Hyppää sisältöön

Uusi metsäkatoasetus edellyttää toimia maahantuojilta ja viejiltä – valmistaudu jo nyt

Julkaisuajankohta 18.6.2024 13.00
Tiedote

Uusi metsäkatoasetus (EUDR) vaikuttaa monien tuotteiden tuontiin, vientiin ja kauppaan. Asetusta aletaan soveltaa vuoden 2024 lopussa, mutta siihen on hyvä valmistautua jo nyt. 

Metsäkatoasetuksen (komission asetus (EU) 2023/1115) päätavoite on vähentää raaka-aineiden tuotannon aiheuttamaa maailmanlaajuista metsäkatoa. Metsäkatoasetuksen toimivaltainen viranomainen on Ruokavirasto. Lue lisää Ruokaviraston verkkosivulta.

Asetus koskee puuta, naudan lihaa ja muita naudan osia, kahvia, kaakaota, soijaa, öljypalmua ja kumia sekä näistä valmistettuja tiettyjä tuotteita, jotka on listattu asetuksen liitteessä 1.

Metsäkatoasetus koskee kaupallista maahantuontia EU:n ulkopuolelta ja vientiä EU:n ulkopuolelle. Lisäksi asetus koskee kaupankäyntiä kotimaassa ja EU:n sisällä, kotimaista tuotantoa sekä jatkojalostusta kotimaassa ja EU:n alueella.

Toimi näin, jos tavarasi tullinimike on listattu metsäkatoasetuksen liitteessä I

Selvitä ensin, onko tuomasi tai viemäsi tuotteen tullinimike metsäkatoasetuksen liitteessä. Huomioi, että liitteessä tavarat on listattu tullinimikkeittäin, mutta asetus ei välttämättä koske kaikkia nimikkeeseen ilmoitettavia tavaroita. Asetus ei esimerkiksi koske metallisia tuoleja, vaikka nimikkeen puiset tuolit kuuluvat asetuksen soveltamisalaan.

a) Jos tuote ei kuulu valvottaviin tuotteisiin, tulli-ilmoituksessa täytyy 30.12.2024 jälkeen ilmoittaa ehtokoodi. Ehtokoodin avulla annat Tullille tiedon, miksi tavara ei kuulu valvottaviin tuotteisiin. Tulli-ilmoituksessa annettavista tiedoista ja ehtokoodeista tulee ohjeet myöhemmin.

b) Jos tuote kuuluu valvottaviin tuotteisiin, toimi näin:

 1. Luo DD-järjestelmä

  Tuotteiden tuojilla ja viejillä täytyy olla asianmukainen huolellisuuden järjestelmä eli nk. DD-järjestelmä (Due Diligence). Sillä varmistetaan, että markkinoille saatettavat tuotteet ovat asetuksen mukaisia. Järjestelmä sisältää kolme osa-aluetta: tietojen hankinta, riskien arviointi ja riskien vähentäminen. Tietoja varten on selvitettävä tuotteiden alkuperä ja toimitusketju sekä se, että tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa.
   
 2. Tee DD-vakuutus

  Tee hyvissä ajoin ennen tuontia tai vientiä DD-vakuutus komission Traces-järjestelmässä. Huomioi, että tuotteita ei voi tullata ennen kuin DD-vakuutus on tehty. DD-vakuutuksia voi tehdä ja tallentaa Traces-järjestelmän EUDR-osiossa, joka avautuu loppuvuodesta.
   
 3. Ilmoita DD-vakuutuksen viitenumero tulli-ilmoituksessa

  Tulli-ilmoituksessa on ilmoitettava DD-vakuutuksen viitenumero 30.12.2024 alkaen. DD-järjestelmän tietoja ei tarvitse liittää tulli-ilmoitukseen.

Ohjeet tarkentuvat vielä

Metsäkatoasetuksen tulkintaan ja toteutukseen liittyy vielä avoimia kysymyksiä, joita selvitetään komissiolta. Tullin näkökulmasta tällaisia asioita ovat esimerkiksi, voiko tuoja tai viejä ilmoittaa saman DD-vakuutuksen eri tulli-ilmoituksissa ja voiko yhdessä tulli-ilmoituksessa ilmoittaa useita DD-vakuutuksia. Tiedotamme, kun ohjeita tarkennetaan ja julkaistaan. 

Lisätietoa:
Ruokaviraston verkkosivu Metsäkatoasetus (EUDR)
yritysneuvonta(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet