Hoppa till innehåll

Goddag från Tullen – ni har väl redan hört talas om EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna?

Utgivningsdatum 28.5.2024 7.55
Pressmeddelande

Den rapporteringsskyldighet som inleddes i början av året inom EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna är inte bara en ny, utan också delvis en utmanande skyldighet för importörerna. Därför höjdes Tullens kundservice till en ny nivå och vi tog tag i telefonen. Tullens kundrådgivare ringde till alla berörda importföretag och säkerställde att de hört talas om mekanismen.

I och med EU:s nya mekanism för koldioxidjustering vid gränserna ska importörerna rapportera utsläppsuppgifter för importerade CBAM-varor till kommissionen. För CBAM-varor som importerades under oktober-december i fjol skulle rapporten lämnas in till kommissionen före utgången av januari, och för varor som importerades under januari-mars i år skulle rapporten lämnas in före utgången av april. Enligt Tullens uppgifter har hundratals företag inte lämnat in någon rapport inom dessa tidsfrister.

– Rapporteringsskyldigheten är en ny och utmanande sak för importörerna. Därför har vi inom Tullen satsat på kundrådgivning – till och med på ett något exceptionellt sätt. Vi rekryterade nya kundrådgivare, kavlade upp skjortärmarna och ringde dessa kunder för första gången. Vi kontaktade alla rapporteringsskyldiga företag som vi visste om, och berättade om den nya skyldigheten samt om var de får mera information, berättar chefen för kundrådgivningen Annika Salokannel.

CBAM-varor är vissa järn- och stålprodukter, gödselmedel, aluminium- och cementprodukter samt väte och el som importeras till EU från länder utanför EU.

Utöver telefonkampanjen har Tullen ordnat flera öppna kundseminarier på webben, där man tillsammans löst utmaningar i rapporteringen. Vi har också skickat e-post och kundmeddelanden direkt till importörer och speditörer samt skickat ut många nyhetsbrev. Dessutom har Tullens sakkunniga på begäran talat vid olika tillställningar.

Anmärkningar på kommande

Lagstiftningen gör det möjligt att införa sanktioner, t.ex. felavgifter, om importören inte fullgör rapporteringsskyldigheten. Den pågående övergångsperioden är en inlärningsperiod, så först närmar vi oss importörerna med anmärkningar. En felavgift kan vara möjlig om ingen rapport lämnas in trots begäranden och anmärkningar.

Som värst kan följden till och med vara att aktören inte får tillstånd att importera CBAM-varor till EU-området i framtiden. Detta kan komma i fråga om man upprepade gånger låtit bli att lämna in en rapport eller avsiktligt lämnat felaktiga uppgifter i den.

– Vi vill hjälpa importörerna att rapportera till kommissionen inom tidsfristerna. Vi satsar framför allt på att importörerna ska vara medvetna om att de ska kommunicera med varutillverkarna om utsläppsinformation, skaffa de resurser som behövs för rapporteringen samt skapa en fungerande rapporteringspraxis för sig själva. På vår webbplats finns ett omfattande paket med anvisningar och man kan också alltid ta kontakt med oss, lovar Salokannel.

Varför måste man rapportera?

Målet med mekanismen är att priserna på varor som importeras till EU bättre ska återspegla de utsläpp som bidrar till uppvärmning av klimatet och som produktionen av varorna ger upphov till. Samtidigt vill man uppmuntra tredjeländer och tillverkare som finns i dessa länder att minska på sina utsläpp.

Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna införs stegvis. Under övergångsperioden (1.10.2023–31.12.2025) ska importörer kvartalsvis till kommissionen rapportera direkta och indirekta utsläpp från de CBAM-varor som de importerar. Rapporten lämnas in kvartalsvis för importer under det föregående kvartalet. Rapporteringen spelar indirekt en viktig roll i bekämpningen av koldioxidläckage och växthusgasutsläpp. Med hjälp av rapporterna kan kommissionen fastställa de standardvärden som kommer att användas vid beräkning av varornas inbäddade utsläpp när mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna införs fullt ut år 2026. Rapporteringsfasen hjälper också till att bedöma hur mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna fungerar. 

Mera information: Tullens webbsidor om mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna

Tidigare meddelanden:

Hundratals importföretag har underlåtit att fullgöra sina skyldigheter (mediemeddelande 23.2.2024)

Nytt betydande uppgiftsområde för Tullen - svarar nu i Finland för alla praktiska myndighetsåtgärder som gäller EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna(mediemeddelande 29.12.2023)

Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna för med sig nya skyldigheter för importörer, även för privatpersoner – uppgifterna om utsläpp ska rapporteras(mediemeddelande 31.8.2023)

Med hjälp av mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna (Carbon Border Adjustment Mechanism, CBAM) påförs vissa varor från länder utanför EU en kostnad som är lika stor som den som skulle påföras motsvarande varor som tillverkats i EU till följd av genomförandet av EU: s utsläppshandel. Mekanismen används i alla EU:s 27 medlemsländer. I Finland ansvarar Tullen för de nationella myndighetsuppgifterna inom ramen för mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna.

Mediemeddelande