Hyppää sisältöön

EU:n 13. Venäjä-pakotepaketti julkaistu

Julkaisuajankohta 23.2.2024 20.42 | Julkaistu suomeksi 26.2.2024 klo 11.45
Tiedote

Euroopan unionin Venäjään kohdistama 13. pakotepaketti tulee voimaan Venäjän Ukrainassa aloittaman täysmittaisen hyökkäyssodan toisena vuosipäivänä. Uusin pakotepaketti painottuu henkilö- ja yhteisöpakotteiden laajentamiseen. Uusia vientipakotteita asetettiin erityisesti dronejen kehittämiseen ja valmistamiseen käytettäviin komponentteihin.

EU:n Venäjää kohtaan asettama 13. pakotepaketti tulee voimaan Venäjän Ukrainassa aloittaman täysmittaisen hyökkäyssodan toisena vuosipäivänä. Uudessa pakotepaketissa painotetaan erityisesti henkilö- ja yhteisöpakotteita. Pakotelistoille on lisätty uusia tahoja, joiden toimien on katsottu tukevan Venäjän käymää hyökkäyssotaa.

Vientipakotteiden osalta pakotelistalle lisättiin uusia tuotteita, jotka voivat tukea Venäjän sotilaallista ja teknologista kyvykkyyttä tai kehittää sen puolustus- ja turvallisuussektoria. Erityisesti pakotteiden piiriin tulee miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyviä komponentteja. Vientipakotteiden listalle lisättiin myös tuotteita, jotka voisivat lisätä Venäjän teollista kyvykkyyttä. Uusia pakotteiden alaisia tuotteita ovat esimerkiksi erilaiset puolijohdekomponentit, elektroniset integroidut piirit, tietyt kamerat ja optiset laitteet, tietyt sähkönohjaukseen tarkoitetut laitteet sekä elektroniset komponentit.

Uudet pakotteet on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 23.2.2024.

Ulkoministeriön tiedote (23.2.2024): EU asettaa Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan toisena vuosipäivänä mittavia henkilöpakotteita ja kohdennettuja sektoripakotteita

Tullin tiedote (21.2.2024): Kaksi vuotta Ukrainan sotaa – Tulli on aloittanut yli 740 esitutkintaa pakotteiden rikkomiseen liittyen

Mediatiedote Pakotteet