Hyppää sisältöön

EU:n uusilla Valko-Venäjä-pakotteilla pyritään puuttumaan pakotteiden kiertämiseen

Julkaisuajankohta 30.6.2024 14.13
Tiedote

EU on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjälle. Näillä vientikielloilla ja rajoituksilla vahvistetaan myös Venäjään kohdistettujen pakotteiden vaikuttavuutta. Uusilla pakotteilla pyritään estämään EU-pakotteiden alaisten tuotteiden kulkeutuminen Venäjälle Valko-Venäjän kautta.

Valko-Venäjälle tapahtuvaan vientiin kohdennetut pakotteet kattavat samoja tuoteryhmiä kuin EU:n Venäjä-pakotteet. Uudessa Valko-Venäjän pakotepaketissa kielletään muun muassa merenkulussa käytettävien tuotteiden ja teknologian ja ns. ylellisyystavaroiden vienti sekä laajennetaan kaksikäyttötuotteita ja korkeaa teknologiaa koskevia vientipakotteita.

Pakotteissa kielletään Valko-Venäjän rekisterikilvissä olevien rekkojen perävaunujen ja henkilöautojen tulo EU:n alueelle. Kieltoon kuuluu tiettyjä poikkeuksia. Pakotteilla asetetaan myös kauttakulkukieltoja EU:sta Valko-Venäjän läpi kolmansiin maihin vietäville tuotteille, muun muassa kaksikäyttötuotteille, aseille sekä asetuksessa listatulle ilmailu- ja avaruusteknologialle.

Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita yhtenäistetään myös EU:n viimeisimmän, 14. Venäjä-pakotepaketin osalta. Valko-Venäjän osalta otetaan muun muassa käyttöön samoja keinoja pakotteiden kiertämiseen puuttumiseksi kuin mitä Venäjä-pakotepaketissa on linjattu.

– EU:n asettamien pakotteiden vaikuttavuuden kannalta on olennaista, että pakotteiden kiertämiseen puututaan tehokkaasti ja mahdolliset vuotokohdat poistetaan. Nyt Valko-Venäjään kohdistetut pakotteet pyrkivätkin tilkitsemään omalta osaltaan pakotteiden alaisten tavaroiden vaihtoehtoisia kuljetusreittejä, joita on voitu hyödyntää pakotteiden kiertämisessä, sanoo Tullin pääjohtaja Sami Rakshit.

EU:n Valko-Venäjään kohdistamat uudet pakotteet on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Pakotteet tulevat voimaan vuorokauden vaihtuessa maanantaille 1.7.2024.

Ulkoministeriön tiedote (30.6.2024): EU laajentaa Valko-Venäjä-pakotteita

Mediatiedote Pakotteet