Ska du resa utomlands med läkemedel? Ta del av Tullens råd för dem som återvänder från en resa

Utgivningsdatum 11.7.2023 7.55
Typ:Pressmeddelande

Man kan resa och komma till Finland med läkemedel, bara man beaktar och iakttar restriktionerna. Varje land fastställer självt på nationell nivå vilka ämnen som klassificeras som läkemedelssubstanser. En produkt som köpts som egenvårdspreparat i utlandet kan klassificeras som receptbelagt läkemedel i Finland och då ska man ha recept på det. Restriktionerna varierar också beroende på från vilket land man anländer till Finland. Restriktionerna är färre inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

- Resenärer kan vanligtvis ta med de recept- och egenvårdsläkemedel som de behöver på resan. Resenären ska dock ta reda på eventuella restriktioner innan hen återvänder till Finland, poängterar Anne Pullinen, Tullens expert på restriktioner. Om man tänker köpa läkemedel på resan, ska man ta reda på om det planerade inköpet är ett receptfritt preparat i Finland eller om man behöver ett recept för införsel av det.

När man anländer till Finland från EES-området* får man för eget bruk föra in recept- och egenvårdsläkemedel i en mängd som motsvarar högst ett års förbrukning. Från länder utanför EES får man för eget bruk föra in läkemedelspreparat i en mängd som motsvarar högst tre månaders förbrukning. Från länder utanför EES kan inga icke-registrerade homeopatiska eller antroposofiska preparat föras in. Ovannämnda restriktioner gäller såväl läkemedel som köpts i utlandet som läkemedel som köpts i Finland.

- Läkemedlen ska transporteras i handbagaget. Man ska alltid ha med sig recepten, en patientanvisning utskriven av en läkare eller en sammanställning av recepten samt preparatets originalförpackning. Resenären kan bara ha med sig läkemedel som ordinerats just till hen, råder Pullinen resenärer.

Läkemedel eller inte?

Huruvida ett läkemedel omfattas av införselrestriktioner beror bland annat på om det enligt finsk klassificering är fråga om ett egenvårdspreparat eller ett receptbelagt läkemedel. Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea ansvarar för klassificeringen av läkemedel. Man ska alltid kontrollera hos Fimea vilka restriktioner och bestämmelser som gäller för läkemedel.

Tullen övervakar att reglerna för införsel av läkemedel efterlevs. Tullen har rätt att begära tilläggsutredningar för att kontrollera om förutsättningarna för införsel uppfylls. Om förutsättningarna för införsel inte uppfylls är Tullen tvungen att omhänderta preparaten. I värsta fall kan resenären göra sig skyldig till läkemedelsbrott.

Vanliga frågor som resenärer ställer om läkemedel:

  • Kan jag föra in läkemedel som jag köpt utomlands?
    Införselbestämmelserna varierar beroende på varifrån och hurdana läkemedel du för in till Finland. Kontrollera först om läkemedlet du köpt är ett receptfritt preparat i Finland eller om du behöver ett recept för införsel av det. Om läkemedlet kräver recept i Finland be läkaren om en patientanvisning och ett recept på engelska.

  • Kan jag sätta läkemedlen i en dosett eller påse?
    Läkemedelspreparat har alltid en försäljningsförpackning och en bipacksedel samt eventuellt en blisterförpackning. Dessa ska vara med på resan. Detta snabbar upp övervakningen och underlättar identifieringen av produkten.

  • Måste läkemedlen visas upp för Tullen?
    Läkemedel och recept behöver endast på särskild begäran visas upp för Tullen.

  • Behöver receptet vara på finska?
    I Finland godkänns recept som är på finska eller svenska. Om du vid återresan har med dig ett recept på något annat språk så är du skyldig att vid behov ge Tullen en redogörelse för innehållet i receptet.

  • Får jag föra med mig en annan persons läkemedel i mitt bagage?
    Resenärer ska föra med sig sina egna läkemedel i sitt eget bagage. Läkemedelspreparat som ordinerats med recept är alltid personliga och ska innehas av den person som de ordinerats till.

  • Vilka läkemedel får jag ta med mig till resmålet?
    Du kan vanligtvis ta med de recept- och egenvårdsläkemedel som du behöver på resan. De flesta länder har dock egna restriktioner när det gäller införsel av läkemedel. Finska tullen är inte förtrogen med andra länders bestämmelser och därför ska du på förhand ta reda på dessa, t.ex. hos destinationslandets myndigheter.


Mera anvisningar om läkemedel på resa på Tullens webbsida.

* Till EES-området hör EU-länderna samt Norge, Island och Liechtenstein.

Mediemeddelande