Lemmikin ostaminen ulkomailta
Tämän sivun ohjeet koskevat tilannetta, jossa ostat koiran tai muun eläimen ulkomailta ja tuot sen Suomeen ensimmäistä kertaa. Lue erikseen ohjeet tilanteeseen, jossa matkailet oman lemmikkisi kanssa.
Ostan lemmikin EU-maasta
- Selvitä hyvissä ajoin Ruokaviraston sivuilta, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on.
- Lemmikkiä ei tarvitse ilmoittaa Tullille eikä sitä tarvitse tullata. Huomioi kuitenkin, että Tulli voi tarkastaa lemmikin ja sen asiakirjat.
Sinun täytyy matkustaa Suomeen joko samaan aikaan lemmikin kanssa tai viiden päivän sisällä siitä, kun lemmikkisi saapuu. Jos et saavu lemmikin kanssa, vaan sen tuo Suomeen joku muu, lemmikin tuonti on kaupallista ja siihen pätevät eri ohjeet. Lue lisää kaupallisesta tuonnista sivun alaosasta.
- Selvitä hyvissä ajoin Ruokaviraston sivuilta, mitä vaatimuksia eläimen tuonnille on.
-
Kun saavut Suomeen, valitse tullissa punainen kaista. Esitä lemmikki ja sen asiakirjat Tullille.
-
Tee Suomessa lemmikistä tuonti-ilmoitus Tullille. Voit antaa tuonti-ilmoituksen tullitoimipaikassa, kun saavut Suomeen, tai ostaa palvelun huolintayritykseltä.
Huom.! Jos saavut Suomeen lentämällä jonkin toisen EU-maan kautta ja lemmikkisi matkustaa käsimatkatavarana, lemmikki täytyy tarkastaa ja tullata siinä maassa, jossa teette välilaskun. Jos siis saavut esimerkiksi Yhdysvalloista ja sinulla on koneen vaihto Brysselissä, lemmikki täytyy tarkastaa ja tullata jo Brysselissä. Tarkastusta ei välttämättä aina tarjota, mutta sinun täytyy huolehtia, että se tehdään. Kun saavut välilaskun jälkeen Suomeen, sinulla täytyy olla lemmikin EU-mallinen terveystodistus leimattuna.
Jos lemmikki saapuu ruumassa tai rahtina, se tullataan ja tarkastetaan yleensä vasta Suomessa.
Huomioi myös nämä, kun ostat lemmikin EU:n ulkopuolelta
- Eläimestä täytyy maksaa verot, jos eläimen arvo ylittää matkustajatuomisten arvorajat. Arvoraja on 430 tai 300 euroa, ja se riippuu siitä, millä kulkuvälineellä matkustat. Arvonlisävero on 25,5 % eläimen ostohinnasta sekä kuljetus- ja vakuutuskustannuksista.
- Sinun täytyy matkustaa Suomeen joko samaan aikaan lemmikin kanssa tai viiden päivän sisällä siitä, kun lemmikkisi saapuu. Jos et saavu lemmikin kanssa, vaan sen tuo joku muu, lemmikin tuonti katsotaan kaupalliseksi ja siihen pätevät eri ohjeet. Lue lisää kaupallisesta tuonnista sivun alaosasta.
- Lemmikin täytyy saapua Suomeen hyväksytyn maahantulopaikan kautta.
Kun matkustat itse lemmikkisi kanssa, voit saapua Suomeen seuraavien maahantulopaikkojen kautta. Jos et matkusta lemmikkisi kanssa samaan aikaan etkä viiden päivän sisällä lemmikin matkasta, katso ohjeet kohdasta Lemmikkien kaupallinen tuonti.
Lentämällä
- Helsinki-Vantaan lentoasema
Maantietä, rautatietä tai Saimaan kanavaa pitkin
Itärajan toimipaikkoja on suljettu väliaikaisesti. Varmista toimipaikkojen aukiolo etukäteen.
- Imatra
- Kuusamo
- Niirala
- Nuijamaa
- Raja-Jooseppi
- Salla
- Vaalimaa
- Vainikkala
- Vartius
Meritien kautta
- Helsinki
- Hamina
- Hanko
- Inkoo
- Kotka
- Loviisa
- Maarianhamina
- Porvoo
- Turku
Poikkeukset
Vaikka Norja ei kuulu EU:hun, eläin voi saapua Suomeen minkä tahansa maahantulopaikan kautta, esimerkiksi Norjan ja Suomen rajalta. Sama poikkeus maahantulopaikasta koskee seuraavia EU:n ulkopuolisia maita: Andorra, Färsaaret, Gibraltar, Grönlanti, Islanti, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Sveitsi ja Vatikaanivaltio.
Huomioi kuitenkin, että poikkeus koskee vain maahantulopaikkaa. Lemmikki täytyy tullata ja sen täytyy täyttää kaikki muut vaatimukset, joita kyseisestä maasta saapuville lemmikeille on.
