteko on sitä, että asiankäsittelyn päättävä ratkaisu tehdään automaattisella tietojenkäsittelyllä ilman, että ratkaisun tarkastaa ja hyväksyy ihminen.
Automaattista ratkaisemista koskevan uuden lainsäädännön myötä automaation käyttö on asiakkaalle läpinäkyvämpää ja ymmärrettävämpää. Uusi lainsäädäntö tuli voimaan 1.5.2023, ja siirtymäaika päättyi 31.10.2024.
Lain myötä asiakkaalla on saatavilla tieto siitä, miten juuri häntä koskevassa ratkaisussa on käytetty automaattista ratkaisemista. Tullin verkkosivuilla kerrotaan, kuinka automaattista ratkaisemista käytetään Tullissa. Verkkosivuilla on käyttöönottopäätökset, jotka koskevat Tullissa käytössä olevia automaattisia ratkaisumenettelyjä. Näistä käyttöönottopäätöksistä asiakas voi varmistua, että Tulli on selvittänyt automatisoitujen menettelyjen kaikki edellytykset ja että ne ovat lain mukaisia.
Dokumentaation läpinäkyvyys vahvistaa asiakkaan oikeusturvaa ja mahdollistaa jatkossakin automaattisen päätöksenteon hyödyntämisen Tullissa.
Ilman automaattista ratkaisemista ei ole laadukasta, sujuvaa ja nopeaa asiakaspalvelua
Automaation käyttäminen tulliasioiden ratkaisemisessa on välttämätöntä tulli-ilmoitusten suuren määrän vuoksi. Automaatio myös mahdollistaa osaltaan sujuvamman ja nopeamman asiakaspalvelun Tullissa. Vuonna 2024 tuonnissa ja viennissä Tullille annettiin tulli-ilmoituksia lähes 8,9 miljoonaa. Näistä 98,6 prosenttia ratkaistiin automaattista päätöksentekoa käyttäen. Tuonnissa muutospäätöksiä tehtiin 2024 yhteensä 35 837 kpl. Muutospäätöksistä osa oli viranomaisaloitteisia ja osa asiakasaloitteisia. Muutospäätöksissä 9 077 tapauksessa päätös voitiin vahvistaa automaatiolla. Päätösten lukumäärät ja automaattipäätösten osuus niistä kasvavat koko ajan.
Koska olemme turvallisuusviranomainen, tarjoamamme tiedon pitää olla ymmärrettävää ja ajankohtaista. Vuoden 2024 aikana satsasimme erityisesti asiakasohjeiden parantamiseen, tullauksesta viestimiseen sekä rajoitusviestintään.
Otimme Tullin uudet verkkosivut käyttöön keväällä 2024. Uusilla sivuilla on panostettu erityisesti siihen, että ohjeet ovat asiakkaille mahdollisimman helppoja ymmärtää. Paransimme myös viestintää matkustajarajoituksista, eli mitä matkustaja saa tuoda maahan ja mitä ei. Päivitimme kaikille tullitoimipaikoille yksinkertaiset animaatiot ja kuvitukset muistuttamaan matkustajia rajoituksista ja sitä kautta varmistamaan, että Suomi pysyy turvallisena. Lisäksi viestimme sosiaalisessa mediassa tullauksesta ja rajoituksista kampanjoiden avulla.
Verkkosivut palvelevat asiakkaita aiempaa paremmin
Verkkosivujen uudistus oli laaja projekti, jonka aikana selkeytimme satoja asiakasohjeita, paransimme ohjeiden löydettävyyttä ja uudistimme sivujen ulkoasun helppokäyttöisemmäksi. Lisäksi testasimme sivujen toimivuutta asiakkaiden kanssa jo ennen julkaisua.
Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä uudistuneeseen sivustoon. Kun vanhalla sivustolla asiakkaiden tyytyväisyys oli 7,7/10, uudella sivustolla se on 8,5/10 ja suosituimmilla sivuilla vielä tätäkin korkeampi. Seuraamme asiakkaiden tyytyväisyyttä ja jatkamme sivujen kehittämistä myös uudistuksen jälkeen.
Lue lisää
Vuoden selväsanainen -kilpailun kärkikolmikko selvillä
Selvityksiä hyvän virkakielen hyödyistä
Asiakkailta saatu palaute auttaa meitä Tullissa kehittämään tulliasiointia ja omaa toimintaamme sujuvammaksi ja myös asiakkaiden tarpeita paremmin vastaavaksi.
