Hyppää sisältöön

Tullivalvonnan osaamisala

Käytännönläheisellä opiskelulla tullitarkastajaksi

Tullialan ammattitutkintoa järjestetään oppisopimuskoulutuksena tullivalvonnan ja tullipalveluiden osaamisaloilla. Elisa opiskelee tullivalvonnan osaamisalaa ja kertoo kokemuksistaan.

 

Elisa Tuunanen aloitti Tullialan ammattitutkinnon opinnot tammikuussa 2020. Hän opiskelee tullivalvonnan osaamisalaa, josta saa valmiudet monipuolisiin tullitarkastajan tehtäviin. 
Koulutus alkoi orientaatiojaksolla, jonka aikana oli perehdytystä Tulliin ja opiskelussa tarvittaviin työkaluihin. Noin kolmen viikon pituinen orientaatiojakso järjestettiin Pasilassa, minkä jälkeen Elisa siirtyi työpaikalleen Parikkalan rajanylityspaikalle. 

– Teen paljon vuoroja Imatralla, jossa pystyn harjoittelemaan monipuolisemmin eri työtehtäviä. Tutkinto alkoi valvonnan opintokokonaisuudella, minkä aikana opin työskentelemään itsenäisesti Parikkalassa ja monipuolisesti ohjaajan kanssa Imatralla, Elisa kuvailee.

Tullivalvonnan osaamisalan tutkinto koostuu kolmesta opintokokonaisuudesta. Nämä ovat valvonta, tavarantuonti ja -tarkastus sekä tavaran vienti ja passitus. Opintokokonaisuuksiin perehdytään yksi kerrallaan hyvin käytännönläheisesti. Jokaisesta kokonaisuudesta opiskellaan ensin teoriaa, minkä jälkeen opiskelija harjoittelee työtehtäviä yhdessä nimetyn ohjaajan kanssa työpaikalla. Harjoittelun päätteeksi opiskelija antaa näytön osaamisestaan.

– Näyttö on käytännössä normaali työpäivä, jota näytön vastaanottaja seuraa. Minun piti tavallaan opettaa, miten työtä tehdään ja korostaa omaa osaamistani, Elisa kertoo.

Monipuolisesta taustasta hyötyä

Elisa on aiemmalta koulutukseltaan sosionomi. Hän on työskennellyt monipuolisesti erilaisissa tehtävissä. Hän tutustui tullialaan ajaessaan rekkaa. Kun sopiva tehtävä avattiin Parikkalaan, Elisa ei voinut olla hakematta paikkaa. 

Tehtävään vaadittiin ruotsin kielen pätevyys, jonka Elisa oli suorittanut opiskellessaan ammattikorkeakoulussa. Muita erityisvaatimuksia ei ollut, mutta monipuolinen tausta on osoittautunut hyödylliseksi.

– Tullivalvonnan tehtävissä jututetaan asiakkaita, kuten kuljettajia ja matkustajia. Venäjän kielen taidoista on ollut hyötyä ja aion opiskella kieltä jatkossa lisää. Koen, että aiemmat opinnot ovat olleet edukseni oppisopimuskoulutukseen pääsyssä ja työtehtävissä, Elisa toteaa.

Uusi ammatti haltuun 

Työharjoittelun aikana on myös opintoja, ja opiskelija pitää oppimispäiväkirjaa. Lähiopetusjaksot Pasilassa vaativat matkustamista ja toisinaan yöpymistä, mutta Tulli korvaa opinnoista aiheutuvat matkakulut opiskelijalle.  

Elisa kehuu oppisopimuskoulutusta mielekkääksi ja helpoksi tavaksi saada ammatti. Tutkinto on monipuolinen kokonaisuus. Yhteen kokonaisuuteen keskittyminen kerrallaan ja runsas käytännön harjoittelu on auttanut Elisaa oppimaan nopeasti. Ammatin opiskelusta maksetaan palkkaa, sillä suuri osa koulutuksesta on käytännön työntekoa. 

Kesällä on tarkoitus siirtyä kolmannen kokonaisuuden eli tavaran viennin ja passituksen pariin. Valmistuminen siintää loppuvuodessa 2021. Oppisopimusopiskelijalle kertyy lomapäiviä virkaehtosopimuksen mukaisesti, joten ennen valmistumista Elisa aikoo pitää pitkän kesäloman. 

– Kolmen lapsen äitinä kesäloma on ihan ehdoton käytännön järjestelyjenkin vuoksi. Mutta kyllä pieni tauko tekee hyvää jatkuvan uuden opettelun välissä, Elisa naurahtaa.

Päivitys: Elisa valmistui lokakuussa 2021, jonka jälkeen hän jatkoi työskentelyä Parikkalan ja Imatran rajanylityspaikoilla. 

Kiinnostuitko? Kaikki oppisopimuspaikat löydät Avoimet työpaikkamme -sivulta.