Muuta huomioitavaa
Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies eli raivotauti, eivät pääse leviämään Suomessa eläimiin tai ihmisiin.
Jos lemmikin maahantulon vaatimukset eivät täyty, se joudutaan palauttamaan lähtömaahan. Lentokoneella tulleet eläimet palautetaan ruumassa kuljetuslaatikossa. Jos eläimellä ei ole kuljetuslaatikkoa valmiina, sille täytyy hankkia laatikko.
Jos eläimen palauttaminen ei onnistu, eläin joudutaan lopettamaan, koska Suomessa ei ole mahdollisuutta asettaa eläintä karanteeniin.
Omistajan pitää maksaa kulut, joita syntyy, jos maahantulon vaatimukset eivät täyty. Eläimen säilytys Tullin eläintiloissa ennen palautusta lähtömaahan on maksullista, samoin eläimen lopettaminen.
Lemmikin tuonti on kaupallista tuontia, kun jokin seuraavista kohdista täyttyy:
- saattaja tuo lemmikin, ja et matkusta itse Suomeen viiden päivän sisällä päivästä, jolloin saattaja tuo lemmikkisi Suomeen
- eläimet myydään tai luovutetaan eteenpäin EU:n alueella
- eläin matkustaa yksin
- eläimiä on yli viisi kappaletta.
Lemmikin tuonti voidaan siis katsoa kaupalliseksi myös muista syistä kuin siksi, että olet aikeissa myydä sen.
Kaupallisessa tuonnissa on erilaisia vaatimuksia kuin ei-kaupallisessa tuonnissa. Tarkista kaupallisen tuonnin vaatimukset Ruokaviraston hakukoneesta (valitse vaihtoehto "ei matkusta omistajan kanssa tai viiden päivän sisällä omistajan matkustamisesta") tai Ruokaviraston verkkosivujen Koirat, kissa ja fretit -osiosta.
Jos eläin kuljetetaan lentokoneella mutta omistaja ei matkusta mukana, eläin voi tulla Suomeen vain lentorahtina. Lentorahtina saapuminen tarkoittaa, että lentoyhtiö kuljettaa lemmikin lentokoneen rahtitilassa.
Kukaan muu henkilö kuin omistaja ei siis voi tuoda eläintä matkustamossa tai ruumassa EU:n ulkopuolelta. Eläimelle täytyy myös tehdä eläinlääkinnällinen rajatarkastus.
Jos toinen henkilö tuo eläimen uudelle omistajalle lentokoneen matkustamossa tai ruumassa, eläimen pääsy EU:n alueelle evätään eli hylätään. Lue lisää tämän sivun Mitä tapahtuu, jos lemmikki ei täytä kaikkia vaatimuksia -kohdasta.
Tarkempia ohjeita lentorahtiin on myöhemmin tällä samalla sivulla.
Joskus lemmikki saapuu Suomeen lentorahtina. Lentorahtina saapuminen tarkoittaa, että lentoyhtiö kuljettaa lemmikin lentokoneen rahtitilassa. Lemmikki ei siis matkusta lentokoneen matkustamossa eikä matkatavarana ruumassa.
Kun lemmikki on saapunut Suomeen, se viedään kuljetusyrityksen väliaikaiseen varastoon. Sinun on tullattava lemmikki, jotta se voidaan luovuttaa sinulle varastolta.
Lue alla olevat ohjeet, jos tilanteesi on tällainen:
- Lemmikki on hankittu ulkomailta. Esimerkiksi:
- Olet ostanut lemmikin ulkomailta.
- Muutat Suomeen ja olet hankkinut lemmikin ulkomailta vähintään 6 kuukautta aiemmin.
- Lisäksi lemmikki tuodaan EU:n ulkopuolelta suoraan Suomeen ilman välilaskua tai koneen vaihtoa toisessa EU-maassa.
Ennen eläimen saapumista Suomeen
Selvitä ensin vaatimukset lemmikin matkustamiselle Ruokaviraston hakukoneesta.
Eläinlääkinnällistä rajatarkastusta ei tarvita, jos molemmat ehdot täyttyvät:
- Lemmikkejä on enintään viisi.
- Lemmikki saapuu jommallakummalla tavalla:
- Matkustat lemmikkisi kanssa samalla lennolla.
- Sinä matkustat ensin, ja lemmikki matkustaa viiden päivän sisällä samasta lähtömaasta.
Jos nämä ehdot täyttyvät, kyseessä on ns. oman lemmikin siirto. Tulli tarkastaa eläimen ja sen asiakirjat. Lemmikin tuojan täytyy osallistua tarkastukseen ja esimerkiksi lukea lemmikin mikrosiru.
Muissa tapauksissa Ruokaviraston rajaeläinlääkäri tekee lemmikille eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen. Lue ohjeet eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen tilaamiseen Ruokaviraston sivuilta.