Keräämme aktiivisesti ja jatkuvasti palautetta asiakkailtamme. Tarjoamme erilaisia, mahdollisimman helppoja tapoja antaa palautetta tai vastata asiakaskyselyyn juuri sillä hetkellä, kun asiakkaan kokemus on tuoreessa muistissa. Käytämme myös valtion yhteisiä työkaluja, kuten Suomi.fi-laatutyökalua, jonka julkisella sivulla kaikki voivat seurata arvosanoja, joita olemme saaneet.
Annettu palaute on arvokasta
Eniten palautetta saamme asiointipalvelujen jälkeisistä asiakaskyselyistä. Määrällisesti eniten palautteita vuonna 2024 saimme henkilöasiakkailta tuontitullauksesta. Saimme paljon kiitosta palvelun helppokäyttöisyydestä, jota kuvaa myös asiakaskyselyn keskiarvo 3,9 (asteikolla 1–5). Tullauksen tavarahaku auttaa tullaajia yleisimpien tavaroiden tullinimikkeen valinnassa. Tämän vuoksi lisäämme hakuun säännöllisesti yleisimpiä asiakkaiden toivomia tavaroita. Kaikkia toivottuja tavaroita emme kuitenkaan pysty lisäämään luokittelulainsäädännön monimutkaisuuden takia.
Yleisesti eniten henkilö- ja yritysasiakkaiden palautteita kirvoittivat häiriötilanteet, olivat ne sitten Tullin järjestelmissä tai kuljetusliikkeiden vastuulla olevissa ilmoituksissa. Priorisoimme ongelmatilanteiden ratkaisemista ja niistä viestimistä, onneksi tilanteita on yhä harvemmin.
Lisäksi lähetimme suurimmille tulliselvityksen yritysasiakkaille erillisen kyselyn, jolla selvitimme heidän tyytyväisyyttään ja pyysimme kehitysehdotuksia. Asiakkaiden kommentit vahvistivat aiemmin havaittuja kehitystarpeita, joiden pohjalta paransimme passitusilmoitusten tekoa uudessa Tulliselvityspalvelussa. Samalla kysely auttoi kartoittamaan viennin ilmoittamisen haasteita seuraavaa kehityskierrosta varten.
Verkkosivujen reaktiopainikkeiden kautta saimme eniten palautetta sivustouudistuksen väliaikaisista puutteista. Sitä kautta saimme kuitenkin myös hyvää palautetta uusista sivuista sekä hyviä vinkkejä asiakaspolkujen selkeyttämiseen tilanteissa, joissa asiakas ei ollut löytänyt etsimäänsä tietoa.
Palautetiimimme välittää kaikki sanalliset palautteet palveluiden omistajille. Kolme kertaa vuodessa palvelujen omistajat raportoivat yhteisessä koosteessa, miten palvelua tai toimintaa on palautteen perusteella kehitetty. Usein palautteiden pohjalta tehdyt kehitystoimet ovat olleet palvelujen omistajien suunnitelmissa, mutta asiakkaiden palaute auttaa toimien priorisoinnissa ja kiireellisyyden arvioinnissa. Palautteista tehdyn yhteenvedon avulla kaikki tullilaiset saavat kuvan siitä, miltä Tullin palvelut ja toiminta näyttävät asiakkaiden silmin.
Asiakasneuvonnan luvut
Asiakastiedotteita
97 kplAsiakasohjeita
271 kplYrityskohtaista neuvontaa
Sähköpostitse vastattuja kysymyksiä
Puheluita tullineuvonnassa ja tulli-ilmoittamisen tuessa
Chat-keskusteluja
Kevään 2023 selkokuvakokeilun jatkoksi päätimme lähteä kehittämään erityisryhmien asiakaskokemusta, jotta voimme varmistaa perusoikeuksien toteutumisen erilaisten asiakkaiden kanssa ja sujuvoittaa matkailijan polkua.
Kutsuimme mukaan mittavan joukon kansalaisjärjestöjen edustajia ja edunvalvojia yhteiskehittämään matkailijan asiakaspolkua Helsinki-Vantaan lentokentällä. Lentokentällä tekemiemme kävelykierrosten perusteella saimme selvitettyä asiakkaiden konkreettisia tarpeita, joita ryhdyimme asiakasryhmien edustajien kanssa ratkaisemaan. Huomioimme erityisesti näkö- ja kuulovammaisten henkilöiden, ikäihmisten, pyörätuolilla liikkuvien henkilöiden sekä lasten tarpeet. Tekemiemme huomioiden perusteella teimme helpotuksia ja parannuksia heidän asiointinsa sujuvoittamiseksi. Parannusten toimivuuden varmistimme testaamalla ne yhdessä sidosryhmien ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.
