Hoppa till innehåll

Tullen undersökte ett fall där kontanter gömts i bagaget

Utgivningsdatum 29.12.2022 8.01
Pressmeddelande

Tullen har undersökt ett kontantsmugglingsförsök som avslöjats vid en säkerhetskontroll på flygplatsen. Bagaget innehöll kontanter på omkring 300 000 euro som misstänks ha sitt ursprung i brottslig verksamhet. Fallet har utretts som grovt penningtvättsbrott.

När personalen vid flygplatsens säkerhetskontroll på våren 2021 genomlyste incheckat bagage, upptäckte de kartonger där man gömt flera sedelbuntar i en dammsugare och en köksmaskin. Kartongerna var på väg till Iran.

Efter upptäckten kontaktade säkerhetskontrollanterna Tullen. Lagstiftningen förutsätter att när kontanter motsvarande 10 000 euro eller mer förs ut ur Europeiska Unionen, ska de anmälas till Tullen. För de ifrågavarande kontanterna hade man inte lämnat in den anmälan om kontanta medel som krävs.

Utifrån förundersökningen misstänker man att kontanterna som gömts i bagaget har sitt ursprung i brottslig verksamhet.

– I fråga om penningtvättsbrott är utmaningen vid förundersökningen att tillräckligt noggrant visa från vilket misstänkt brott den olagliga förmögenheten har sitt ursprung. I det här fallet utredde vi bakgrunden till dessa cirka 300 000 euro, konstaterar chefen för enheten för utredning av ekonomiska brott Petteri Nevalainen.

Fallet utreddes som grovt penningtvättsbrott. Utöver eurona fanns där också utländsk valuta till ett värde av cirka 4 000 euro. Den misstänkte är en medelåldersman som bor i huvudstadsregionen. Fallet går inom kort vidare till åtalsprövning.

Bilder till media på kontanterna som gömts i bagaget

Mediemeddelande