Kun eläin saapuu lentorahtina Helsinki-Vantaan lentokentälle
1. Lemmikki saapuu kuljetusyrityksen väliaikaiseen varastoon. Kuljetusyritys ilmoittaa sinulle lemmikin saapumisesta.
2. Jos lemmikin tuonti ei vaadi eläinlääkinnällistä rajatarkastusta, Tulli tarkastaa eläimen asiakirjat ja mikrosirun asiakkaan avustuksella. Lemmikin tuojan on osallistuttava tarkastukseen.
Jos lemmikin tuonti vaatii eläinlääkinnällinen rajatarkastuksen, tarkastus tehdään Ruokaviraston eläinlääkinnällisellä rajatarkastusasemalla. Lue ohjeet eläinlääkinnälliseen rajatarkastukseen Ruokaviraston verkkosivulta.
Tullin tai Ruokaviraston tekemän tarkastuksen jälkeen lemmikki on tullattava. Voit tullata lemmikin Tullin asiakaspalvelupisteessä, osoitteessa Rahtitie 1 A, Vantaa. Asiakaspalvelupiste on avoinna arkisin klo 8–16.15. Muina aikoina voit soittaa Tullille numeroon 0295 527 039. Voit myös valtuuttaa edustajan tekemään tullauksen puolestasi.
Jos rajaeläinlääkäri on tarkastanut lemmikin, liitä tullaukseen rajaeläinlääkäriltä saamasi CHED-A-todistus.
Jos olet muuttaja ja muutat Suomeen EU:n ulkopuolelta, liitä tullaukseen todistus ulkomailla asumisestasi, jotta voit tuoda lemmikin muuttotavarana ilman veroja.
3. Kun olet tullannut lemmikin ja maksanut mahdolliset maahantuontiverot, saat Tullista tai tullauksen tehneeltä edustajalta luovutuspäätöksen. Vie tai lähetä luovutuspäätös väliaikaisen varaston pitäjälle, jotta varastonpitäjä voi luovuttaa lemmikin sinulle.
Erilaisia eläimiä
Alle kuuden kuukauden ikäistä koiranpentua ei saa tuoda Suomeen, jos tarkoituksena on myydä tai muutoin luovuttaa pentu Suomessa neljän kuukauden kuluessa tuonnista.
Itselle koiran- tai kissanpennun voi hankkia ulkomailta, mutta vain ulkomaalaiselta myyjältä. Myynti- tai luovutussopimuksen täytyy olla tehty Suomessa asuvan henkilön ja ulkomaalaisen tahon välillä ennen kuin eläin saapuu Suomeen. Sopimuksesta täytyy selvitä sopimuksen osapuolet sekä sopimuksen kohde. Lisäksi uuden omistajan tiedot täytyy olla kirjattu pennun EU-lemmikkieläinpassiin ja mahdolliseen terveystodistukseen.
Jos pentu tuodaan Suomeen säännösten vastaisesti, Tulli voi määrätä pennun palautettavaksi lähtömaahan. Lue lisää kohdasta Mitä tapahtuu, jos lemmikki ei täytä kaikkia vaatimuksia.
Lue lisää
Tämän sivun ohjeet pätevät myös Suomeen tuotaviin löytökoiriin. Niitä voi kuljettaa Suomeen samoilla ehdoilla kuin muitakin koiria.
Löytökoirien tuonnissa on usein kyse kaupallisesta tuonnista. Lue tarkemmat ohjeet tämän sivun kohdasta Lemmikkien kaupallinen tuonti.
Tuonti on kaupallista esimerkiksi silloin, jos koira matkustaa muun henkilön kuin omistajan kanssa eikä omistaja matkusta samaa reittiä viiden (5) päivän sisällä. Koiran kanssa matkustava henkilö (esimerkiksi ns. lentokummi) on vastuussa koirasta koko matkan ajan. Kun Tulli tarkastaa koiran, henkilön täytyy osallistua tarkastukseen ja esimerkiksi lukea koiran mikrosiru.
Koiria ja kissoja, jotka ovat kesykoiran tai -kissan lajiristeymiä, saa tuoda Suomeen vain tietyin ehdoin. Tällaisilla roduilla on sukupolvea koskevia rajoituksia, joten Tulli vaatii maahantuotaessa lemmikistä sukuselvityksen. Sukuselvitys pitää olla esimerkiksi koirasusista ja savannah- tai bengalinkissoista.
Lue lisää kesykoiran tai -kissan lajiristeymän maahantuonnista Ruokaviraston sivuilta.
Lue lisää
Tämän sivun pikaohjeiden on tarkoitus auttaa vain yleisimmissä kysymyksissä. Varmista aina tarkemmat ohjeet Ruokaviraston sivuilta.
- Lemmikkien maahantulo – Ruokaviraston hakukone koirille ja kissoille
- Ruokaviraston sivuilla muista eläimistä