LAB Ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin opiskelija teki kokeilusta päättötyön: Helsinki-Vantaan Lentotullin asiakaskokemuksen parantaminen näkö- ja kuulovammaisille : palvelumuotoilun keinoin.
Kokeilu voitti vuoden 2024 Kaiku-palkinnon, ja uraauurtavasta kokeilusta julkaistiin myös artikkeli WCO:n lehdessä. Kokeilun tuloksia on esitelty sidosryhmille, Kaiku-palkinnon myöntäjille ja VM:n yhteispalvelupisteiden kehittäjille. Lisäksi selkokuvakokeilua pyydettiin case-esimerkiksi E-oppivan koulutukseen ”Asiakaslähtöisen toiminnan perusteet valtionhallinnossa”.
Kokeilun parhaat käytänteet on koottu yhteen ja esitelty toimitila- ja materiaalihallinnolle. Tavoitteena on, että parhaat käytänteet otetaan käyttöön muissakin Tullin asiakaspalvelupisteissä siltä osin kuin se on mahdollista.
Lue lisää
Tullin vastuullisuusraportti 2024: Toimitilojen kehittämisessä panostettiin esteettömyyteen ja erityisryhmiin
Tullin vastuullisuusraportti 2023: Saavutettavampaa tulliasiointia – kuvat kommunikoinnin tukena
Tullin keräämien verojen ja maksujen määrä vuonna 2024 oli 263,2 miljoonaa euroa, mikä on 14,9 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Laskua on tapahtunut niin EU:lle tilitettävien tullien määrässä kuin suoraan valtiolle tuloutettavien verojen ja maksujen määrässä. Tullin verojäämien osuus maksettavaksi määrätyistä veroista oli viime vuonna tulliverotuksessa 0,32 prosenttia – se alitti reilusti tavoitetason, joka oli prosentin.
Jälkikäteiset tarkastukset
Tulliselvityksen jälkeen tehtävillä jälkikäteisillä tarkastuksilla varmistetaan tulliselvityksen oikeellisuutta, edistetään ja turvataan ulkomaankaupan sujuvuutta sekä varmistetaan toimijoille yhtäläiset kilpailuolosuhteet. Tarkastusten perusteella esitettyjen toimenpiteiden johdosta kannettiin tulleja ja veroja lisää yhteensä noin 8,9 miljoonaa euroa. Ilman näitä toimenpiteitä yritykset olisivat saaneet aiheetonta kilpailuetua, EU olisi menettänyt omia varojaan ja Suomen valtio veroeuroja.
Polkumyyntitullit tarkastusten kohteena
Jos tuonti EU:n ulkopuolisista maista voi aiheuttaa vahinkoa tai vaaran vahingon syntymisestä EU:n teollisuudelle, voidaan tavarasta kantaa yleisen tullin lisäksi polkumyynti- ja tasoitustulleja. Polkumyyntitulleihin kohdistui vuoden aikana useita tarkastuksia. Tarkastuskohteina olivat muun muassa kiinalaista alkuperää olevat polkupyörät ja sähköpolkupyörät. Tarkastuksissa todettiin virheitä esimerkiksi pyörien arvon ja alkuperämaan ilmoittamisessa. Pyöriä tuodaan Suomeen kokonaisina tai osina, jolloin ne kootaan vasta Suomessa. Pyörät on myös voitu koota jo Kiinassa tai jossakin toisessa maassa, ja käytetyt osat voivat olla lähtöisin eri maista. Alkuperämaan määrittely tällaisissa tapauksissa voi olla hyvinkin monimutkaista.
Veropetosten tutkintaa yhteistyössä Euroopan syyttäjäviraston kanssa
Tullin talousrikostutkinta tekee yhteistyötä Euroopan syyttäjänviraston (European Public Prosecutor's Office, EPPO) kanssa muun muassa lisä- ja polkumyyntitulleihin liittyvissä esitutkinnoissa. Tällä hetkellä tutkinnassa on laaja sisäkaupan arvonlisäveropetosketju. Tapaus on ensimmäinen arvonlisäveropetostutkinta, joka on tehty yhteistyössä EPPOn kanssa. Tiivis yhteistyö on mahdollistanut ripeän kansainvälisen yhteistyön ja esitutkintaa edistävän tiedonvaihdon. Esitutkinnassa on tehty yhteistyötä kaikkiaan noin kymmenen eri valtion kanssa.
