Hyppää sisältöön

EU:n sisäkauppa

EU:n sisällä tavara liikkuu yleensä vapaasti ilman tullimuodollisuuksia. Huomioi kuitenkin tietyt säännöt ja velvollisuudet, joita sinun täytyy noudattaa. 

EU:n erityisalueet (esim. Ahvenanmaa)

EU:ssa tuotettuja ja vapaassa liikkeessä olevia tavaroita ei yleensä tulliselvitetä eikä niistä makseta tullimaksuja tai veroja. EU:ssa on kuitenkin erityisalueita, jotka poikkeavat tästä säännöstä.  Esimerkiksi Ahvenmaalta muualle Suomeen ja toisinpäin lähetettyjä tavaroita koskee erillinen ilmoitusmenettely ja tavaroista kannetaan yleensä maahantuonnin arvonlisäveroa. 

Tavaroiden on täytettävä EU:n vaatimukset  

EU:n sisällä liikkuvien tavaroiden on täytettävä EU:n vaatimukset. Jokaisella EU-maalla on omat rajoituksensa vapaalle liikkuvuudelle. 

Varaudu siihen, että tullit voivat tarkastaa tavaroita, joihin liittyy riskejä turvallisuuden, ympäristön tai terveyden perusteella. Tällaisia tavaroita ovat esimerkiksi aseet, alkoholi, tupakka ja lääkkeet. Tavaroihin voi kohdistua erilaisia toimenpiteitä, kuten asiakirjatarkastuksia tai näytteidenottoa. Joissakin tilanteissa tavarat voidaan joutua myös hävittämään.  

Intrastat-ilmoitusvelvollisuus

Yrityksen pitää tehdä Tullille säännöllisesti Intrastat-ilmoitus, jos sisäkaupan arvo ylittää tietyn euromäärän. Vuonna 2024 se on viennissä ja tuonnissa 800 000 euroa.  Tulli ottaa sinuun yhteyttä, jos Intrastat-ilmoitusvelvollisuus tulee yrityksellesi ajankohtaiseksi. 

Ilmoittamasi tiedot päätyvät osaksi Tullin laatimaa Suomen virallista tavaroiden ulkomaankauppatilastoa.