Hyppää sisältöön

Ulkomaisen yrityksen valtuusasiat

Ulkomaisen yrityksen on rekisteröitävä jollekin henkilölle valtuutusoikeus Digi- ja väestötietoviraston (DVV) virkailijavaltuuttamispalvelussa, jotta se voi hoitaa tulliasioita Suomen tullin kanssa.

Rekisteröinti vaaditaan kaikilta ulkomaisilta yrityksiltä, joilla on joko Suomessa tai muualla EU:ssa myönnetty yritystunniste, EORI-numero. 

Rekisteröinti vaaditaan myös silloin, jos ulkomainen yritys hoitaa asioita EU:n asiointipalveluissa niin, että valitsee palveluun kirjautuessaan Suomen maaksi, jossa haluaa tulla todennetuksi. 

Rekisteröintiprosessi voi kokonaisuudessaan kestää kuukausia, joten se kannattaa käynnistää ajoissa.

Jos yrityksen tulliasiointia hoitaa ulkomaalainen henkilö, hänen on haettava ulkomaalaisen tunniste (UID) Finnish Authenticator -palvelussa.

Näin yritys antaa ulkomaalaiselle henkilölle valtuutusoikeuden ulkomaiseen yritykseen

Yrityksellä on oltava EORI-numero.  Hae numeroa omasta maastasi, jos olet EU-yritys.

Päätä, kenelle annetaan valtuutusoikeus eli oikeus valtuuttaa muita henkilöitä yrityksen tulliasiointiin. Valtuutettava henkilö on yleensä yrityksen toimitusjohtaja, mutta henkilö voi olla esimerkiksi taloushallinnosta vastaava tai Suomen toimintojen johtaja.

Ulkomaalaisen henkilön on haettava itselleen Finnish Authenticator -tunnistuspalvelusta ulkomaalaisen tunniste (UID). Yritys tarvitsee tunnisteen myöhemmin tehtävälle hakemukselle valtuuden rekisteröimiseksi.

Tee DVV:n virkailijavaltuuttamispalvelussa rekisteröintihakemus, jolla annat valtuutusoikeuden ulkomaalaiselle henkilölle. Lisää hakemukselle henkilön ulkomaalaisen tunniste (UID).

Hakemuksen allekirjoittajalla pitää olla yrityksen nimenkirjoitusoikeus. Postita tulostettu hakemus DVV:lle hakemuksen ohjeiden mukaan tai vie se DVV:n palvelupaikkaa

Virkailijavaltuuttamispalvelun linkkejä:

Ohjeita hakemuksen täyttämiseen:

 • Merkitse hakemuksella yritys valtuuttajaksi ja ilmoita valtuutettavasta ulkomaalaisen tunniste (UID).
 • Määrittele hakemuksessa vain ne asiointivaltuudet, joita valtuutettu voi antaa yrityksessänne tulliasiointia hoitaville henkilöille.
 • Valtuutetulle kannattaa valita oikeus antaa esimerkiksi seuraavia tulliasioinnin valtuuksia:
  • tulliselvittäminen (kaikki tulli-ilmoittaminen)
  • tullitoiminnan lupien katselu
  • tullitoiminnan lupien valmistelu
  • tullitoiminnan lupien hakeminen.
  • tullitoiminnan sanomailmoittaminen
  • tulliasioinnin sanomaliikenteen asetusten hallinnointi
   Tarkista kaikki tulliasioinnin valtuudet täältä. 

Saat DVV:ltä sähköpostilla tiedon, kun valtuus on rekisteröity. 

Ilmoita Tullille lomakkeella 1131s  yrityksesi EORI-numero ja EU-maiden VAT ID tai kansallinen yritystunnus, jonka olet ilmoittanut hakemuksella valtuuden rekisteröimiseksi DVV:lle. Lähetä lomake Tulliin lomakkeen ohjeiden mukaisesti sen jälkeen, kun olet täyttänyt hakemuksen valtuuden rekisteröimiseksi.

Sen jälkeen, kun yritys on saanut DVV:ltä sähköpostilla tiedon, että valtuutusoikeus on rekisteröity, ulkomaalainen henkilö voi tunnistautua Suomi.fi:n Valtuudet-palveluun Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun ulkomaalaisen tunnisteella (UID). Henkilö voi nyt antaa asiointivaltuuden henkilölle, joka käyttää Tullin asiointipalvelua.

Jos käytät itse Tullin asiointipalvelua, sinun on annettava asiointivaltuus myös itsellesi.

Jos annat valtuuden toiselle ulkomaalaiselle henkilölle, hänen täytyy hakea itselleen Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun ulkomaalaisen tunniste (UID) kohdan 2 mukaisesti. Kun henkilö on saanut UID-tunnisteen, voit antaa hänelle asiointivaltuudet siihen tulliasiointiin, jota henkilö tarvitsee. 

 • Esimerkki: jos kuljetusliike valtuuttaa kuljettajan tekemään esittämisilmoituksia Ahvenanmaan verorajaliikenteessä, hänelle on annettava asiointivaltuus ”Tulliselvittäminen”.

Jos annat valtuuden suomalaiselle henkilölle, tarvitset hänen henkilötunnuksensa (hetu) valtuuttamista varten.