Tyypillinen esimerkki EPPOn tutkimasta alv-petoksesta on niin sanottu karuselliveropetos tai ketjuveropetos. Karusellipetoksessa kierrätetään tavaraa tai luodaan fiktiivinen laskutusketju vähintään kahden EU-maan välillä. Tämän keksityn kaupankäynnin tarkoitus on perusteettoman arvonlisäveropalautuksen saaminen. Peiteyhtiöiden avulla Verohallinnolta haetaan palautuksia arvonlisäveroista, joita ei ole koskaan maksettu. Verohallinnon arvion mukaan Suomi menettää tällaisten alv-petosten vuoksi vuosittain noin 30 miljoonaa euroa.
Lue lisää
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: Arvonlisäveropetosten tutkintaa yhteistyössä Euroopan syyttäjänviraston kanssa
EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista tilattujen vähäarvoisten tavaroiden tuonti-ilmoitusten määrä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2024 ilmoitusten määrä kahdeksankertaistui vuoteen 2023 verrattuna. Lukumääräisesti tämä tarkoitti yli 28 miljoonaa tavaraerää noin 9 miljoonassa Suomeen tilatussa verkkokauppalähetyksessä. Yhdessä verkkokauppalähetyksessä voi olla useampi tavaraerä, ja yhdessä tavaraerässä voi olla yksi tai useampi kappale samaa tavaraa, esimerkiksi t-paitoja.
Kiinasta tilattujen lähetysten osuus näiden tulli-ilmoitusten kokonaismäärästä oli viime vuonna 97,7 prosenttia. Määrä yhdeksänkertaistui edellisvuodesta. Suosituimpia tilattuja tuotteita olivat erilaiset tekstiilit – joka neljäs tilattu tavara oli tekstiiliainetta tai tekstiilitavaraa. Seuraavaksi suosituimpia tavaroita olivat muovi- ja kumitavarat, jalkineet, päähineet, epäjalot metallit sekä koneet ja laitteet. Kiinasta tuodun vähäarvoisen tavaraerän keskimääräinen arvo oli 6,02 euroa, Isosta-Britanniasta tuodun 28,33 euroa ja Yhdysvalloista tuodun 43,05 euroa.
Yksityishenkilöiden kulutustottumukset murroksessa
Henkilöasiakkaat suosivat näitä enintään 150 euron vähäarvoisia lähetyksiä tilatessaan tavaraa EU:n ulkopuolelta. Jos lähetyksen arvo kuljetuskustannuksien kanssa on enintään 150 euroa, siitä ei tarvitse maksaa tullimaksua. Arvonlisävero sen sijaan pitää yleensä maksaa kaikista EU-alueen ulkopuolelta tulevista lähetyksistä.
Suuresta määrästä huolimatta verkkokauppalähetysten osuus Suomen koko tuonnin arvosta EU:n ulkopuolelta oli vain noin yksi prosentti. Paitsi lähetysten määrä, myös lähetysten luonne on muuttunut. Aiemmin suurin osa kolmansista maista saapuvista lähetyksistä oli osoitettu yrityksille. Vuonna 2024 valtaosa eli yli 90 prosenttia näistä lähetyksistä tuli yksityishenkilöille.
Verkkokauppa kuormittaa järjestelmiä ja syö EU:n tuloja
Nopeasti paisunut verkkokauppa näkyy myös järjestelmäkuormituksena. Viranomaisten tietojärjestelmät on pääasiallisesti mitoitettu niin, että ne pystyvät käsittelemään kaupalliset ilmoitukset sekä kohtuullisen määrän yksityishenkilöiden ilmoituksia. Selviytyäkseen ilmoitusvyörystä Tullin on viime vuosina ollut pakko lisätä järjestelmiensä kapasiteettiä, mikä on kallista.
Voimakkaasti kasvanut verkkokauppa vaikuttaa myös EU:n talouteen. Enintään 150 euron lähetyksistä maksetaan arvonlisäveroa, mutta ei tullia, joten EU:lta jää saamatta merkittävästi tuloja. Tuoteväärennökset syövät aitojen tuotteiden kauppaa. Lisäksi niiden sekä rajoitusten alaisten ja kiellettyjen tuotteiden kauppaan liittyy järjestäytynyttä rikollisuutta.
Vähäarvoisten verkkokauppalähetysten tullittomuus on todennäköisesti poistumassa lähivuosina.
Lue lisää
Tullin vastuullisuusraportti 2024: Tulli ei voi taata EU:n ulkopuolelta tulevien verkko-ostosten turvallisuutta – vastuu tilaajalla
Tullin vastuullisuusraportti 2024: Arjen tarvikkeet altistavat kemikaaleille
Tullin valvonnan vuosijulkaisu 2024: EU:n ulkopuolelta saapuvat vähäarvoiset verkkokauppalähetykset aiheuttavat Tullille monenlaisia haasteita