Hoppa till innehåll

Ny avskogningsförordning kräver åtgärder av importörer och exportörer – förbered dig redan nu

Utgivningsdatum 18.6.2024 13.00
Pressmeddelande

Den nya avskogningsförordningen (EUDR) påverkar import, export och handel av många produkter. Förordningen börjar tillämpas i slutet av 2024, men det är bra att förbereda sig för den redan nu. 

Det huvudsakliga målet med avskogningsförordningen (kommissionens förordning (EU) 2023/1115)  är att minska den globala avskogningen som orsakas av produktionen av råvaror. Den behöriga myndigheten för avskogningsförordningen är Livsmedelsverket. Läs mer på Livsmedelsverkets webbplats.

Förordningen gäller trä, nötkreatur, kaffe, kakao, soja, oljepalm och gummi samt vissa produkter som tillverkats av dessa (se förteckningen i bilaga 1 till förordningen).

Avskogningsförordningen gäller kommersiell import från länder utanför EU och kommersiell export till länder utanför EU. Därtill gäller förordningen handel i hemlandet och inom EU, inhemsk produktion samt vidareförädling i hemlandet och inom EU.

Gör så här om dina varors varukod finns angiven i bilaga I till avskogningsförordningen

Ta först reda på om varukoden för den produkt som du importerat eller exporterat anges i bilaga I till avskogningsförordningen. Beakta att varorna förtecknas enligt varukoder i bilagan, men förordningen gäller nödvändigtvis inte alla varor som deklareras med den angivna varukoden. Förordningen gäller till exempel inte stolar av metall fastän stolar av trä enligt samma varukod omfattas av förordningen.

a) Om produkten inte hör till de produkter som övervakas, ska man efter den 30 december 2024 ange en villkorskod i tulldeklarationen. Med villkorskoden meddelar du till Tullen att varan inte hör till de produkter som övervakas. Anvisningar om villkorskoderna och de uppgifter som ska anges i tulldeklarationen publiceras senare.

b) Om produkten hör till de produkter som övervakas, gör så här:

  1. Skapa ett DD-system

    Importörer och exportörer ska ha ett system för tillbörlig aktsamhet, dvs. ett s.k. DD-system (Due Diligence). Med systemet säkerställs att de produkter som släpps ut på marknaden är förenliga med förordningen. Systemet innehåller tre delområden: insamling av information, riskbedömning och riskreducering. För informationen ska produkternas ursprung och leveranskedja redas ut, samt att produkterna inte driver på avskogning.
     
  2. Gör en DD-förklaring

    Gör en DD-förklaring i kommissionens Traces-system i god tid innan du importerar eller exporterar. Beakta att produkterna inte kan förtullas förrän DD-förklaringen har gjorts. DD-förklaringar kan göras och sparas i Traces-systemets EUDR-del som öppnas i slutet av året.
     
  3. Ange DD-förklaringens referensnummer i tulldeklarationen

    DD-förklaringens referensnummer ska anges i tulldeklarationen fr.o.m. den 30 december 2024. DD-systemets uppgifter behöver inte bifogas till importdeklarationen.

Anvisningarna preciseras senare

Beträffande tolkningen och genomförandet av avskogningsförordningen finns det ännu öppna frågor som reds ut med kommissionen. Ur Tullens synpunkt är sådana saker till exempel om importören eller exportören kan ange samma DD-förklaring i olika tulldeklarationer och om en tulldeklaration kan innehålla flera DD-förklaringar. Vi informerar när anvisningar preciseras och publiceras. 

Mer information:
Livsmedelsverkets webbsida om förordningen om avskogningsfria produkter (EUDR)
yritysneuvonta(at)tulli.fi 

Kundmeddelande